(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana and Auditory Neuropathy” https://www.marijuanadoctors.com/con…/auditory-neuropathy/

Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on April 1, 2020)

Εάν ο γιατρός σε διαγνώσει με ακουστική νευροπάθεια (auditory neuropathy), πιθανότατα θα είσαι απογοητευμένος από το πώς αυτή επηρεάζει την ακοή σου. Αν είναι ήπια, μπορεί να σε ενοχλεί μόνο. Ωστόσο, εάν είναι σοβαρή, αυτό συνεπάγεται και μια μέτρια ή/και ακραία απώλεια ακοής και μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σου και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράς με τους άλλους ανθρώπους και με τον κόσμο γύρω σου. Συνέχισε να διαβάζεις καθώς θα διερευνούμε για τα οφέλη της ιατρικής χρήσης της κάνναβης για την αντιμετώπιση της ακουστική νευροπάθειας και τα σχετικά για αυτήν την διαταραχή.

Τι είναι η ακουστική νευροπάθεια;

Η διαταραχή φάσματος ακουστικής νευροπάθειας (auditory neuropathy spectrum disorder, ANSD) είναι ένας τύπος κατάστασης της ακοής όπου υπάρχει η δυνατότητα να εντοπίσεις με επιτυχία τον ήχο με το εσωτερικό αυτί σου, αλλά έχεις ένα πρόβλημα στο να φτάσει αυτός ο ήχος στον εγκέφαλό σου από το αυτί σου. Τα άτομα με ακουστική νευροπάθεια μπορεί να έχουν απώλεια ακοής που κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Οι ικανότητες αντίληψης του λόγου θα μπορούσε να είναι κακές, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν μπορούν να καταλάβουν την ομιλία των άλλων με σαφήνεια.

Τα άτομα με ANSD έχουν μεγαλύτερη βλάβη στην αντίληψη ομιλίας από ότι ένας ΩΡΛ μπορέσει να προβλέψει από τα αποτελέσματα του τεστ ακοής για τον βαθμό απώλειας ακοής αυτών των ατόμων. Για παράδειγμα, κάποιος με την διαταραχή μπορεί να ακούσει τους ήχους, αλλά να εξακολουθεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσει τις προφορικές λέξεις. Μπορεί να ακούει τους ήχους σαν να ξεθωριάζουν ή να εξέρχονται ή οι ήχοι μπορεί να φαίνονται εκτός συγχρονισμού για αυτόν.

Η ANSD επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, από βρέφη έως ενήλικες. Δεν είναι γνωστό πόσα άτομα έχουν τη διαταραχή, αλλά η σημερινές πληροφορίες υποθέτουν ότι η ANSD παίζει σημαντικό ρόλο στην κώφωση και στις απώλειες ακοής.

Αιτίες της ακουστικής νευροπάθειας

Οι ειδικοί γιατροί υποδεικνύουν πολλές πιθανές αιτίες για την ακουστική νευροπάθεια. Μια ασθένεια ή τραύμα μπορούν να την προκαλέσουν ή μπορεί να είναι κληρονομική. Μερικές κοινές αιτίες της διαταραχής είναι:

* Ανοξία ή έλλειψη οξυγόνου κατά τη γέννηση

* Πρόωρη γέννηση

* Λοιμώδης ασθένεια όπως παρωτίτιδα

* Νευρολογικές διαταραχές

* Ανοσολογικές διαταραχές όπως το Σύνδρομο Guillain-Barré

* Έκθεση σε φάρμακα ή χημικές ουσίες που βλάπτουν το εσωτερικό αυτί

* Η Αταξία του Friedreich[1]

* Υπολειπόμενες αυτοσωματικές, μη συνδρομικές κυρίαρχες αυτοσωματικές, μιτοχονδριακές γενετικές ή Χ-συνδεδεμένες καταστάσεις

* Η υπερβιλιρουβινιμία (με πιθανή μετάγγιση αίματος) συνδέεται με σοβαρό ίκτερο κατά τη διάρκεια της βρεφικής περιόδου

* Νόσος Charcot-Marie-Tooth

[1] “Friedreich’s Ataxia” (Αταξία του Φρίντριχ) https://www.marijuanadoctors.com/cond…/friedreichs-ataxia/

Σε παιδιά με αυτήν την κατάσταση ακοής, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαφορών σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Για ορισμένα παιδιά, η ακοή τους μπορεί να βελτιωθεί με το χρόνο, συνήθως όταν η πάθηση συνδέεται με την υπερβιλιρουβινιμία ή την προωρότητα (δηλ. την πρόωρη γέννηση).

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της ακουστικής νευροπάθειας

Ενώ οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να αναπτύξει αυτήν την πάθηση, στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της ANSD στα παιδιά περιλαμβάνονται:

* Ενδομήτρια προβλήματα υγείας όπως η μειωμένη παροχή οξυγόνου στο έμβρυο

* Ζητήματα υγείας κατά τη γέννηση, όπως ίκτερος, πρόωρος τοκετός ή χαμηλό βάρος γέννησης

* Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μαιευτικών επιπλοκών, ορισμένα από αυτά πιστεύεται ότι επηρεάζουν τα ευαίσθητα εσωτερικά τριχωτά κύτταρα των μωρών

* Η Αταξία του Friedrich ή η Νόσος Charcot-Marie-Tooth

* Άλλα μέλη της οικογένειας επηρεάζονται, γενετικό συστατικό

* Άλλες νευρολογικές διαταραχές

Τύποι της διαταραχής ακουστικής νευροπάθειας

Οι ερευνητές προτείνουν δύο βασικούς τύπους της διαταραχής φάσματος ακουστικής νευροπάθειας[2]:

  1. Κληρονομική: Όταν ένας γενετικός παράγοντας είναι η αιτία, αυτό ο τύπος της ANSD, σχετίζεται με την μετάλλαξη του γονιδίου που κωδικοποιεί την ωτοφερλίνη (otoferlin).
  2. Επίκτητη: Βρέφη που περνούν πολύ χρόνο σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών ενός νοσοκομείου εμφανίζουν συχνότερα ακουστική νευροπάθεια. Άλλες λοιμώδεις καταστάσεις, όπως η μηνιγγίτιδα και η παρωτίτιδα και αυτοάνοσες διαταραχές, όπως το Σύνδρομο Guilliain-Barré, παίζουν ρόλο στον επίκτητο τύπο της ANSD. Το ακουστικό νεύρωμα (acoustic neuroma) και οι φλεγμονώδεις καταστάσεις συνδέονται επίσης με την διαταραχή.

[2] “Making Sense of Auditory Neuropathy Spectrum Disorder” (Κατανόηση της διαταραχής φάσματος ακουστικής νευροπάθειας) https://journals.lww.com/…/Making_Sense_of_Auditory…

Συμπτώματα της ακουστικής νευροπάθειας

Ορισμένα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε σχετικά με την ακουστική νευροπάθεια είναι:

* Κάποιος βαθμός απώλειας ακοής, που κυμαίνεται από ήπια έως ακραία

* Τα τεστ όπως το τεστ αντίληψης της ομιλίας ή η ακουστική απόκριση του εγκεφάλου δεν μπορούν να προβλέψουν τον βαθμό απώλειας ακοής

* Κυμαινόμενες ικανότητες ακοής από ώρα σε ώρα ή από μέρα σε μέρα

* Δυσκολία στην κατανόηση της ομιλίας που χειροτερεύει περισσότερο από ότι προβλέπουν τα τεστ λειτουργίας της ακοής

* Άλλες νευροπάθειες επηρεάζουν δραστηριότητες όπως τρέξιμο, γραφή και ομιλία

Επίσης, μια μελέτη[3] ανέφερε ότι σχεδόν το 64% των ατόμων με ANSD βιώνουν εμβοές (tinnitus).

[3] Prashanth Prabhu “Is tinnitus a major concern in individuals with auditory neuropathy spectrum disorder? – Questionnaire based study” (Είναι η εμβοή μια σημαντική ανησυχία σε άτομα με διαταραχή φάσματος ακουστικής νευροπάθειας; – Μελέτη βάσει ερωτηματολογίων) World J Otorhinolaryngol Head Neck Surg. 2019 Mar;5(1):1–5.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6364510/

Περίληψη

Σκοπός: Η μελέτη μας προσπάθησε να προσδιορίσει εάν η εμβοή αποτελεί μείζον μέλημα σε άτομα με διαταραχή φάσματος ακουστικής νευροπάθειας (auditory neuropathy spectrum disorder, ANSD). Η μελέτη προσπάθησε επίσης να προσδιορίσει εάν ο μέσος καθαρός τόνος (pure tone average, PTA), οι βαθμολογίες αναγνώρισης ομιλίας (speech identification scores, SIS) ή η αναφερόμενη διάρκεια της απώλειας ακοής θα μπορούσαν να προβλέψουν τη σοβαρότητα της εμβοής και το λειτουργικό μειονέκτημα σε ενήλικες με ANSD.

Μέθοδοι: Ο λειτουργικός δείκτης εμβοών (tinnitus functional index, TFI) και ο δείκτης σοβαρότητας εμβοής (tinnitus severity index, TSI) καταγράφηκαν και στους 40 συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με ANSD.

Αποτελέσματα: Η μέση βαθμολογία TFI ήταν 44,3, κάτι που υποδηλώνει μέτριο βαθμό λειτουργικής βλάβης που σχετίζεται με εμβοές. Η μέση βαθμολογία TSI βρέθηκε να είναι 33,3, κάτι που υποδηλώνει έναν μέτριο βαθμό σοβαρότητας σε άτομα με ANSD. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η εμβοή προκαλεί λειτουργικές διαταραχές που οδηγούν σε διαταραχές του ύπνου, συναισθηματικά προβλήματα και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Δεν υπήρχε σημαντική συσχέτιση (P > 0,05) μεταξύ PTA, SIS, που να ανέφερε έναρξη απώλειας ακοής και στις βαθμολογίες TFI ή TSI.

Συμπέρασμα: Ο εμβοές σε άτομα με ANSD θα πρέπει επίσης να έχουν προτεραιότητα κατά την αξιολόγηση και να παρέχεται κατάλληλη διαχείριση εμβοών”.

Φυσικές επιπτώσεις της ακουστικής νευροπάθειας

Οι πιο συχνές φυσικές επιδράσεις της ακουστικής νευροπάθειας είναι οι δυσκολίες στην ακοή και στην ομιλία, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Τα άτομα με ANSD, μπορούν καλυτερεύσουν ή και να επιδεινωθούν, να παραμείνουν σταθερά ή να επιδεινωθούν αργά στα συμπτώματά τους, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία.

Μερικά βρέφη που λαμβάνουν μια διάγνωση ακουστικής νευροπάθειας αρχίζουν να βελτιώνονται και αρχίζουν να μιλούν και να ακούν μέσα σε ένα ή δύο χρόνια[4]. Άλλα άτομα παραμένουν στο ίδιο και μερικά άτομα αρχίζουν να χειροτερεύουν, δείχνοντας σημάδια ότι δεν έχουν πλέον λειτουργία των εξωτερικών τριχωτών κυττάρων τους.

[4] “Auditory Neuropathy” (Ακουστική νευροπάθεια) https://www.nidcd.nih.gov/health/auditory-neuropathy

Ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη σε 47 παιδιά 3 ετών[5] για να προσδιορίσουν την επιρροή της ANSD στην ομιλία / γλώσσα, τον λόγο και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη. Από τα παιδιά με ANSD, το 64% έχει ήπια έως σοβαρή απώλεια ευαισθησίας στην ακοή. Τα υπόλοιπα παιδιά είχαν ακραία απώλεια ακοής. Είκοσι επτά παιδιά στην ηλικία των 3 χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας, 19 από τα παιδιά χρησιμοποιούσαν κοχλιακά εμφυτεύματα και ένα δεν χρησιμοποιούσε συσκευή ακοής. Επίσης, το 30% των παιδιών είχαν άλλες αναπηρίες μαζί με την απώλεια ακοής.

[5] Teresa Y C Ching, Julia Day, Harvey Dillon, Kirsty Gardner-Berry, Sanna Hou, Mark Seeto, Angela Wong, Vicky Zhang “Impact of the presence of auditory neuropathy spectrum disorder (ANSD) on outcomes of children at three years of age” (Επιπτώσεις της παρουσίας της διαταραχής φάσματος ακουστικής νευροπάθειας (ANSD) στα αναπτυξιακά αποτελέσματα των παιδιών σε ηλικία τριών ετών) Int J Audiol. 2013 Dec;52 Suppl 2(0 2):S55-64.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3869001/

Περίληψη

Σκοπός: Για τον προσδιορισμό της επίδρασης της παρουσίας της διαταραχής φάσματος ακουστικής νευροπάθειας (auditory neuropathy spectrum disorder, ANSD) στην ομιλία, την γλώσσα και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη παιδιών σε ηλικία τριών ετών.

Σχέδιο: Μια διαχρονική μελέτη βάσει πληθυσμού πραγματοποιήθηκε σχετικά με τα αποτελέσματα των παιδιών με προβλήματα ακοής ( LOCHI) στην Αυστραλία. Περιγράφηκαν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των παιδιών και τα αναπτυξιακά τους αποτελέσματα αξιολογήθηκαν σε ηλικία τριών ετών. Η απόδοση των παιδιών με ANSD συγκρίθηκε με εκείνη των παιδιών χωρίς ANSD στη μελέτη LOCHI.

Δείγμα μελέτης: Υπήρχαν 47 παιδιά με ANSD στο δείγμα της μελέτης.

Αποτελέσματα: Εξήντα τέσσερα τοις εκατό των παιδιών με ANSD έχουν απώλεια ευαισθησίας στην ακοή που κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό βαθμό και τα υπόλοιπα έχουν βαθιά απώλεια ακοής. Σε τρία χρόνια, 27 παιδιά χρησιμοποίησαν ακουστικά βαρηκοΐας, 19 χρησιμοποιούσαν κοχλιακά εμφυτεύματα και ένα παιδί δεν χρησιμοποίησε καμία συσκευή ακοής. Τριάντα τοις εκατό των παιδιών έχουν αναπηρία εκτός από απώλεια ακοής. Κατά μέσο όρο, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στο επίπεδο απόδοσης μεταξύ παιδιών με και χωρίς ANSD. Επίσης, η διακύμανση των βαθμολογιών δεν ήταν σημαντικά διαφορετική μεταξύ των δύο ομάδων.

Συμπεράσματα: Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στα επίπεδα απόδοσης ή μεταβλητότητας μεταξύ παιδιών με και χωρίς ANSD, τόσο για παιδιά που χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας όσο και για παιδιά που χρησιμοποιούν κοχλιακά εμφυτεύματα”.

Μεταξύ των παιδιών με ANSD και των παιδιών χωρίς την διαταραχή, δεν υπήρχε σημαντική μεταβλητότητα ή διαφορά στα επίπεδα απόδοσης, τόσο για τα παιδιά που χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας όσο και για εκείνα που χρησιμοποιούν κοχλιακά εμφυτεύματα.

Ψυχικές επιδράσεις της ακουστικής νευροπάθειας

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας του άγχους, της κατάθλιψης και του στρες[6] σε νεαρούς ενήλικες και εφήβους με ANSD, στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν κλίμακες Depression Anxiety Stress Scales (DASS). Είκοσι άτομα με την πάθηση υποβλήθηκαν σε εξέταση DASS.

[6] Prashanth Prabhu “Evaluation of Depression, Anxiety, and Stress in Adolescents and Young Adults with Auditory Neuropathy Spectrum Disorder” (Αξιολόγηση της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαταραχή ακουστικής νευροπάθειας) Scientifica (Cairo).2016;2016:4378269.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4992756/

Περίληψη

Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να προσδιορίσει τη σοβαρότητα του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης χρησιμοποιώντας κλίμακες Depression Anxiety Stress Scales (DASS) σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαταραχή φάσματος ακουστικής νευροπάθειας (auditory neuropathy spectrum disorder, ANSD). Η DASS πραγματοποιήθηκε σε 20 άτομα με διαταραχή φάσματος ακουστικής νευροπάθειας. Προσδιορίστηκε η επίδραση του φύλου στη σοβαρότητα του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης στις βαθμολογίες DASS. Επιχειρήθηκε να προσδιοριστεί ο συσχετισμός της σοβαρότητας του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης με την αναφερόμενη έναρξη του προβλήματος, ο βαθμός απώλειας ακοής και οι βαθμολογίες αναγνώρισης ομιλίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα με ANSD είχαν μέτριο βαθμό κατάθλιψης και άγχους. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι τα συμπτώματα παρατηρήθηκαν περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Η ανάλυση συσχέτισης αποκάλυψε ότι οι βαθμολογίες DASS συσχετίστηκαν με την αναφερόμενη έναρξη και με τις βαθμολογίες αναγνώρισης κατάστασης και ομιλίας (speech identification scores, SIS) και ο βαθμός απώλειας ακοής δεν έδειξε συσχέτιση. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ANSD αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και άγχος και αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στις ανεπαρκείς διαθέσιμες επιλογές διαχείρισης για άτομα με ANSD. Επομένως, υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης κατάλληλων στρατηγικών διαχείρισης για άτομα με ANSD και παροχή κατάλληλης παραπομπής για τη διαχείριση ψυχολογικών ζητημάτων”.

Οι ερευνητές προσπαθούσαν να βρουν την συσχέτιση της σοβαρότητας της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες με την έναρξη της ANSD, τις βαθμολογίες στη αναγνώριση της ομιλίας και τον βαθμό της απώλειας της ακοής. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα με ακουστική νευροπάθεια είχαν μέτριο άγχος και κατάθλιψη, με τις γυναίκες να εμφανίζουν περισσότερα συμπτώματα από τους άνδρες.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ANSD βιώνουν άγχος και κατάθλιψη, πιθανώς λόγω ανεπαρκών διαθέσιμων επιλογών διαχείρισης. Επομένως, υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη κατάλληλων στρατηγικών διαχείρισης για ασθενείς με ακουστική νευροπάθεια, καθώς και κατάλληλη παραπομπή για τη διαχείριση ψυχολογικών ζητημάτων.

Στατιστικά ακουστικής νευροπάθειας

Μια έκθεση που παρουσιάστηκε στο τέταρτο συνέδριο ACFOS international Conference αποκάλυψε τα ακόλουθα σχετικά με την ακουστική νευροπάθεια:

* Υπάρχει μια μεταβλητή ηλικία έναρξης για την ANSD, με αναφορές από τη γέννηση έως άνω των 60 ετών.

* Οι περισσότερες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν δείχνουν έναρξη σε ηλικία πριν από τα 10 χρόνια.

* Περίπου το 25% των ατόμων δεν έχουν συνδεδεμένους παράγοντες κινδύνου, πχ. προωρότητα, γενετικές διαταραχές ακοής, κληρονομικές αισθητηριακές-κινητικές νευροπάθειες ή υπερβιλιρουβινιμία.

* Έως τώρα, οι αναφορές δείχνουν ότι το 10% των ατόμων με κώφωση θα μπορούσαν να έχουν ANSD.

Ιστορικό της ακουστικής νευροπάθειας

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, οι κλινικοί ερευνητές άρχισαν να περιγράφουν ομάδες ατόμων με ελαφρώς αυξημένα ή φυσιολογικά όρια καθαρού τόνου ήχου[7] που εντοπίστηκαν με σοβαρά ανώμαλες ή απούσες ακουστικές αποκρίσεις του εγκεφάλου. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, με την άφιξη των ωτοακουστικών εκπομπών, αυτές οι ομάδες ατόμων παρουσίασαν φυσιολογική κοχλιακή λειτουργία.

[7] “Auditory Neuropathy” (Ακουστική νευροπάθεια) https://emedicine.medscape.com/article/836769-overview

Το 1996, οι ερευνητές όρισαν την κανονική κοχλιακή λειτουργία που συνυπάρχει με μη φυσιολογικές αποκρίσεις του εγκεφάλου ως ANSD.

Τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες για την ακουστική νευροπάθεια και οι παρενέργειές τους

Παρόλο που η ANSD δεν έχει επί του παρόντος θεραπεία, τα παιδιά με ακουστική νευροπάθεια μπορούν να επωφεληθούν από τις βοηθητικές συσκευές ακρόασης (assistive listening devices, ALDs) που τους δίνουν την ικανότητα να αναπτύξουν γλωσσικές δεξιότητες και να κατανοήσουν τους ήχους. Ο γιατρός θα αποφασίσει ποιες συσκευές είναι κατάλληλες για σένα ή για το παιδί σου. Η θεραπεία της ANSD θα εξαρτηθεί από την ηλικία και το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση κατά τη διάγνωση.

Η συνεχιζόμενη θεραπεία ομιλίας/ γλώσσας από ειδικό παθολόγο είναι μια ουσιώδης συνιστώσα της αποτελεσματικότητας οποιασδήποτε συσκευής. Αυτοί οι επαγγελματίες βοηθούν ασθενείς με απώλεια ακοής στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ακοής και ομιλίας.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα συσκευών ALD.

* Ακουστικά βαρηκοΐας: Τα ακουστικά βαρηκοΐας ενισχύουν τους ήχους που εισέρχονται στο αυτί. Συχνά μπορούν να βοηθήσουν όταν τα εξωτερικά τριχωτά κύτταρα δεν λειτουργούν όπως πρέπει και δεν είναι σε θέση να ενισχύσουν τον ήχο. Μερικές φορές, τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με ANSD όταν χρησιμοποιούνται με ένα σύστημα διαμόρφωσης συχνότητας, όπως περιγράφεται παρακάτω. Συχνά, τα ακουστικά βαρηκοΐας από μόνα τους δεν βοηθούν τα παιδιά με ακουστική νευροπάθεια, καθώς τείνουν να κάνουν έναν αποδιοργανωμένο ήχο πιο δυνατό.

* Συστήματα διαμόρφωσης συχνότητας (frequency modulation, FM systems): Το σύστημα FM μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της φωνής ενός ομιλούντα και να μειώσει τον θόρυβο του φόντου, ώστε να μπορεί ο ασθενής να τον καταλάβει. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ομιλών φοράει πομπό και μικρό μικρόφωνο που στέλνει σε έναν ασύρματο δέκτη που φοριέται είτε στο αυτί είτε σε άλλο μέρος του σώματος του ασθενή ένα ηλεκτρικό σήμα. Είναι βολική συσκευή επειδή είναι φορητή.

* Κοχλιακά εμφυτεύματα: Αυτή η συσκευή έχει εσωτερικά και εξωτερικά μέρη κατασκευασμένα για να αντικαταστήσουν τμήματα του αυτιού που δεν λειτουργούν σωστά. Ένας χειρουργός θα τοποθετήσει τμήματα του εμφυτεύματος στο κρανίο και θα τοποθετήσει το άλλο εξωτερικό μέρος πίσω από το αυτί. Με τη θεραπεία και την εκπαίδευση, ο ασθενής θα έχει την δυνατότητα να μιλάει και να ακούει καλά. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα δεν είναι συνήθως μια επιλογή για παιδιά έως ότου αυτά φτάσουν τουλάχιστον στο ένα έτος και έχουν ήδη δοκιμάσει άλλες ALDs συσκευές με επιτυχία. Αυτά τα εμφυτεύματα έχουν ήδη βοηθήσει πολλούς ασθενείς με ANSD, αλλά μετά τη χειρουργική επέμβαση, η συνεχιζόμενη θεραπεία είναι σημαντική για να είναι τα εμφυτεύματα πιο αποτελεσματικά.

Όταν τα παιδιά με ANSD επικοινωνούν αποτελεσματικά, δεν υπάρχει μόνο μια προσέγγιση που να λειτουργεί για όλα τα παιδιά με την πάθηση. Είναι χρήσιμο να υπάρχει στενή συνεργασία με έμπειρους επαγγελματίες γνώστες αυτής της κατάστασης.

Πρόσφατες εξελίξεις στην ακουστική νευροπάθεια

Οι επιστήμονες έχουν βρει γονίδια[8] που συμβάλλουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακουστικής νευροπάθειας. Εργάζονται τώρα για να εντοπίσουν το τι συμβαίνει στο ακουστικό σύστημα ενός ατόμου όταν κληρονομεί ένα μεταλλαγμένο γονίδιο. Διερευνούν επίσης τα πιθανά οφέλη των κοχλιακών εμφυτευμάτων για παιδιά με ANSD και αξιολογούν γιατί αυτά τα εμφυτεύματα βοηθούν ορισμένα άτομα με ANSD, αλλά και όχι κάποια άλλα.

[8] “Auditory Neuropathy” (Ακουστική νευροπάθεια) https://www.nidcd.nih.gov/health/auditory-neuropathy

Η αιθουσαία και ακουστική ιατρική αρχίζει να γίνεται πιο αποδεκτή με την δική της ξεχωριστή ειδίκευση, την ιατρική νευρολογία (medical neurotology). Οι πρόσφατες εξελίξεις σε αυτόν τον κλάδο έχουν επηρεάσει την κατανόηση της παθοφυσιολογίας, των επιστημονικών θεμελίων και της κλινικής διαχείρισης[9] όσων έχουν αιθουσαίες και ακουστικές καταστάσεις.

[9] Mohamed A Hamid, Dennis R Trune, Mayank B Dutia “Advances in Auditory and Vestibular Medicine” (Πρόοδοι στην ακουστική και αιθουσαία ιατρική) Audiol Med. 2009 Dec 1;7(4):180–188.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2920488/

Περίληψη

Η ακουστική και αιθουσαία ιατρική γίνεται πιο αποδεκτή ως μια ξεχωριστή ειδικότητα, αυτή της Ιατρικής Νευρολογίας. Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα έχουν συμβάλει στην κατανόηση των επιστημονικών βάσεων, της παθοφυσιολογίας, της κλινικής προσέγγισης και της διαχείρισης ασθενών με διαταραχές της ακοής και του αιθουσαίου. Αυτό το άρθρο θα εξετάσει αυτές τις προόδους”.

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ακουστική νευροπάθεια

Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 1976 προσπάθησε να βρει μια σχέση μεταξύ του καπνίσματος της κάνναβης και της ακοής[10]. Οι ερευνητές σε αυτήν τη μελέτη προσπάθησαν να βρουν μια “αρνητική” σύνδεση μεταξύ των δύο, πραγματοποιώντας τεστ ακοής. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές έδωσαν στους μισούς συμμετέχοντες κάνναβη και στους άλλους μισούς εικονικό φάρμακο. Όλοι πέρασαν από ένα προκαταρκτικό τεστ ακοής πριν καπνίσουν το βότανο.

[10] SR Liedgren, LM Odkvist, ER Davis, JM Fredrickson “Effect of Marihuana on Hearing” (Επίδραση της κάνναβη στην ακοή) J Otolaryngol. 1976 Jun;5(3):233-7.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/933252/

Περίληψη

Η κάνναβη λέγεται ότι βελτιώνει την ακοή. Δύο προηγούμενες μελέτες έχουν υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό. Σε αυτήν την έρευνα, τα τσιγάρα κάνναβης ή εικονικού φαρμάκου καπνίστηκαν τυχαία από 30 άτομα, 15 σε κάθε ομάδα. Πριν και μετά το κάπνισμα, πραγματοποιήθηκαν τεστ τυπικών ακουστικών ελέγχων. Όριο καθαρού τόνου (αγωγός αέρα και οστών), κατώφλι λήψης ομιλίας, διάκριση ομιλίας στο πιο άνετο επίπεδο και σχετικές μετρήσεις ακουστικής σύνθετης αντίστασης, συμπεριλαμβανομένων της πίεσης του μέσου αυτιού, των αντανακλαστικών σταδίων, της συμμόρφωσης, της τυμπανικής κινητικότητας και της λειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας (Eustachian tube). Μια σύγκριση των αποτελεσμάτων ακουστικών δοκιμών πριν και μετά το κάπνισμα δεν έδειξε καμία σημαντική αλλαγή στην ακουστική λειτουργία της ομάδας κάνναβης ή του εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, καθώς όλα τα άτομα είχαν κανονική βαθμολογία ακοής και μέγιστη διάκριση λόγου πριν από το κάπνισμα, μπορεί μόνο να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το κάπνισμα κάνναβης δεν επιδείνωσε την ακοή, τα πειράματα δεν είχαν σχεδιαστεί για να εντοπιστεί αν θα υπήρχε βελτίωση στην ακοή”.

Ακόμη και με την εκ προοιμίου προκατάληψη των ερευνητών κατά της κάνναβης, δεν μπορούσαν να βρουν ότι η κάνναβη είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ακρόαση των συμμετεχόντων στη μελέτη. Ωστόσο, δεν βρήκαν και κάποια θετική συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος του βοτάνου και της ακοής. Οι συμμετέχοντες τα πήγαν καλά στις εξετάσεις ακοής τους τόσο πριν όσο και μετά το κάπνισμα κάνναβης.

Μια άλλη μελέτη ξεκίνησε για να προσδιορίσει εάν η εμβοή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα σε άτομα με ANSD[11]. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε ένας μέτριος βαθμός εμβοής που σχετίζεται με τη λειτουργική δυσλειτουργία και ένας μέτριος βαθμός σοβαρότητας σε εκείνους με ANSD. Σύμφωνα με την μελέτη, η εμβοή προκαλεί επίσης λειτουργική βλάβη, με αποτέλεσμα συναισθηματικά προβλήματα, διαταραχές του ύπνου και επηρεάζει την ποιότητα ζωής.

[11] (ό.π.) “Is tinnitus a major concern in individuals with auditory neuropathy spectrum disorder? – Questionnaire based study” (Είναι η εμβοή μια σημαντική ανησυχία σε άτομα με διαταραχή φάσματος ακουστικής νευροπάθειας; – Μελέτη βάσει ερωτηματολογίων)

Οι εμβοές είναι το αποτέλεσμα μιας διακοπής του ακουστικού συστήματος, που σημαίνει ότι υπάρχει αποσύνδεση μεταξύ των αυτιών και του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα ακουστικά σήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να μάθει να έχει ευαισθησία σε συγκεκριμένα ερεθίσματα, μια κατάσταση γνωστή ως πλαστικότητα.

Η κάνναβη για την ακουστική νευροπάθεια κάνει πολύ περισσότερα από το απλά να διαχειριστεί τα συμπτώματα της εμβοής. Μπορεί ακόμη και να θεραπεύσει την ίδια την εμβοή. Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα (ΕΚΣ)[12] μπορεί να ελέγξει την πλαστικότητα του εγκεφάλου και οι υποδοχείς λειτουργούν ως μια γέφυρα μεταξύ του νου και του σώματος. Το ΕΚΣ είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις θεραπείες με την ιατρική χρήση της κάνναβης. Οι αιτίες της πλαστικότητας εμβοής, όπως ο χρόνιος πόνος, δείχνουν βελτίωση με την ιατρική χρήση της κάνναβης.

[12] “Endocannabinoid System Overview” (Επισκόπηση του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος) https://www.marijuanadoctors.com/…/endocannabinoid-system/

Ποιες παρενέργειες και συμπτώματα της ακουστικής νευροπάθειας μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;

Η θεραπεία κάνναβης για την ακουστική νευροπάθεια όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην εμβοή[13] που σχετίζεται με την πάθηση, αλλά μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα συμπτώματά της, όπως:

* Κόπωση[14]

* Κατάθλιψη[15]

* Άγχος[16]

* Στρες[17]

* Αϋπνία[18]

[13] “Tinnitus” (Εμβοές) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/tinnitus/

[14] “Chronic Fatigue Syndrome” (Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης) https://www.marijuanadoctors.com/…/chronic-fatigue…/

[15] “Depression” (Κατάθλιψη) https://www.marijuanadoctors.com/condit…/major-depression/

[16] “Anxiety” (Άγχος) https://www.marijuanadoctors.com/condi…/anxiety-disorders/

[17] “Stress” (Στρες) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/stress/

[18] “Insomnia” (Αϋπνία) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/insomnia/

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για χρήση για τα συμπτώματα της ακουστικής νευροπάθειας

Τα ειδικά καταστήματα διάθεσης της κάνναβης (τα γνωστά μας dispensaries) πωλούν κάνναβη από ποικιλίες που είναι ικανές να θεραπεύσουν συγκεκριμένα συμπτώματα. Πολλές ποικιλίες κάνναβης για ιατρική χρήση στην ακουστική νευροπάθεια μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των συμπτωμάτων όπως οι εμβοές. Κάθε ποικιλία έχει τα θεραπευτικά της αποτελέσματα, οπότε θα χρειαστεί να κάνεις μια μικρή έρευνα δοκιμάζοντας διαφορετικές ποικιλίες για να επιλέξεις την κατάλληλη για τα συμπτώματά σου. Ένας budtender στο τοπικό ειδικό κατάστημα διάθεσης κάνναβης ή ένας γιατρός γνώστης της κάνναβης μπορούν να σε βοηθήσουν. Ορισμένα συμπτώματα και οι σχετικές με αυτά ποικιλίες περιλαμβάνουν:

Ποικιλίες για την αϋπνία

* Granddaddy Purple (Indica)

* Tahoe OG Kush (υβρίδιο)

Ποικιλίες για την κατάθλιψη

* Harlequin (Indica)

* Jack Herer (Sativa)

Άγχος και στρες

* Canna-Tsu (υβρίδιο)

* Cannatonic (υβρίδιο)

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με κάνναβη για τις παρενέργειες και τα συμπτώματα της ακουστικής νευροπάθειας

Η κατανάλωση στην θεραπεία με κάνναβη για την ακουστική νευροπάθεια έχει πολλές μεθόδους χορήγησης[19], όπως:

* Ατμοποίηση: Μια συσκευή όπου με θέρμανση του υλικού κάνναβης (φυτικό ή κάποιο συμπύκνωμα) παράγεται ατμός και μπορούμε να τον εισπνεύσουμε λαμβάνοντας τις ιατρικές ιδιότητες του βοτάνου χωρίς τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

* Βρώσιμα: Κατανάλωση της κάνναβης με τη μορφή καραμελών, αρτυμάτων ή στο φαγητό.

* Σκευάσματα Τοπικής Εφαρμογής: Προσφέρουν θεραπευτικές και ανακουφιστικές ιδιότητες με την εφαρμογή τους στο δέρμα και έρχονται με τη μορφή αλοιφών, βάλσαμων, λοσιόν, σπρέι ή κρεμών.

* Βάμματα: Συμπυκνωμένες μορφές κάνναβης αναμεμιγμένες με διάλυμα αλκοόλης. Τοποθετούμε μερικές σταγόνες κάτω από τη γλώσσα ή το προσθέτουμε είτε σε τρόφιμα, είτε σε ποτά.

[19] “How to Use Medical Cannabis” (Πώς να χρησιμοποιήσεις την κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς) https://www.marijuanadoctors.com/…/methods-medicating…/

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση