Μπορεί η κάνναβη να με βοηθήσει να κοιμηθώ; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρεις

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: HERB, “Can Cannabis Help Me Sleep? Here’s Everything You Need To Know” https://herb.co/marijuana/…/can-cannabis-help-sleep-myrcene/, Dan Ophaug, Jul 10, 2018)

Από τα τερπένια έως τα κανναβινοειδή, εδώ είναι το τι πρέπει να ξέρεις για τον ύπνο και την κάνναβη.

Για πολλούς ανθρώπους όταν σκέφτονται σχετικά με την κάνναβη, δυστυχώς έρχεται στο μυαλό τους μερικά ατυχή στερεότυπα. Σχετικά με το βαριεστημένος, το πόσο μπορεί να είναι νυσταγμένος ένας χρήστης κάνναβης όμως, μπορεί να υπάρχει κάποια δόση αλήθειας. Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει δείξει ότι ορισμένες ποικιλίες κάνναβης μπορεί να είναι χρήσιμες ως βοηθητικά μέσα για τον ύπνο. Αλλά ποια είναι η κάνναβη εκείνη που μπορεί να βοηθήσει στο να πετύχουμε την ανάπαυση μιας καλής νύχτας ύπνου; Και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας πιο ολιστικής εργαλειοθήκης για την ευεξία μας;

Η Επιστήμη του Ύπνου: Μπορεί η κάνναβη να βοηθήσει τον ύπνο;
Αν περάσεις λίγες μέρες χωρίς να έχεις την κατάλληλη ανάπαυση τη νύχτα και θα δεις το πόσο οδυνηρά εμφανής γίνεται το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τη γενική υγεία και ευεξία. Παρά τα χρόνια έρευνας, οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως τις λειτουργίες του ύπνου, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι έχει αντίκτυπο σε πολλές βασικές μας λειτουργίες.

Η εκμάθηση και η μνήμη[1], για παράδειγμα, μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά από τη στέρηση ύπνου. Χωρίς τον κατάλληλο ύπνο για να μπορέσουν οι νευρώνες να ανανεωθούν, εξαντλούνται. Αυτό δεν μας επιτρέπει να ανακαλέσουμε πληροφορίες ή να τις συντονίσουμε σωστά. Επηρεάζει τη μυϊκή λειτουργία, τη διάθεση και την ικανότητα εστίασης. Ανάλογα με το τι κάνεις στην δουλειά σου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει από μικρά λάθη ως και σε μεγάλα ατυχήματα. Και στην πραγματικότητα, τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί που προκλήθηκαν από αϋπνία φέρεται να κοστίζουν στις ΗΠΑ κοντά στα 63 δισεκατομμύρια δολάρια[2].
[1] “Sleep, Learning, and Memory” (Ύπνος, εκμάθηση και μνήμη) http://healthysleep.med.harvard.edu/…/benef…/learning-memory
[2] Ronald C. Kessler, Patricia A. Berglund, Catherine Coulouvrat, Goeran Hajak, Thomas Roth, Victoria Shahly, Alicia C. Shillington, Judith J. Stephenson, James K. Walsh “Insomnia and the Performance of US Workers: Results from the America Insomnia Survey” (Αϋπνία και η επίδοση των Αμερικανών εργαζομένων: Αποτελέσματα από την έρευνα America Insomnia Survey) Sleep. 2011 Sep 1;34(9):1161–1171.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3157657/
Περίληψη
“Στόχοι μελέτης: Για την εκτίμηση του επιπολασμού και των συσχετίσεων της ευρέως καθορισμένης (δηλαδή που πληρή τα πλήρη κριτήρια ICD-10, DSM-IV ή RDC / ICSD-2) αϋπνίας με την απόδοση στην εργασίας χωρίς συνωστικές συνθήκες στην έρευνα America Insomnia Survey (AIS).
Σχεδιασμός / Ρύθμιση: Μελέτη τηλεφωνικής έρευνας.
Συμμετέχοντες: Εθνικό δείγμα 7.428 απασχολουμένων συνδρομητών υγείας (ηλικίας 18+).
Παρεμβάσεις: Καμιά.
Μετρήσεις και αποτελέσματα: Η ευρέως προσδιορισμένη αϋπνία αξιολογήθηκε με το ερωτηματολόγιο Brief Insomnia Questionnaire (BIQ). Οι απουσίες από την εργασία και η ελλειπή εργασία (χαμηλή επίδοση στην εργασία που ορίζεται στη μέτρηση των ισοδύναμων χαμένων ημερών εργασίας) αξιολογήθηκαν με το ερωτηματολόγιο WHO Health and Work Performance Questionnaire (HPQ). Η ανάλυση παλινδρόμησης εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ της αϋπνίας και των βαθμολογιών HPQ που ελέγχουν 26 συνωστισμένες καταστάσεις με βάση τα αρχεία αυτοαναφοράς και ιατρικών / φαρμακευτικών ισχυρισμών. Η εκτιμώμενη επικράτηση της αϋπνίας ήταν 23,2%. Η αϋπνία συσχετίστηκε σημαντικά με την απώλεια της εργασιακής απόδοσης λόγω παρουσίας (χ21 = 39,5, P <0,001), αλλά όχι απουσίας (χ21 = 3,2, Ρ = 0,07), με ετήσιο ατομικό επίπεδο αϋπνίας με προσκεντρισμό ισοδύναμο με 11,3 ημέρες απώλειας εργασιακής απόδοσης. Η εκτίμηση αυτή μειώθηκε σε 7,8 ημέρες όταν εισήχθησαν έλεγχοι για συνυπάρχουσες συνθήκες. Η ατομική αξία ανθρώπινου κεφαλαίου αυτής της καθαρής εκτίμησης ήταν $2.280. Αν υποθέσουμε προσωρινά ότι αυτές οι εκτιμήσεις γενικεύονται στο συνολικό εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ, είναι ισοδύναμες με εκτιμήσεις σε ετήσια βάση για τον πληθυσμό των 252,7 ημερών και στα 63,2 δις δολάρια.
Συμπεράσματα: Η αϋπνία συνδέεται με σημαντικό κόστος στο χώρο εργασίας. Παρόλο που οι πειραματικές μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένες από αυτές τις δαπάνες θα μπορούσαν να ανακτηθούν με προγράμματα διαχείρισης της νόσου της αϋπνίας, απαιτούνται δοκιμές αποτελεσματικότητας για να ληφθούν ακριβείς εκτιμήσεις της επένδυσης σε τέτοιες παρεμβάσεις από την άποψη του εργοδότη”.

Χαρακτηρισμένη με βάση τη διάρκεια, η αϋπνία είναι μία από τις κύριες αιτίες της απώλειας ύπνου και είναι εκπληκτικά κοινή στους ενήλικες. Σύμφωνα με την American Academy of Sleep Medicine[3]:
* Το 30 έως 35% έχει σύντομα συμπτώματα αϋπνίας.
* Το 15 έως 20% έχει βραχυπρόθεσμη διαταραχή αϋπνίας, η οποία διαρκεί λιγότερο από τρεις μήνες.
* Το 10% έχει χρόνια διαταραχή αϋπνίας, η οποία συμβαίνει τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον τρεις μήνες.
[3] AASM, American Academy of Sleep Medicine https://aasm.org/

Πέρα από τη διαγνωσμένη αϋπνία, η αϋπνία μπορεί να προκληθεί από διάφορους άλλους παράγοντες, όπως πόνο, άγχος, PTSD και πολλές άλλες καταστάσεις. Και αυτές είναι μερικές από τις συνθήκες που μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα με τη χρήση κάνναβης.

Κάνναβη και Τερπένια: Πώς μπορεί το μυρσένιο να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα;
Καθώς συνεχίζουμε να διερευνούμε τις ιδιότητες των τερπενίων, ακόμη και οι έμπειροι καταναλωτές κάνναβης έχουν ανακαλύψει τη σημασία της επιλογής μιας συγκεκριμένης ποικιλίας για ένα συγκεκριμένο είδος εμπειρίας. Εν ολίγοις, τα τερπένια είναι έλαια που απαντώνται σε φυτά, όπως η κάνναβη, που παρέχουν τις γεύσεις, τα αρώματα και μερικά από τα θεραπευτικά αποτελέσματά της. Για παράδειγμα, εκτός από την κάνναβη, το μυρσένιο με την γήινη, μεστή και εσπεριδοειδής μυρουδιά του βρίσκεται τον λυκίσκο, στο θυμάρι, στο λεμόνι και στο μάνγκο. Αυτό εξηγεί το ελαφρώς περίεργο φαινόμενο των ταχύτερων και πιο έντονων επιπτώσεων που συμβαίνουν όταν καταναλώνεις κάνναβη αφού έχεις φάει μάνγκο.
[4] “Mango and Weed – A Match Made In Heaven” (Μάνγκο και κάνναβη – ένα παραδεισένιο ταίριασμα) https://herb.co/marijuana/news/mango-and-weed/

Μαζί με το άρωμα και τη γεύση της ποικιλίας, τα τερπένια βοηθούν επίσης και στην ταξινόμηση της κάνναβης. Γνωστοί από τους εμπειρογνώμονες της κάνναβης και τους αρχαρίους, οι όροι Indica και Sativa χρησιμοποιούνται συχνά ως κοινές ενδείξεις για τα πιθανά αποτελέσματα μιας ποικιλίας, αλλά ποιο είναι το χαρακτηριστικό που προσδιορίζει μια συγκεκριμένη ποικιλία κάνναβης ως Indica ή ως Sativa; Αυτή η σημαντική διάκριση εξαρτάται στην πραγματικότητα από την ποσότητα του τερπενίου μυρσένιο που υπάρχει σε μια δεδομένη ποικιλία. Οι ποικιλίες που έχουν συγκέντρωση μυρσενίου υψηλότερη από 0,5% ταξινομούνται συχνά ως ποικιλίες Indica. Συνήθως οι ποικιλίες Indica προτείνονται για χρήση από όσους υποφέρουν από αϋπνία και η έρευνα έχει δείξει ότι το μυρσένιο που βρίσκεται μέσα τους είναι υπεύθυνο για τις χαλαρωτικές, κατασταλτικές επιδράσεις[5] αυτών των ποικιλιών. Το μυρσένιο μπορεί να παράγει αποτελέσματα που επηρεάζουν θετικά άλλες καταστάσεις που προκαλούν αϋπνία, όπως στην ένταση, στον πόνο, στο άγχος και στην κατάθλιψη.
[5] do Vale TG, Furtado EC, Santos JG Jr, Viana GS “Central effects of citral, myrcene and limonene, constituents of essential oil chemotypes from Lippia alba (Mill.) n.e. Brown” (Κεντρικά αποτελέσματα κιτράλης, μυρσενίου και λιμονένιου, συστατικά χημοτύπων αιθέριου ελαίου από Lippia alba (Mill.) n.e. Brown) Phytomedicine. 2002 Dec;9(8):709-14.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12587690
Περίληψη
“Τα συστατικά των αιθέριων ελαίων από τους χημειοτύπους Lippia alba (χορήγηση 100 και 200 mg/kg σωματικού βάρους, i.p.), μειώνουν όχι μόνο τον αριθμό των διασταυρώσεων αλλά και τον αριθμό εκτροφής και περιποίησης, όπως μετρήθηκαν από την δοκιμή ανοικτού πεδίου σε ποντίκια. Αν και η μυϊκή χαλάρωση που ανιχνεύθηκε με τη δοκιμή rota rod test παρατηρήθηκε μόνο στις υψηλότερες δόσεις κιτράλης (200 mg/kg σωματικού βάρους) και μυρσενίου (100 και 200 mg/kg σωματικού βάρους), αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε ακόμη και στη χαμηλότερη δόση του λιμονένιου (50 mg/kg σωματικού βάρους). Επίσης, η κιτράλη και το μυρσένιο (100 και 200 mg/kg σωματικού βάρους) αύξησαν τον χρόνο ύπνου barbiturate σε σύγκριση με τον έλεγχο. Το λιμονένιο ήταν επίσης αποτελεσματικό στην υψηλότερη δόση και παρόλο που η κιτράλη δεν αύξησε την θέση του ύπνου, αύξησε τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που είναι ενδεικτικό της ενίσχυσης του χρόνου ύπνου. Η κιτράλη (100 και 200 mg/kg σωματικού βάρους) αύξησε 2,3 και 3,5 φορές, αντίστοιχα, τον χρόνο ύπνου barbiturate σε ποντικούς. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν για το μυρσένιο και το λιμονένιο στην υψηλότερη δόση (200 mg/kg σωματικού βάρους) η οποία αύξησε τον χρόνο ύπνου περίπου 2,6 φορές. Στον elevated-plus maze, δεν ανιχνεύθηκε καμία επίδραση με την κιτράλη μέχρι τα 25 mg/kg σωματικού βάρους, ενώ σε υψηλή δόση μειώθηκε κατά 46% ο αριθμός των εισόδων στους ανοικτούς βραχίονες. Μία μικρότερη αλλά σημαντική επίδραση ανιχνεύθηκε με το λιμονένιο (5 mg/kg σωματικού βάρους). Ενώ το μυρσένιο (10 mg/kg σωματικού βάρους) μείωσε μόνο κατά 22% τον αριθμό των εισόδων στους ανοικτούς βραχίονες, αυτή η παράμετρος μειώθηκε κατά 48% στην υψηλότερη δόση. Η μελέτη μας έδειξε ότι η κιτράλη, το λιμονένιο και το μυρσένιο παρουσίασαν ηρεμιστικά και κινητικά χαλαρωτικά αποτελέσματα. Μολονότι μόνο στην υψηλότερη δόση, παρήγαγαν επίσης μια ενίσχυση του επαγόμενου από πεντοβαρβιτάλη χρόνου του ύπνου σε ποντικούς, ο οποίος ήταν πιο έντονος σε παρουσία κιτράλης. Επιπλέον, κανένα από αυτά δεν έδειξε αγχολυτικό αποτέλεσμα, αλλά μάλλον ένα ελαφρύ αγχογόνο τύπο επίδρασης στις υψηλότερες δόσεις”.

Η λιναλοόλη[6] είναι ένα άλλο τερπένιο στην κάνναβη που επικρατεί στις ποικιλίες που συχνά συνιστώνται για τον ενισχυμένο ύπνο. Χρησιμοποιείται σε ορισμένα μέρη του Αμαζονίου ως αντιεπιληπτικό και μπορεί να ταυτιστεί με το λουλουδάτο άρωμα της λεβάντας, το οποίο ολοκληρώνεται με μια νότα μπαχαρικών. Εκτός από την κάνναβη, η λιναλοόλη υπάρχει σε πάνω από 200 είδη φυτών και εκτιμάται ότι το άτομο μπορεί να καταναλώσει έως και 2 γραμμάρια μόνο μέσα από τα τρόφιμα.
[6] Elaine Elisabetsky, G.P. Coelho De Souza, M.A.C. Dos Santos, Tânia Alves Amador “Sedative properties of linalool” (Οι καταπραϋντικές ιδιότητες της λιναλοόλης) Fitoterapia 66(5):407-414.
https://www.researchgate.net/…/283884828_Sedative_propertie…
Περίληψη
“Η λιναλοόλη είναι μια ένωση μονοτερπενίου που αναφέρθηκε ότι αποτελεί μείζον συστατικό αιθέριων ελαίων αρκετών αρωματικών ειδών. Αρκετά είδη που παράγουν λιναλοόλη χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακά ιατρικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του A. suaveolens, που χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό στο Αμαζόνιο της Βραζιλίας. Αξιολογήσαμε τις επιδράσεις της λιναλοόλης που δίνεται συστηματικά σε ποντίκια σε πειραματικά μοντέλα χρήσιμα για την ανίχνευση της ψυχοφαρμακολογικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτή η ένωση έχει εξαρτώμενες από τη δόση σημαντικές επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων υπνωτικών, αντισπασμωδικών και υποθερμικών. Οι επιδράσεις της λιναλοόλης που αποκαλύπτεται από αυτήν την αξιολόγηση είναι χρήσιμες για την κατανόηση της παραδοσιακής ιατρικής χρήσης διαφόρων φυτικών ειδών σε διαφορετικές ηπείρους και δείχνουν την εγκυρότητα της εξερεύνησης τερπενίων ως πηγών νέων αντισπασμωδικών παραγόντων”.

Ποιες ποικιλίες είναι οι καλύτερες για να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς;
Ένας αριθμός παραγόντων παίζουν ρόλο στον προσδιορισμό των ειδικών ποικιλιών που είναι ιδανικές για κάθε άτομο. Η ανοχή στην THC και η ευαισθησία, η εμπειρία και η προσωπική προτίμηση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν επιλέγεις μια ποικιλία. Επίσης, να έχεις κατά νου ότι οι μέθοδοι κατανάλωσης πρέπει καθορίζουν πολλά κατά τη χρήση της κάνναβης για τον ύπνο. Για παράδειγμα, όταν τρώμε ή καταναλώνουμε κάνναβη μέσω του πεπτικού σωλήνα, μπορεί αυτή να παραμείνει στην κοιλία για περισσότερο και με λιγότερες διαταραχές, επειδή οι επιπτώσεις της κάνναβης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Η εισπνοή, από την άλλη πλευρά, έχει πολύ πιο γρήγορο χρόνο έναρξης. Αυτό που κερδίζουμε με ταχύτητα, ωστόσο, θα το χάσουμε σε διάρκεια των αποτελεσμάτων.

Όταν ψάχνεις για καλύτερο ύπνο, οι ποικιλίες Indica με τα υψηλότερα επίπεδα σε μυρσένιο είναι εκεί από όπου πρέπει να ξεκινήσεις. Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον είναι το πώς το μυρσένιο αλληλεπιδρά με τα κανναβινοειδή σε μια δεδομένη ποικιλία για να παράγει ένα σύνθετο αποτέλεσμα. Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Pharmacology με τίτλο “Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects”[7], ανακάλυψε ότι ενώ το μυρσένιο αποτελεί αποτελεσματικό βοήθημα στον ύπνο, μπορεί να συνδυαστεί με CBD για να μειώσει τον πόνο και ακόμα να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Ο συνδυασμός του τερπενίου με ποικιλίες με υψηλό THC έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου, τη χαλάρωση των μυών και την καταστολή σε αρκετά υψηλές δόσεις.
[7] Ethan B Russo “Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects” (Δαμάζοντας την THC: πιθανή συνέργεια στην κάνναβη και συνδυαστική επίδραση φυτοκανναβινοειδούς-τερπενοειδούς) Br J Pharmacol. 2011 Aug; 163(7): 1344–1364.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165946/
Περίληψη
“Η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι το επίκεντρο της έρευνας για την κάνναβη από το 1964, όταν ο Raphael Mechoulam την απομόνωσε και την συνέθεσε. Πιο πρόσφατα, οι συνεργατικές συνεισφορές της κανναβιδιόλης στη φαρμακολογία της κάνναβης και στην αναλγησία έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Άλλα φυτοκανναβινοειδή, όπως η τετραϋδροκανναβιβαρίνη, η κανναβιγερόλη και η κανναβιχρωμένη, επιδεικνύουν επιπρόσθετα αποτελέσματα θεραπευτικού ενδιαφέροντος. Η καινοτόμος συμβατική αναπαραγωγή φυτών έχει δώσει χημειοτύπους κάνναβης που εκφράζουν υψηλούς τίτλους κάθε συστατικού για μελλοντική μελέτη. Αυτή η ανασκόπηση θα διερευνήσει ένα άλλο κλιμάκιο φυτοθεραπευτικών παραγόντων, τα τερπενοειδή της κάνναβης: λιμονένιο, μυρσένιο, α-πινένιο, λιναλοόλη, β-καρυοφυλλένιο, οξείδιο του καρυοφυλλενίου, νερολιδόλη και φυτόλη. Τα τερπενοειδή μοιράζονται έναν πρόδρομο με φυτοκανναβινοειδή και είναι όλα τα συστατικά γεύσης και αρώματος κοινά για τις ανθρώπινες δίαιτες που έχουν χαρακτηριστεί γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλή από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και άλλους ρυθμιστικούς οργανισμούς. Τα τερπενοειδή είναι αρκετά ισχυρά και επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ζώων και ακόμη και την ανθρώπινη όταν εισπνέονται από τον αέρα του περιβάλλοντος σε επίπεδα ορού στους μονοψήφιους ng · mL-1. Εμφανίζουν μοναδικά θεραπευτικά αποτελέσματα που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στα αποτελέσματα των κλινικών εκχυλισμάτων με βάση την κάνναβη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυτοκανναβινοειδών και τερπενοειδών που θα μπορούσαν να παράγουν συνέργεια σε σχέση με τη θεραπεία του πόνου, της φλεγμονής, της κατάθλιψης, του άγχους, του εθισμού, της επιληψίας, του καρκίνου, των μυκητιακών και βακτηριακών λοιμώξεων (συμπεριλαμβανομένου του Staphylococcus aureus ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη). Επιστημονικές ενδείξεις παρουσιάζονται για τα μη κανναβινοειδή φυτικά συστατικά ως πιθανά αντίδοτα ως προς τοξικές επιδράσεις της THC που θα μπορούσαν να αυξήσουν το θεραπευτικό της δείκτη. Θα προταθούν μέθοδοι για τη διερεύνηση των επιδράσεων του περιβάλλοντος σε μελλοντικά πειράματα. Η συνεργία φυτοκανναβινοειδούς-τερπενοειδούς, αν αποδειχθεί, αυξάνει την πιθανότητα ότι ένας εκτεταμένος αγωγός νέων θεραπευτικών προϊόντων είναι εφικτός από αυτό το σεβάσμιο φυτό”.

Για μια χαλαρωτική, αλλά όχι και καθηλωτική, ηρεμιστική ποικιλία, συνιστούμε Indica ποικιλίες όπως το Symbl’s Dream Weaver (MK Ultra) για να ξεκινήσει κάποιος να διερευνά το πώς να ενσωματώσει την κάνναβη σε μια πιο υγιή ρουτίνα ύπνου. Η ενσωμάτωση της κάνναβης, καθώς και άλλες θετικές συνήθειες, όπως η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ στο να καταφέρουμε ένα μεγάλο μέρος επανορθωτικού ύπνου που χρειαζόμαστε για να μας βοηθήσει να είμαστε ο καλύτερος εαυτός μας.

Γιατί πρέπει να αντικαταστήσεις τα υπνωτικά χάπια με την κάνναβη
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: HERB, “Why you should replace sleeping pills with cannabis” https://herb.co/marijuana/news/cannabis-best-sleeping-pill/, Michelle Janikian, Mar 21, 2018, Photo by Luisa Gross/EyeEm, Photo by @LTRMN via Instagram)

Αν υποφέρεις από χρόνια αϋπνία, υπνική άπνοια ή διαταραχές του ύπνου όπως αυτές που πλήττουν εκατομμύρια Αμερικανούς, ήρθε η ώρα να δεις την κάνναβη ως μια θεραπευτική επιλογή.

Η κάνναβη για τον ύπνο προκαλεί αναταράξεις μέσα και έξω από τις πολιτείες που επιτρέπουν την ιατρική χρήση της κάνναβης. Γιατί; Επειδή έχει αποτέλεσμα και επειδή τα προβλήματα ύπνου είναι μια από τις συνηθέστερες προβληματικές ιατρικές καταστάσεις της σύγχρονης εποχής μας. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την ένωση American Sleep Association[1], 50 έως 70 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από διαταραχές ύπνου. Επιπλέον, περίπου το 10% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν χρόνια αϋπνία. Λοιπόν, πώς μπορεί η κάνναβη να θεραπεύσει την αϋπνία σου;
[1] “Sleep and Sleep Disorder Statistics American Sleep Association” (Στατιστικά για τον ύπνος και για τις διαταραχές ύπνου από την Αμερικανική Ένωση Ύπνου) https://www.sleepassociation.org/about-sl…/sleep-statistics/

Γιατί η κάνναβη λειτουργεί για τον ύπνο
Για τους αρχάριους, πολλά από τα ενεργά συστατικά της κάνναβης είναι χαλαρωτικά, όπως τα κανναβινοειδή THC και CBN[2], καθώς και πολλά από τα τερπένια, συμπεριλαμβανομένου του μυρσένιου. Τα χαλαρωτικά κατευνάζουν την ένταση των μυών και χαλαρώνουν το σώμα, προετοιμάζοντας το για έναν καλό ύπνο.
[2] “Cannabinol (CBN): The Cannabis Chemical That Helps You Sleep And Eat” (Κανναβινόλη (CBN): Η χημική ουσία κάνναβης που σε βοηθά να κοιμάσαι και να τρως) https://herb.co/marijuana/news/cbn-cannabinol/

Η κάνναβη για τον ύπνο λειτουργεί επίσης με την ανακούφιση σε πολλά συμπτώματα που κρατούν τους ανθρώπους αφυπνισμένους τη νύχτα, συμπεριλαμβανομένου του άγχους[3], του στρες και του πόνου. Επιπλέον, αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται από την έλλειψη ύπνου, δημιουργώντας έναν αρνητικό βρόχο ανατροφοδότησης της αϋπνίας. Αλλά εκεί είναι που έρχεται η κάνναβη για τον ύπνο, μειώνει τα συμπτώματα και κάνει τους λήπτες της πιο κουρασμένους – σπάζοντας τον κύκλο και επιτρέποντας να έχεις έτσι έναν ποιοτικό ύπνο.
[3] “How to microdose weed and treat anxiety” (Πώς να λάβεις σε μικροδόσεις κάνναβη και να θεραπεύσεις το άγχος) https://herb.co/…/…/microdosing-weed-anxiety-complete-guide/

Τι λένε οι μελέτες για την κάνναβη για τον ύπνο
Μια μελέτη του 2008[4] διαπίστωσε ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα στον ύπνο λόγω PTSD. Η PTSD μπορεί να προκαλέσει τρομακτικούς εφιάλτες που κρατούν τους ασθενείς αφυπνισμένους ή τους κάνουν να θέλουν να αποφύγουν τον ύπνο εντελώς. Επειδή η κάνναβη που είναι πλούσια σε THC μειώνει την διάκρεια του ύπνου REM που έχει κάποιος στον ύπνο, μειώνει επίσης και τον αριθμό των ονείρων που έχεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα όνειρα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Αν και η μείωση του REM ύπνου μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, αυξάνει όμως την ποσότητα του “βαθιού ύπνου” που έχεις.
[4] Fraser GA “The use of a synthetic cannabinoid in the management of treatment-resistant nightmares in posttraumatic stress disorder (PTSD)” (Η χρήση ενός συνθετικού κανναβινοειδούς στη διαχείριση σε ανθεκτικούς στη θεραπεία εφιαάλτες σε διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)) CNS Neurosci Ther. 2009 Winter;15(1):84-8.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19228182
Περίληψη
“Αυτή είναι η έκθεση μιας ανοιχτής κλινικής δοκιμής για την αξιολόγηση των επιδράσεων της nabilone, ενός αγωνιστή υποδοχέα ενδοκανναβινοειδών, σε ανθεκτικούς στη θεραπεία εφιάλτες σε ασθενείς με διάγνωση μετατραυματικού στρες (PTSD).
ΜΕΘΟΔΟΙ: Τα διαγράμματα των 47 ασθενών που διαγνώστηκαν με PTSD και είχαν συνεχιζόμενους εφιάλτες παρά τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά αναθεωρήθηκαν μετά την έναρξη της συμπληρωματικής θεραπείας με nabilone. Αυτοί οι ασθενείς είχαν παραπεμφθεί σε μια κλινική εξωτερικών ασθενών σε ψυχιατρική κλινική μεταξύ 2004 και 2006. Η πλειοψηφία των ασθενών (72%) που έλαβαν nabilone παρουσίασαν είτε διακοπή στους εφιάλτες είτε σημαντική μείωση της έντασης του εφιάλτη. Η υποκειμενική βελτίωση του χρόνου του ύπνου, η ποιότητα του ύπνου και η μείωση των ημερήσιων παλινδρομήσεων και της νυχτερινής εφίδρωσης παρατηρήθηκαν επίσης από ορισμένους ασθενείς. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν τα πιθανά οφέλη της nabilone, ενός συνθετικού κανναβινοειδούς, σε ασθενείς με PTSD που παρουσιάζουν ανεπαρκή έλεγχο στους εφιάλτες τους με την τυποποιημένη φαρμακοθεραπεία. Αυτή είναι η πρώτη αναφορά για τη χρήση της nabilone (Cesamet, Valeant Canada, Ltd., Μόντρεαλ, Καναδάς) για τη διαχείριση ανθεκτικών στη θεραπεία εφιαλτών στην PTSD”.

Η κάνναβη για τον ύπνο μπορεί επίσης να βοηθήσει εκείνους με υπνική άπνοια, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018[5]. Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή ύπνου όπου η αναπνοή ενός ατόμου διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να εμποδίσει τον εγκέφαλο και το σώμα να πάρουν αρκετό οξυγόνο. Δεν υπάρχουν προς το παρόν φάρμακα για την υπνική άπνοια και οι πάσχοντες πρέπει να κοιμούνται με ένα gadget στο πρόσωπό τους που ονομάζεται Continuous Positive Airway Device (συσκευή συνεχούς θετικής διευκόλυνσης αεραγωγών). Όμως, αυτή η μελέτη του 2018 βρήκε ότι ένα συνθετικό κανναβινοειδές μειώνει την υπνική άπνοια κατά 32%, δείχνοντας μεγάλη υπόσχεση στη χρήση της κάνναβης για τις διαταραχές του ύπνου.
[5] Carley DW, Prasad B, Reid KJ, Malkani R, Attarian H, Abbott SM, Vern B, Xie H, Yuan C, Zee PC “Pharmacotherapy of Apnea by Cannabimimetic Enhancement, the PACE Clinical Trial: Effects of Dronabinol in Obstructive Sleep Apnea” (Φαρμακοθεραπεία της άπνοιας με κανναβομιμητική βελτίωση, η κλινική δοκιμή PACE: Επιδράσεις της dronabinol στην αποφρακτική υπνική άπνοια) Sleep. 2018 Jan 1;41(1).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29121334
Περίληψη
“Στόχοι μελέτης: Παραμένει μια σημαντική και μη ικανοποιημένη ανάγκη για πλήρως αποτελεσματικές και αποδεκτές θεραπείες στην αποφρακτική υπνική άπνοια (obstructive sleep apnea, OSA). Προς το παρόν δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες φαρμάκων. Η dronabinol έχει δείξει υπόσχεση για τη φαρμακοθεραπεία της OSA σε μια πιλοτική μελέτη κλιμάκωσης μικρής δόσης. Εδώ, παρουσιάζουμε τα αρχικά ευρήματα της δοκιμής Φάσης II PACE (Φαρμακοθεραπεία Άπνοιας με Κανναβομιμητική Βελτίωση), μια πλήρως τυφλή παράλληλης ομάδας, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο τυχαιοποιημένη δοκιμή dronabinol σε άτομα με μέτρια ή σοβαρή OSA.
Μέθοδοι: Με τυχαία εκχώρηση, 73 ενήλικες με μέτρια ή σοβαρή OSA έλαβαν είτε εικονικό φάρμακο (Ν = 25), είτε 2,5 mg dronabinol (N = 21) ή 10 mg dronabinol (N = 27) ημερησίως, 1 ώρα πριν από τον ύπνο για έως και 6 εβδομάδες.
Αποτελέσματα: Κατά την έναρξη της μελέτης, ο συνολικός δείκτης άπνοιας-υπόπνοιας (apnea-hypopnea index, AHI) ήταν 25,9 ± 11,3, η βαθμολογία Epworth Sleepiness Scale (ESS) ήταν 11,45 ± 3,8, η μέση λανθάνουσα κατάσταση ανίχνευσης ήταν 19,2 ± 11,8 λεπτά, ο δείκτης μάζας σώματος ήταν 33,4 ± 5,4 kg/m2 και η ηλικία ήταν 53,6 ± 9,0 έτη. Ο αριθμός και η σοβαρότητα των ανεπιθύμητων συμβάντων και η προσκόλληση στην θεραπεία (0,3 ± 0,6 αναπάντητες δόσεις / εβδομάδα) ήταν ισοδύναμες μεταξύ όλων των ομάδων θεραπείας. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν 10 mg/ημέρα dronabinol εξέφρασαν την υψηλότερη συνολική ικανοποίηση με τη θεραπεία (p = ,04). Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, η dronabinol μείωσε τον AHI κατά 10,7 ± 4,4 (p = ,02) και 12,9 ± 4,3 (p = ,003) ανά ώρα σε δόσεις 2,5 και 10 mg/ημέρα αντίστοιχα. Η dronabinol στα 10 mg/ημέρα μείωσε τη βαθμολογία ESS κατά -3,8 ± 0,8 μονάδες από την αρχική τιμή (p <,0001) και κατά -2,3 ± 1,2 σημεία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (p = ,05). Οι λανθάνουσες περίοδοι ύπνου MWT, η γενική αρχιτεκτονική ύπνου και οι παράμετροι οξυγόνωσης για όλη τη νύχτα παρέμειναν αμετάβλητες από την αρχική τιμή σε οποιαδήποτε ομάδα θεραπείας.
Συμπεράσματα: Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν το θεραπευτικό δυναμικό των κανναβινοειδών σε άτομα με OSA. Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, η dronabinol συσχετίστηκε με χαμηλότερο AHI, με βελτιωμένη υπνηλία και με μεγαλύτερη συνολική ικανοποίηση από τη θεραπεία. Θα απαιτηθούν κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι καλύτερες πιθανές προσεγγίσεις στη θεραπεία με κανναβινοειδή στην OSA. ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ: ClinicalTrials.gov NCT01755091”.

Πώς να χρησιμοποιήσεις την κάνναβη για τον ύπνο
Υπάρχουν τόσες διαφορετικές ποικιλίες και προϊόντα κάνναβης, πώς μπορείς λοιπόν να ξέρεις ποια είναι η καλύτερη κάνναβη για τον ύπνο; Πρώτα απ’ όλα, θα θελήσετε να αρχίσετε με ένα μια ποικιλία κάνναβης indica[6] παρά με μια sativa. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι indicas είναι γνωστό ότι χαλαρώνουν το σώμα και το μυαλό, ενώ οι sativas προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα, κάνοντας τους ανθρώπους να εγείρονται και να ενεργοποιούνται.
[6] “The ultimate guide on indicas vs. sativas” (Ο απόλυτος οδηγός για τις indica εναντίον sativas) https://herb.co/…/ne…/indica-vs-sativa-whats-the-difference/

Όσον αφορά την THC, την CBD και τα κανναβινοειδή, προτείνουμε να πάρεις μια ποικιλία με 20% ή λιγότερο THC για να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Οι ποικιλίες με περισσότερο από 20% THC θα μπορούσαν να καταλήξουν να σας ενεργοποιήσουν ή να σου προκαλέσουν άγχος[7]. Επιπλέον, πολλοί αναφέρουν ότι αισθάνονται λίγο αποσυντονισμένοι το επόμενο πρωί, μετά που χρησιμοποίησαν ποικιλίες με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε THC την προηγούμενη νύχτα. Επίσης, καλό θα ήταν να δεις και την περιεκτικότητα σε κανναβινοειδές CBN όταν αγοράζεις κάνναβη για τον ύπνο, για να αντιμετωπίσεις αϋπνίες.
[7] “This Is Why Weed Makes Some People Feel Anxious And Paranoid” (Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κάνναβη κάνει μερικούς ανθρώπους να νιώθουν ανήσυχοι και παρανοϊκοί) https://herb.co/marijuana/news/weed-anxious-paranoid/

Σχετικά με την CBD, θέλεις να υπάρχει κάποια περιεκτικότητα σε CBD στην ποικιλία που θα διαλέξεις, όμως μόνο η κατανάλωση CBD πριν από τον ύπνο θα μπορούσε να σε διεγείρει και όχι να σου προκαλέσει υπνηλία. Αυτά τα στοιχεία είναι ανεκδοτικά, αλλά μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι τα προϊόντα CBD περισσότερο ενεργοποιούν παρά προκαλούν ύπνο. Εκτός αν προτιμάς να αποφύγεις την THC εντελώς, προτείνουμε να δεις μια ποικιλία με THC καθώς με CBD για τη νυχτερινή σου ρουτίνα.
[8] “CBD: Everything You Need To Know About Cannabidiol” (CBD: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κανναβιδιόλη) https://herb.co/…/ne…/everything-you-need-to-know-about-cbd/

Υπάρχουν επίσης κάποια τερπένια[9] που ξεκουράζουν και προωθούν τον ύπνο και που είναι καλό να τα αναζητήσεις στο προφίλ της ποικιλίας όταν αγοράζεις κάνναβη για τον ύπνο. Δες αν η ποικιλία έχεις υψηλή περιεκτικότητα σε μυρσένιο, θέλεις σίγουρα τις καταπραϋντικές επιδράσεις του. Επίσης δες αν υπάρχει αρκετό τερπινολένιο[10], αυτό το τερπένιο χαλαρώνει το σώμα τόσο πολύ που δεν θα θέλεις να κινηθείς καθόλου. Ένα άλλο πολύ καλό τερπένιο για τον ύπνο είναι η φυτόλη, το οποίο θα σε κάνει να νιώσεις υπνηλία και έχει και επίδραση στην αντιμετώπιση του πόνου. Επιπλέον, τα τερπένια αλληλεπιδρούν με τα κανναβινοειδή για να παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, οπότε μπορείς αν θέλεις να ρωτήσεις σχετικά από εκεί που θα αγοράσεις για κάποιες συστάσεις.
[9] “What Are Cannabis Terpenes And What Do They Do?” (Τι είναι τα τερπένια της κάνναβης και τι κάνουν;) https://herb.co/…/what-are-cannabis-terpenes-and-what-do-t…/
[10] “Terpinolene: The Anti-Cancer Terpene That Fights Insomnia” (Τερπινολένιο: Το τερπένιο κατά του καρκίνου που καταπολεμά την αϋπνία) https://herb.co/marijuana/news/terpinolene/

Δες για αυτές τις ποικιλίες[11] κάνναβης για τον ύπνο:
* God’s Gift https://herb.co/marijuana/news/gods-gift
* Northern Lights https://herb.co/cannabis/strains/northern-lights
* Tahoe OG Kush https://herb.co/cannabis/strains/tahoe-og-kush
* Granddaddy Purple https://herb.co/marijuana/news/granddaddy-purple
[11] “Strains that make you Sleepy” (Ποικιλίες που σου φέρνουν υπνηλία) https://herb.co/cannabis/strains/sleepy

Κάπνισμα, άτμιση ή βρώσιμα;
Το κάπνισμα και η άτμιση[12] κάνναβης για τον ύπνο θα σου δώσουν το πιο άμεσο αποτέλεσμα, αλλά αν αυτό δεν είναι το στυλ σου, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται προς τα έλαια κάνναβης[13] και στα βάμματα για λήψη πριν τον ύπνο, καθώς και στα βρώσιμα και στα επιδερμικά.
[12] “10 best vapes for people with crippling anxiety” (Τα 10 καλύτερα προϊόντα άτμισης για άτομα με άγχος) https://herb.co/marijua…/news/10-best-vape-pens-for-anxiety/
[13] “How To Make The Best Medical Cannabis Oil” (Πώς να κάνεις το καλύτερο έλαιο κάνναβης για ιατρική χρήση) https://herb.co/marijuana/news/best-medical-cannabis-oil/

Τα βρώσιμα κάνναβης μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις κοιμισμένος και να κοιμηθείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά θα χρειαστούν όμως επίσης και περισσότερο χρόνο για να επιδράσουν. Δοκίμασε να παίρνεις την βρώσιμη κάνναβη δύο έως τρεις ώρες πριν από την επιθυμητή ώρα για ύπνο. Δες τον κατάλογο με τις προτάσεις μας για τα 10 καλύτερα βρώσιμα για τον ύπνο[14] για πραγματική χαλάρωση.
[14] “10 best edibles for sleep: How to treat insomnia with cannabis” (10 καλύτερα βρώσιμα για τον ύπνο: Πώς να θεραπεύσεις την αϋπνία με την κάνναβη) https://herb.co/marijuana/news/10-best-edibles-for-sleep/

Τα τσάγια κάνναβης και άλλες πόσιμες μορφές είναι επίσης ωραία για κατανάλωση πριν την ώρα που είναι να πας για ύπνο, διότι επιδρούν ταχύτερα από τα παραδοσιακά βρώσιμα. Υπάρχουν επίσης μερικά επιδερμικά προϊόντα κάνναβης που αποσκοπούν στο να χαλαρώσουν ολόκληρο το σώμα μας, τα οποία είναι ωραία να τα χρησιμοποιήσουμε πριν πάμε για ύπνο, όπως είναι και τα bath bombs κάνναβης. Δες τη λίστα με τις 10 καλύτερες bath bombs κάνναβης[15] για πραγματική χαλάρωση.
[15] “10 Cannabis Bath Bombs That Will Soak Away Your Stress” (10 bath bombs κάνναβης που θα σου απομακρύνουν το άγχος σου) https://herb.co/marijuana/news/bath-bombs/

Όταν πρόκειται για κάνναβη για τον ύπνο, υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές. Μπορείς πάντα να ρωτήσεις τους υπαλλήλους στα ειδικά καταστήματα διάθεσης σχετικά με το τι θέλεις να πάρεις από την κατανάλωση κάνναβης και αυτοί να σου προτείνουν τι να δοκιμάσεις.

Τα προβλήματα με τα παραδοσιακά υπνωτικά χάπια
Τα υπνωτικά χάπια, όπως τα Ambien και Lunesta, είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, μεταξύ του 2005 και του 2010, 8,6 εκατομμύρια[16] Αμερικανοί είχαν μια συνταγή Ambien για τον ύπνο, παρόλο που η κάνναβη είναι ασφαλέστερη και όλο και αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματική. Στην πραγματικότητα, ένας στους έξι Αμερικανούς έχει συνταγογραφηθεί με ένα ψυχιατρικό φάρμακο και το Ambien είναι στην πρώτη πεντάδα, με τα Zoloft, Celexa και Xanax.
[16] “Sleepless in the states: Nearly 9 million pop pills for shut-eye” (Η αϋπνία στις ΗΠΑ: Σχεδόν 9 εκατομμύρια χάπια για να κοιμηθούμε) https://www.nbcnews.com/…/sleepless-states-nearly-9-million…

Το Ambien έχει δεκάδες παράξενων και δυνητικά επικίνδυνων παρενεργειών, όπως αμνησία, υπνοβασία, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, πονοκεφάλους και αλλεργικές αντιδράσεις. Θα σε κάνει να αισθάνεσαι χάλια το επόμενο πρωί και μπορεί ακόμη και να είναι δυνητικά θανατηφόρο αν πάρεις πάρα πολλά ή αν τα ανακατέψεις με αλκοόλ ή άλλα φάρμακα. Επιπλέον, εάν παίρνεις Ambien για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα αντιμετωπίσετε κάποια δυσάρεστα συμπτώματα στέρησης όταν προσπαθήσεις να διακόψεις την χρήση του.

Αλλά γι’ αυτό που η κάνναβη για τον ύπνο είναι το καλύτερη από ένα υπνωτικό χάπι είναι γιατί είναι φυσικό[17], δεν έχει σχεδόν καθόλου παρενέργειες και αν τύχει και καταναλώσεις πάρα πολύ, δεν θα έχεις μια υπερβολική δόση, πιθανότατα θα κοιμηθείς. Παρόλο που πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για την κάνναβη σε σχέση με τις επιδράσεις της για τον ύπνο, πολλοί άνθρωποι κάνουν ήδη τη μετάβαση από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα προς το φυσικό βότανο.
[17] “The Effects Of Weed On Your Health” (Οι επιδράσεις της κάνναβης στην υγεία μας) https://herb.co/marij…/…/the-effects-of-weed-on-your-health/

Το 2017 στην έκθεση Eaze State of Cannabis Report[18] εξετάστηκε αυτή η τάση στην Καλιφόρνια και διαπιστώθηκε ότι το 57% των συμμετεχόντων στην έρευνα χρησιμοποιούν ή έχουν χρησιμοποιήσει υπνωτικά χάπια. Από αυτό το 57%, το 95% χρησιμοποιεί κάνναβη για τον ύπνο για να μειώσει την κατανάλωση των υπνωτικών χαπιών. Επιπλέον, από το 95 τοις εκατό, το 45 τοις εκατό έχουν κάνει διακοπή και έχουν σταματήσει να παίρνουν υπνωτικά χάπια εντελώς και χρησιμοποιούν κάνναβη για τον ύπνο.
[18] “Eaze Insights: 2017 State of Cannabis Data Report” (Στα ενδότερα της έκθεσης Eaze: Η έκθεση 2017 State of Cannabis Data Report) https://www.eaze.com/…/eaze-insights-2017-cannabis-data-rep…

Η κάνναβη για τον ύπνο είναι ασφαλέστερη και πιο φυσική από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον ύπνο, καθιστώντας έτσι το φυτό ως το καλύτερο “χάπι” για τον ύπνο.

Γιατί η κάνναβη είναι η καλύτερη θεραπεία για την αϋπνία
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: HERB, “Why Cannabis Is Hands-Down The Best Treatment For Insomnia” https://herb.co/marijuana/news/cannabis-treatment-insomnia/, Tiffany King, Jul 8, 2017)

Από όλα τα εκπληκτικά θεραπευτικά πλεονεκτήματα που έχει η κάνναβη για τα ανθρώπινα όντα, το πιο δημοφιλές από όλα πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία της αϋπνίας. Μια χαλαρωτική ποικιλία indica μπορεί να βάλει ακόμα και τον πιο ανήσυχο από εμάς σε έναν ωραίο, βαθύ ύπνο που διαρκεί όλη τη νύχτα.

Η επίτευξη ποιοτικού ύπνου δεν είναι διαπραγματεύσιμη

Πολλές είναι οι καταστάσεις που μετριάζονται από την επίδραση της κάνναβης, λέει ένας στους 100 ανθρώπους, αλλά η αϋπνία θα επηρεάσει περισσότερα από τα 2/3 όλων των Αμερικανών σε κάποιο σημείο της ζωής τους και ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων πάσχει πράγματι από χρόνια αϋπνία[1].
[1] “How To Make Marijuana More Effective Against Insomnia” (Πώς να κάνεις την κάνναβης πιο αποτελεσματική κατά της αϋπνίας) https://herb.co/…/how-to-make-marijuana-more-effective-aga…/

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από αϋπνία λόγω ορμονικών μετατοπίσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου τους. Συνδύασε το με την έναρξη της προεμηνόπαυσης και την πλήρη εμμηνόπαυση[2] και η κατανάλωση κάνναβης δεν είναι μόνο μια περιστασιακή επιλογή αλλά μια απαραίτητη, ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τις διαταραχές του ύπνου.
[2] “Better With Age: Does Cannabis Ease Menopause Symptoms?” (Καλύτερα με την αύξηση της ηλικίας: Τι κάνει στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης η κάνναβη;) https://herb.co/marijuana/news/menopause-symptoms/

Η αποτυχία του να έχεις τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου στις περισσότερες νύχτες έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης[3] και η παχυσαρκία. Η συγκέντρωση, η συνολική διάθεση, η φυσική απόδοση, η ορμονική σταθερότητα και η απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζονται από το πόσο ύπνο έχουμε.
[3] “These Are The Best Cannabis Strains For Diabetes” (Αυτές είναι οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για τον διαβήτη) https://herb.co/marijuana/news/cannabis-strains-diabetes/

Τα ηρεμιστικά αποτελέσματα της κάνναβης είναι ευρέως γνωστά σε όποιον την έχει δοκιμάσει. Αλλά εάν χρειάζεσαι επιστημονική απόδειξη, οι μελέτες[4] που ξεκινούν από τη δεκαετία του ’70 έχουν επίσης τεκμηριώσει το ότι οι χρήστες βρίσκουν πιο εύκολα τον δρόμο τους για να κοιμηθούν, να έχουν μεγαλύτερο σε διάρκεια και πιο ξεκούραστο ύπνο, καλύτερη αναπνοή ενώ κοιμούνται και πολύ λιγότερο χασμουρητό και αποπροσανατολισμό μετά από την αφύπνιση (και χωρίς τις αρνητικές συνέπειες και την ζαλάδα των υπνωτικών χαπιών).
[4] David A. Gorelick, Robert S. Goodwin, Eugene Schwilke, Jennifer R. Schroeder, David M. Schwope, Deanna L. Kelly, Catherine Ortemann-Renon, Denis Bonnet, Marilyn A. Huestis “Around-the-Clock Oral THC Effects on Sleep in Male Chronic Daily Cannabis Smokers” (Οι επιδράσεις της THC καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου στον ύπνο σε άνδρες χρόνιους καπνιστές καθημερινή χρήσης κάνναβης) Am J Addict. 2013 Sep-Oct;22(5):510–514.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4537525/
Περίληψη
“Ιστορικό και στόχοι: Η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) προάγει τον ύπνο στα ζώα. Η κλινική χρήση της THC σχετίζεται με υπνηλία. Οι εργαστηριακές μελέτες σε ανθρώπους για την από του στόματος λήψη THC δεν έδειξαν συνεχείς επιδράσεις στον ύπνο. Αξιολογήσαμε μελλοντικά τις αυτοαναφερόμενες παραμέτρους ύπνου κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης χορήγησης από του στόματος THC σε ερευνητές εθελοντές.
….

Η συνέχεια των αρθρων εδώ:
Κάνναβη και Αϋπνία .pdf
https://www.facebook.com/download/preview/2067971099889472

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση