Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει

Αυτό είναι το σύστημα που θα έπρεπε να διαλέξεις κ. Ξανθέ, υπουργέ υγείας, αν ήθελες όπως μας λες να αντιμετωπίσεις την κάνναβη και τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς σκοταδισμούς. Θα έπρεπε να ακολουθήσεις το σύστημα του Ισραήλ.
* 27 Μαρτίου 2017, Ξανθός: «Νομιμοποιείται η ιατρική κάνναβη»
“Θα προχωρήσουμε με σοβαρότητα αλλά χωρίς φοβικότητα, ξεπερνώντας συντηρητικού τύπου αντανακλαστικά και φοβίες στα όρια του σκοταδισμού.”
http://www.documentonews.gr/…/xanthos-nomimopoieitai-h-iatr…

Έκανες πολλά από αυτά που είπες, έκανες την επιτροπή που διερεύνησε το θέμα και εξέδωσε σχετικό πόρισμα.
* 22 Φεβρουαρίου 2017, “Στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό το πόρισμα για την ιατρική χρήση της κάνναβης”
http://www.moh.gov.gr/…/4490-ston-ypoyrgo-ygeias-andrea-ksa…
Πόρισμα- Ιατρική Κάνναβη.pdf
Μέγεθος: 278.5 KB
http://www.moh.gov.gr/…/4490-ston-ypoyrgo-ygeias-andrea-ksa…

Εξέδωσες την ΚΥΑ μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ανακατάταξη της κάνναβης από τον Πίνακα Α στον Πίνακα Β με τις ελεγχόμενες ουσίες, θεωρώντας ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την εισαγωγή σκευασμάτων που περιέχουν κάνναβη (αλλά όχι και σκευασμάτων κάνναβης που δεν έχουν αδειοδοτηθεί ως φάρμακα σε άλλες χώρες).
* 20 Ιουνίου 2017, “Δημοσιεύθηκε η απόφαση για την ιατρική κάνναβη”
https://www.lawspot.gr/…/dimosieythike-i-apofasi-gia-tin-ia…
Το ΦΕΚ της ΚΥΑ από το Εθνικό Τυπογραφείο https://goo.gl/ZZhaAV

Και τώρα αναμένουμε το νομοσχέδιο σχετικά με την καλλιέργεια κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς από τα συναρμόδια υπουργεία.

Όμως, οι εταιρίες δεν έχουν καταθέσει φακέλους στον ΕΟΦ για να λάβουν άδεια να εισάγουν σκευάσματα κάνναβης γιατί απλά ΔΕΝ υπάρχουν τέτοια σκευάσματα αλλά μόνο μερικά συνθετικά ή τεχνητής ανα-παρασκευής φάρμακα που “μιμούνται” ή “αντιγράφουν” την χημική σύνθεση της κάνναβης, είτε με μεμονωμένες συνθετικές χημικές ενώσεις κανναβινοειδών (Marinol, κά.), είτε με απομονωμένα φυσικά κανναβινοειδή και ξανα-συντεθειμένα σε “φαρμακευτικό” σκεύασμα (Sativex).

“Ξεχάσατε” κύριε Ξανθέ να συμπεριλάβετε στα “σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη” όπως είχατε πει, τα έλαια κάνναβης, τα βάμματα, τα συμπυκνώματα, τα υγρά άτμισης, τα υπογλώσσια, τις κάψουλες, τα βρώσιμα, τα επιδερμικά, τα υπόθετα. κά.
“Ξεχάσατε” κύριε Ξανθέ να συμπεριλάβετε και την φαρμακευτική κάνναβη σε φυτική αποξηραμένη μορφή, είτε για κάπνισμα είτε για εξαέρωση για την χορήγηση της σε ασθενείς.

Θα μπορούσατε κύριε Ξανθέ απλά να “αντιγράψετε” ή να διδαχθείτε από το εδώ και χρόνια εφαρμοζόμενο σύστημα του Ισραήλ. Ένα σύστημα που επικεντρώνεται στους ασθενείς που υποφέρουν και σε δεύτερο χρόνο επιτρέπει και τις επενδύσεις (καλλιέργεια και παρασκευή) που τόσο ανάγκη έχει και η δική μας χώρα, αλλά και την ενεργοποίηση του τομέα της πανεπιστημιακής και επιστημονικής έρευνας (κανναβινοειδή και υγεία) που τώρα με την κρίση έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Θα μπορούσατε κύριε Ξανθέ….. αλλά τελικά “οι προκαταλήψεις και οι σκοταδισμοί” έκαναν και εδώ την ζημία τους.

Το σύστημα για την διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς στους ασθενείς στο Ισραήλ.

Οι Άγιοι Τόποι της Ιατρικής Χρήσης της Κάνναβης

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: US News, “The Holy Land of Medical Marijuana” https://www.usnews.com/…/israel-is-a-global-leader-in-marij…, By Yardena Schwartz, Contributor https://www.usnews.com/topics/author/yardena-schwartz, April 11, 2017, at 11:04 a.m.)

Πως μια χώρα με μέγεθος σχεδόν 6 φορές μικρότερο από την Ελλάδα (και με πληθυσμό και ΑΕΠ σχεδόν όσο και η Ελλάδα) έγινε το παγκόσμιο επίκεντρο της φαρμακευτικής κάνναβης.

Τελ Αβίβ – Η διάσκεψη “The CannaTech Experience 2017”[1] της CannaTech[2] προσέλκυσε υψηλού προφίλ ομιλητές, όπως ο Yuval Landschaft[3], director του Medical Cannabis Unit[4] στο Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και η Sharren Haskel[5], μέλος του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu και μια από τις μεγαλύτερες υπέρμαχους της ιατρικής χρήσης της κάνναβης στο Ισραήλ. Οι κυβερνητικοί ομιλητές υπογράμμισαν την αυξανόμενη συμμετοχή της ισραηλινής κυβέρνησης στην ιατρική έρευνα και ανάπτυξη της κάνναβης.
[1] Highlights from “The CannaTech Experience” Tel Aviv, 2017 https://youtu.be/6UtJuy7d6Lg
[2] https://www.canna-tech.co/
[3] “CannaTech 2017 – Yuval Landschaft, Director of Medical Cannabis Unit – Israel Ministry of Health” https://youtu.be/opBq1b_HdAk
[4] http://www.health.gov.il/…/Heal…/cannabis/Pages/default.aspx
[5] “CannaTech 2017 – Opening Remarks from Sharren Haskel, MK” https://youtu.be/tOBEg1nTeac

Αυτή η συμμετοχή υψηλού επιπέδου υπογραμμίζει επίσης και την άνοδο του Ισραήλ ως έναν παγκόσμιο ερευνητικό προορισμό για άλλες χώρες και εταιρείες. Καθώς χώρες όπως οι ΗΠΑ παλεύουν με το νομικό καθεστώς της απαγόρευσης της κάνναβης[6], το Ισραήλ[7] καταλαμβάνει μια περίοπτη θέση στην έρευνα για την ιατρική χρήση της κάνναβης, σε μια ολοένα και πιο κερδοφόρα βιομηχανία.
[6] “Sessions Beats War Drum on Pot Legalization, Concerning State Attorneys General” (Ο Sessions κτυπά το τύμπανο του πολέμου σχετικά με την νομιμοποίηση της κάνναβης, όσον αφορά τους γενικούς εισαγγελείς)
https://www.usnews.com/…/jeff-sessions-beats-war-drum-on-po…
[7] https://www.usnews.com/news/best-countries/israel

“Η κάνναβη είναι αυτό που με έφερε στο Ισραήλ”, λέει ο Angel, ένας επιχειρηματίας με έδρα τη Φλόριντα, που αναφέρθηκε στην εκπομπή “Next List” του CNBC[8] με τους καινοτόμους φορείς που διαμορφώνουν το παγκόσμιο εμπόριο. “Οι καλύτεροι επιστήμονες και ερευνητές του κόσμου είναι όλοι από το Ισραήλ. Καμία άλλη χώρα δεν το φτάνει σε αυτό”.
[8] http://www.cnbc.com/2014/10/06/garyn-angel.html

Η ισραηλινή έρευνα πρωτοστατεί στην ιατρική βιομηχανία της κάνναβης. Ο Angel ήρθε εδώ το 2015 για να συναντήσει τον 86χρονο Ισραηλινό χημικό Raphael Mechoulam, ερευνητή στο Hebrew University και κορυφαίο πρωτοπόρο στην έρευνα για την κάνναβη.

Η έρευνα του Mechoulam περιλαμβάνει την ανακάλυψη του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, του μεγαλύτερου συστήματος υποδοχέων στο ανθρώπινο σώμα. Βρήκε επίσης ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος παράγει τα δικά του κανναβινοειδή –ενώσεις που διεγείρουν το σύστημα υποδοχέων του σώματος. Οι επιστήμονες στο NIH πιστεύουν ότι αυτές οι ενώσεις θα μπορούσαν να ανακουφίσουν δεκάδες ασθένειες[9], συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας, του διαβήτη, του καρκίνου και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, για να αναφέρουμε μερικές. Η αποκάλυψη αυτού του ενδογενούς συστήματος κανναβινοειδών ουσιαστικά νομιμοποίησε τη μελέτη μιας ουσίας που ήταν προηγουμένως στο περιθώριο της επιστημονικής έρευνας.
[9] “The Endocannabinoid System as an Emerging Target of Pharmacotherapy” (Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα ως αναδυόμενος στόχος της φαρμακοθεραπείας)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC2241751/pdf/nihms38123.pdf
Περίληψη
“Η πρόσφατη ταυτοποίηση των υποδοχέων κανναβινοειδών και των ενδογενών λιπιδικών προσδεμάτων τους έχει προκαλέσει μια εκθετική ανάπτυξη μελετών που διερευνούν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και τις ρυθμιστικές του λειτουργίες στην υγεία και στις ασθένειες. Τέτοιες μελέτες διευκολύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή επιλεκτικών ανταγωνιστών υποδοχέων κανναβινοειδών και αναστολέων του μεταβολισμού και μεταφοράς ενδοκανναβινοειδών, καθώς και από ποντίκια που έχουν έλλειψη υποδοχέων κανναβινοειδών ή αποκομιδή ενδοκανναβινοειδών από ένζυμο αμιδιοϋδρολάσης λιπαρού οξέος. Κατά την τελευταία δεκαετία, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα έχει εμπλακεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό φυσιολογικών λειτουργιών, τόσο στο κεντρικό όσο και στο περιφερικό νευρικό σύστημα και στα περιφερειακά όργανα. Το πιο σημαντικό, η ρύθμιση της δραστηριότητας του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος αποδείχθηκε ότι κατέχει θεραπευτικές υποσχέσεις σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων που κυμαίνονται από διαταραχές διάθεσης και άγχους, κινητικές διαταραχές όπως η νόσος του Parkinson και του Huntington, ο νευροπαθητικός πόνος, η πολλαπλή σκλήρυνση και η βλάβη σπονδυλικής στήλης έως και καρκίνο, αθηροσκλήρωση, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, γλαύκωμα, παχυσαρκία / μεταβολικό σύνδρομο και οστεοπόρωση. Ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη των κανναβινοειδών φαρμάκων ήταν οι κοινωνικά μη αποδεκτές ψυχοδραστικές ιδιότητες φυτικών ή συνθετικών αγωνιστών που μεσολαβούν από τους υποδοχείς CB(1). Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα δεν προκύπτει όταν ο θεραπευτικός στόχος επιτυγχάνεται με θεραπεία με ανταγωνιστή υποδοχέα CB(1), όπως στην παχυσαρκία, και μπορεί επίσης να απουσιάζει όταν η δράση των ενδοκανναβινοειδών ενισχυθεί έμμεσα μέσω του αποκλεισμού του μεταβολισμού ή της μεταφοράς τους. Η χρήση επιλεκτικών αγωνιστών υποδοχέα CB(2), οι οποίοι δεν έχουν ψυχοδραστικές ιδιότητες, θα μπορούσε να αποτελέσει μια άλλη ελπιδοφόρα οδό για ορισμένες συνθήκες. Το δυναμικό κατάχρησης των φυτικών κανναβινοειδών μπορεί επίσης να περιοριστεί μέσω της χρήσης παρασκευασμάτων με ελεγχόμενη σύνθεση και προσεκτική επιλογή της δόσης και της οδού χορήγησης. Ο αυξανόμενος αριθμός προκλινικών μελετών και κλινικών δοκιμών με ενώσεις που διαμορφώνουν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα θα οδηγήσει πιθανώς σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις σε μια σειρά ασθενειών για τις οποίες οι τρέχουσες θεραπείες δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών. Εδώ παρέχουμε μια συνολική εικόνα της τρέχουσας κατάστασης γνώσης του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος ως στόχου της φαρμακοθεραπείας”.

“Δεν θα είχαμε το επιστημονικό ενδιαφέρον που έχουμε σήμερα σε όλο τον κόσμο χωρίς την ανακάλυψη και την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτά τα συστατικά στο φυτό της κάνναβης ενεργούν σε αυτό το σύστημα υποδοχέων”, λέει ο Paul Armentano, deputy director του National Organization for the Reform of Marijuana Laws[10] που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Η έρευνα του Mechoulam, λέει, “άνοιξε την πόρτα για να γίνει η μελέτη της κάνναβης και των κανναβινοειδών μια νόμιμη οδός για πιο συμβατικούς επιστήμονες”.
[10] http://norml.org/

Αυτές οι πόρτες στην έρευνα είναι πιο δύσκολο να ανοίξουν στις ΗΠΑ[11], όπου οκτώ πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη και συνολικά 29 πολιτείες έχουν πλέον κάποια μορφή νομοθεσίας για την ιατρική χρήση της κάνναβης, αλλά η χρήση της ουσίας παραμένει παράνομη όσο να αφορά τον ομοσπονδιακό νόμο.
[11] https://www.usnews.com/news/best-countries/united-states

Η Drug Enforcement Administration (DEA) των ΗΠΑ έχει κατατάξει[12] την κάνναβη στον Πίνακα I και αυτό σημαίνει ότι θεωρεί πως δεν έχει κάποια αποδεκτή ιατρική χρήση και πως έχει και υψηλό δυναμικό κατάχρησης, ταξινομεί την κάνναβη στην ίδια κατηγορία με την ηρωίνη, καθιστώντας έτσι την κάνναβη πολύ πιο αυστηρά ελεγχόμενη από την κοκαΐνη και τις μεθαμφεταμίνες (που είναι στον Πίνακα II). Αυτή η πολιτική καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διεξαγωγή έρευνας για την κάνναβη στις ΗΠΑ (αφού ουσιαστικά αποτελεί μια πλήρης απαγόρευση όλου του φυτού της κάνναβης), καθώς οι ερευνητές πρέπει πρώτα να λάβουν έγκριση από τη DEA, από την Food and Drug Administration (FDA) και από το National Institute on Drug Abuse (ΝΙΗ).
[12] https://www.dea.gov/druginfo/ds.shtml

Η πρωτοπορία του Ισραήλ, το οποίο έχει γίνει ένας διεθνής ηγέτης στην έρευνα σχετικά με την κάνναβη, τροφοδοτείται εν μέρει από το υψηλότερο ποσοστό χρηματοδοτικών πόρων που διατίθενται στην έρευνα[13].
[13] “Creativity and Prosperity: The Global Creativity Index” (Δημιουργικότητα και Ευημερία: Ο Δείκτης Παγκόσμιας Δημιουργικότητας)
http://martinprosperity.org/m…/GCI%20Report%20Sep%202011.pdf

Το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες που νομιμοποίησαν την ιατρική χρήση της κάνναβης –παραμένει βέβαια παράνομη η ψυχαγωγική χρήση– και είναι μία από τις τρεις χώρες με κυβερνητικό πρόγραμμα κάνναβης, μαζί με τον Καναδά[14] και τις Κάτω Χώρες[15]. Το ισραηλινό κοινοβούλιο έλαβε πρόσφατα μέτρα για τη νομιμοποίηση της εξαγωγής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Η ισραηλινή εταιρεία BOL Pharma – Breath of Life[16] θα εγκαινιάσει σύντομα έναν χώρο καλλιέργειας μαζί με ένα ερευνητικό κέντρο του ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών ποδιών (περίπου 93.000 τετραγωνικά μέτρα) στο νότιο Ισραήλ. Ο χώρος αυτός θα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη και την έρευνα στον τομέα της κάνναβης στον κόσμο, όπως αναφέρει η Viridian Capital Advisors, μια χρηματοπιστωτική εταιρεία που επικεντρώνεται στην αγορά κάνναβης.
[14] https://www.usnews.com/news/best-countries/canada
[15] https://www.usnews.com/news/best-countries/netherlands
[16] http://www.bolpharma.com/about/

Το Ισραήλ έχει τον υψηλότερο δείκτη χρηστών κάνναβης στον κόσμο[17], με το 27% του πληθυσμού ηλικίας 18-65 ετών να έχει χρησιμοποιήσει κάνναβη το τελευταίο έτος, ακολουθούμενο από την Ισλανδία και τις ΗΠΑ, με 18% και 16% αντίστοιχα[18].
[17] http://www.yediot.co.il/articles/0,7340,L-4939082,00.html
[18 ] “Mapped: The countries that smoke the most cannabis” (Χαρτογράφηση: Οι χώρες που καπνίζουν την περισσότερη κάνναβη)
http://www.telegraph.co.uk/…/mapped-the-countries-that-smo…/

Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με την αφοσίωση της χώρας στην ιατρική έρευνα, εξηγούν το γιατί η διεξαγωγή κλινικών δοκιμών που αφορούν τη κάνναβη είναι συγκριτικά εύκολη εκεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 110 κλινικές δοκιμές που αφορούν την κάνναβη και τρέχουν στο Ισραήλ, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, λέει ο Michael Dor, senior medical adviser στο Medical Cannabis Unit του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ. Πολλές από αυτές τις μελέτες χρηματοδοτούνται από την ισραηλινή κυβέρνηση, λέει ο Dor. Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται επίσης από ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Γερμανίας, χώρες όπου είναι πιο δύσκολο και ακριβότερο να διεξαχθούν τέτοιες μελέτες.

Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες γνωρίζουν επίσης και για τα αυξανόμενα κέρδη στη βιομηχανία. Η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης ανήλθε σε περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 και αναμένεται να φθάσει τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025[19], σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς, την Grand View Research.
[19] “Medical Marijuana Market Size To Reach USD 55.8 Billion By 2025” (Το μέγεθος της βιομηχανίας της ιατρικής χρήσης της κάνναβης θα φτάσει τα 55,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025) http://www.grandviewresearch.com/…/global-medical-marijuana…

Ορισμένες εταιρείες των ΗΠΑ αναθέτουν τώρα την έρευνα τους στο Ισραήλ. Ο Mechoulam, για παράδειγμα, συνεργάζεται με τρεις από αυτές. Άλλες εταιρείες έχουν νεότερους Ισραηλινούς ερευνητές στα διοικητικά τους συμβούλια και τουλάχιστον 15 έχουν εγκαταστήσει όλες τις ερευνητικές τους δραστηριότητες στο ισραηλινό έδαφος.

Η αμερικανική εταιρεία Steep Hill Labs[20], η οποία άνοιξε το πρώτο εργαστήριο ελέγχου της εμπορικής χρήσης της κάνναβης στην Αμερική το 2008, ξεκίνησε πρόσφατα μια κοινοπραξία με την iCan[21], μια ισραηλινή εταιρεία κάνναβης. “Υπάρχουν πολύ λίγες χώρες όπου μπορεί κάποιος να διεξάγει κλινικές έρευνες που να αφορούν ανθρώπους”, λέει ο Jmichaele Keller, president της Steep Hill. “Το Ισραήλ είναι το επίκεντρο της έρευνας και ανάπτυξης όχι μόνο για την καλλιέργεια του φυτού και τη δημιουργία εκχυλισμάτων και διαφορετικών προϊόντων, αλλά και για τα ιατρικά και ερευνητικά μέτωπα, έτσι καταλάβαμε ότι έπρεπε πραγματικά να είμαστε εκεί”.
[20] https://www.steephill.com/
[21] https://israel-cannabis.com/

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται να συμφωνεί. Το NIH έχει χρηματοδοτήσει την έρευνα του Mechoulam τα τελευταία 50 χρόνια, παρέχοντας του κατά μέσο όρο $100.000 ετησίως για να μελετήσει τα ιατρικά οφέλη της κάνναβης[22].
[22] βλ. “The Scientist” (Ο Επιστήμονας) https://youtu.be/csbJnBKqwIw

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που προωθούν την αναζήτηση στο Ισραήλ για την διεξαγωγή εξωτερικής έρευνας. “Η δεξαμενή ταλέντων είναι πολύ συγκεντρωμένη”, λέει ο Angel, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ είναι στο μέγεθος του New Jersey. “Μπορώ να κάνω περισσότερα σε δύο ημέρες στο Ισραήλ από ότι μπορώ να κάνω σε τρεις εβδομάδες σε άλλες χώρες, επειδή η απόσταση των ταξιδιών που απαιτείται να κάνω για να συναντήσω διαφορετικούς πρωτοπόρους είναι ελάχιστη”.

Η κάνναβη είναι επίσης ένα διακομματικό ζήτημα στο Ισραήλ. Μερικοί από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της νομιμοποίησης είναι πολιτικοί της δεξιάς, όπως η Sharren Haskel, η οποία ηγήθηκε της επιτυχημένης προώθησης για την πρόσφατη αποποινικοποίηση της κάνναβης[23].
[23] “Israel Officially Decriminalizes Marijuana Use” (Το Ισραήλ αποποινικοποιεί και επίσημα πλέον την χρήση της κάνναβης)
http://www.haaretz.com/israel-news/1.775331

Η εξήγηση της Haskel για αυτή την διακομματική υποστήριξη είναι πως υπάρχει γιατί όλοι έχουν δει τα αποτελέσματά της σε άτομα με ποικίλες δυσκολίες. “Όταν βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια την επίδραση που μόνο η κάνναβη έχει στις ασθένειες αυτές… μέσα σε λίγα λεπτά καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας και ότι πρέπει να βοηθήσεις άμεσα τους πολίτες της χώρας σου”.

Η Ιατρική Χρήση της Κάνναβης στο Ισραήλ – Βαδίζοντας προς μια νέα εποχή

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: “Medical Cannabis in Israel – Towards a New Era” http://en.imcagro.co.il/…/new-era-of-medical-cannabis-in-is… )

Υπάρχουν περισσότεροι από 20.000 χρήστες με μια άδεια ιατρικής χρήσης κάνναβης στο Ισραήλ. Ο κατάλογος των συνθηκών και των ασθενειών για τους οποίους μπορεί να συνταγογραφηθεί η χρήση της κάνναβης ενημερώνεται από καιρό σε καιρό και συνιστάται να βλέπει να κανείς περιοδικά αυτήν την λίστα.

Η συζήτηση σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης εξακολουθεί να γίνεται εδώ και χρόνια. Στις περισσότερες χώρες, όπως και στο Ισραήλ, η πώληση και η χρήση κάνναβης απαγορεύεται από το νόμο, εκτός από τους ασθενείς που έχουν μια άδεια για την ιατρική της χρήση. Παρά τη διαμάχη γύρω από τη νομιμοποίηση της κάνναβης, δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφισβήτηση όσον αφορά τα οφέλη της ιατρικής της χρήσης για τη θεραπεία και αντιμετώπιση ορισμένων ιατρικών καταστάσεων και ασθενειών. Η έρευνα έχει αποδείξει αυτό που γνωρίζει η ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια: το φυτό της κάνναβης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία του πόνου, των μολύνσεων, των κρίσεων και των μυϊκών σπασμών. Η προηγμένη έρευνα υποδηλώνει ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί επίσης να κατευνάσει τα συμπτώματα που προκαλούνται από τον διαβήτη, να βοηθήσει στη αντιμετώπιση του συνδρόμου Tourette και της νόσου του Crohn και να επηρεάσει θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπό το πρίσμα ισχυρών ιατρικών στοιχείων, η ιατρική βιομηχανία κάνναβης εξελίχθηκε με άλματα, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης διαφορετικών ποικιλιών και, φυσικά, της πώλησης κάνναβης για ιατρική χρήση σε ασθενείς με άδεια. Ακόμη και σε χώρες όπου η κάνναβη και τα προϊόντα κάνναβης απαγορεύονται από το νόμο, όπως στο Ισραήλ, η κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς καλλιεργείται και διατίθεται νομίμως στο εμπόριο. Η IMC Ltd. είναι ένας από τους εννέα εξουσιοδοτημένους και αδειοδοτημένους παραγωγούς και προμηθευτές κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς στο Ισραήλ, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Σήμερα, υπάρχουν 20.000 και πλέον χρήστες ασθενείς με άδεια χρήσης κάνναβης στο Ισραήλ. Σε πολλούς παρέχεται επίσης και ειδική έκπτωση από την ιδιωτική τους ασφαλιστική εταιρεία υγείας. Όλα τα θέματα σχετικά με τις άδειες και τις εξουσιοδοτήσεις τα χειρίζονται από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την απόφαση Knesset[1] της 15ης Δεκεμβρίου 2013. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει όλες τις πτυχές που σχετίζονται με τους κανονισμούς που εφαρμόζονται σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης και αντιπροσωπεύει τη μακροπρόθεσμη κυβερνητική πολιτική η οποία εφαρμόζεται υπό το πρίσμα της προηγμένης ιατρικής έρευνας σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης και την κατανάλωση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση έχει ορίσει κριτήρια για την ποιότητα του προϊόντος καθώς και για τις ελάχιστες και μέγιστες αναλογίες των δραστικών ενώσεων στα προϊόντα, όπως αυτές των THC, CBD και CBN.
[1] (το κείμενο της απόφασης στα εβραϊκά) https://www.knesset.gov.il/…/ma…/data/avoda2014-01-15-02.pdf

Η συνηθέστερη ιατρική χρήση της κάνναβης στο Ισραήλ είναι για την ανακούφιση από τον πόνο. Πάνω από το ένα τρίτο των αδειοδοτημένων χρηστών-ασθενών καταναλώνουν την κάνναβη για την αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου πόνου, δηλαδή για τον χρόνιο πόνο, καθώς και για τον πόνο που προκαλείται από οποιεσδήποτε ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση και άλλες. Μια άλλη πολύ κοινή ιατρική χρήση της κάνναβης γίνεται και από τους καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για την αντιμετώπιση του πόνου και άλλων παρενεργειών από τις θεραπείες με τα συμβατικά φάρμακα και τρόπους. Οι υπόλοιπες άδειες χορηγούνται σε ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες και καταστάσεις για τις οποίες η κάνναβη έχει εγκριθεί για χρήση (και εγκρίνονται και άλλες κάθε τόσο και λιγάκι).

Οι ασθενείς που ζητούν μια άδεια πρέπει να τους συστήσει για αυτήν ένας εξειδικευμένες γιατρός. Ο γιατρός πρέπει να συμπεριλάβει τη διάγνωση και τις θεραπείες (φάρμακα, πρωτόκολλα, δοκιμές, διαδικασίες, κλπ.) καθώς και τις πλήρεις προσωπικές λεπτομέρειες του ασθενούς. Ο κατάλογος των ασθενειών και των συνθηκών για τις οποίες μπορεί να συνταγογραφηθεί κάνναβη ενημερώνεται από καιρό σε καιρό και θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να τον ελέγχουν σε τακτά διαστήματα.

Διάβασε περισσότερα σχετικά με την έκδοση μιας άδειας για την ιατρική χρήση της κάνναβης http://el.imcagro.co.il/info/ministry-of-health.aspx

Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ
Μονάδα Ιατρικής Κάνναβης
Αρχές πολιτικής της κάνναβης για ιατρική χρήση
https://www.health.gov.il/…/c…/Documents/canabis_medical.pdf
Προκειμένου να εκπληρώσει την υποχρέωση της η κυβέρνηση σύμφωνα με τις αποφάσεις της, αριθ. 3609 από τις 7-2-2011, 1050 από τις 15-12-2013 και 1587 από τις 26-6-2016, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πρόσβαση των ασθενών σε ειδικευμένες πηγές κάνναβης για ιατρική χρήση, διατηρώντας συγχρόνως τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και την ειρήνη, την αποτροπή της παράνομης χρήσης για μη ιατρικούς σκοπούς, το Υπουργείο Υγείας ενοποίησε ένα σχέδιο για τη ρύθμιση όλων των πτυχών της ιατρικής χρήσης της κάνναβης:

Βασικό περίγραμμα:
1. Ιατρικο-ποίηση – η χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, όχι νομιμοποίηση ή αποποινικοποίηση. Το Υπουργείο Υγείας είναι ενάντια στη νομιμοποίηση υπό το πρίσμα των αρνητικών επιπτώσεων και της κακής επιρροής ειδικά στον εφηβικό πληθυσμό.
2. Ιατρικές ενδείξεις για τη συνταγογράφηση της κάνναβης – καθορίζονται από επαγγελματικές αρχές στο Υπουργείο Υγείας και εποπτεύονται για την επάρκεια των γνώσεων και της ιατρικής πρακτικής.
3. Εκπαίδευση ιατρών για θεραπεία με ιατρική χρήση της κάνναβης χρησιμοποιώντας μια συστηματική μέθοδο ιατρικής πρακτικής IMC-GCP (το “πράσινο βιβλίο”). Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους με επιτυχία, οι ιατροί θα επιτρέπεται να συνταγογραφούν κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς σύμφωνα με τις οδηγίες για τη συνταγογράφηση φαρμάκων.
4. Τυποποίηση των προϊόντων της φαρμακευτικής κάνναβης με τρόπο που θα τα καθιστά διαθέσιμα ως γενόσημα προϊόντα με σταθερές και ελεγχόμενες συγκεντρώσεις, που θα επιτρέψουν στον ιατρό να τα συνταγογραφήσει με ασφάλεια και τον ασθενή να τα αποκτήσει στα φαρμακεία.

Η αλυσίδα της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς:
1. Αγροτική εκμετάλλευση για κάνναβη IMC-GAP – για καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης με προκαθορισμένο και εποπτευόμενο εύρος συγκεντρώσεων δραστικών συστατικών.
2. Οι παρασκευαστές θα παράγουν γενόσημα και ομοιόμορφα φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης IMC-GMP βαθμού.
3. Διανομή στα φαρμακεία IMC-GDP βαθμού.
4. Διαθεσιμότητα τυποποιημένων φαρμάκων κάνναβης στα φαρμακεία – οι φαρμακοποιοί θα υποβληθούν σε ειδική εκπαίδευση σε θέματα συντήρησης, έκδοσης συνταγών, διανομής και εκπαίδευσης ασθενών.
5. Εποπτεία – συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας IMC-GSP για την ασφάλεια, την πρόληψη της εκτροπής και την εποπτεία της επάρκειας της ιατρικής πρακτικής,
6. Σκοπιμότητα Εξαγωγής – θα συζητηθεί σε ένα πολυ-υπουργικό φόρουμ με επικεφαλής τους Γενικούς Διευθυντές των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών με τη συμμετοχή των Υπουργείων Γεωργίας, Ασφάλειας, Δικαιοσύνης και Οικονομίας. Οι συστάσεις θα υποβληθούν από τους υπουργούς για συζήτηση στην κυβέρνηση και θα ληφθούν τελικά ψηφίσματα από την κυβέρνηση.
7. Έρευνα και ανάπτυξη για τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων αντί του καπνίσματος – για την πρόληψη όσο το δυνατόν περισσότερο της χρήσης του καπνίσματος ως οδού χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής.
8. Πακέτα εκπαίδευσης ασθενών για τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς – εκπαιδευτικές ταινίες, φυλλάδια και οδηγίες σχετικά με τους περιορισμούς χρήσης σε δημόσιους χώρους και στην οδήγηση.

CANNABLISS
προϊόντα ιατρικής κάνναβης

Σχετικά:
https://www.en.cannabliss.co.il/about
Η εταιρεία Cannabliss λειτουργεί από το 2009 με άδεια του Υπουργείου Υγείας και ειδικεύεται στην παραγωγή και παρασκευή προϊόντων κάνναβης που δεν προορίζονται για κάπνισμα, αλλά για κατανάλωση κυρίως με τη μορφή ελαίων και καψουλών.

Τα προϊόντα της εταιρείας υποβάλλονται σε δοκιμές στο εργαστήριο του νοσοκομείου Hadassah Ein Karem Hospital και παρέχονται σε ασθενείς που κατέχουν άδειες του Υπουργείου Υγείας για την κατοχή και χρήση φαρμακευτικής κάνναβης.

Η εταιρεία κατασκευάζει τα προϊόντα σε ποικίλους βαθμούς δυναμικότητας για να ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες, τις ηλικίες και τις ιατρικές καταστάσεις των διαφόρων ασθενών.

Συνεργασία με Νοσοκομεία
Η Cannabliss συνεργάζεται στενά με το νοσοκομείο Hadassah Ein Karem, όπου λειτουργεί κέντρο διανομής για τα προϊόντα της. Επιπλέον, υπάρχει συνεργασία μεταξύ Cannabliss και ιατρών από πολλά νοσοκομεία στο Ισραήλ.

Λήψη άδειας
https://www.en.cannabliss.co.il/lisence
Τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής υπογράφουν σαφώς τη φόρμα. Η αίτηση θα αποσταλεί με τηλεομοιοτυπία στο Υπουργείο Υγείας στον αριθμό (02) 647-4810 και, σε περίπτωση έγκρισης, η άδεια αποστέλλεται στον πωλητή εντός προθεσμίας δύο μηνών. Ο πωλητής έρχεται στη συνέχεια σε επαφή με τον ασθενή και η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει. Αν η αίτηση απορριφθεί, η άρνηση αποστέλλεται στον γιατρό.

Συνιστάται ιδιαίτερα να ζητήσετε από το γιατρό ένα αντίγραφο της αίτησης, το οποίο θα υποβάλετε στον επόμενο προμηθευτή για παρακολούθηση. Σε περίπτωση που ο αιτούμενος πωλητής είναι η Cannabliss, στείλτε με φαξ την αίτηση στον αριθμό (072) 261-7898.

Πώς αποκτάς μια άδεια για φαρμακευτική κάνναβη;
Όλα τα θέματα της φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκονται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Η ιατρική χρήση κάνναβης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με άδεια που εκδίδεται από το Υπουργείο Υγείας. Μια αίτηση υπογεγραμμένη από ειδικό γιατρό (όχι γενικό ιατρό) είναι απαραίτητη για τη λήψη άδειας ιατρικής χρήσης κάνναβης.

Το έντυπο αίτησης μπορεί να συμπληρωθεί μόνο μέσω του διαδικτυακού τόπου του Υπουργείου Υγείας στη διεύθυνση URL: www.health.gov.il. Χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα αναζήτησης λέξεων-κλειδιών στην επάνω αριστερή γωνία της αρχικής σελίδας, εισάγεται η λέξη “κάνναβη” και το πρώτο αποτέλεσμα που εμφανίζεται είναι το έντυπο αίτησης για την έγκριση της χρήσης κάνναβης. Ο ειδικός γιατρός πρέπει να συμπληρώσει την αίτηση online και μόνο στη συνέχεια να την εκτυπώσει.

Για ποιες ασθένειες μπορεί να εκδοθεί άδεια για φαρμακευτική χρήση κάνναβης;
Το Υπουργείο Υγείας αποφασίζει ποιες ασθένειες είναι επιλέξιμες για άδεια ιατρικής χρήσης κάνναβης και για το ότι ο κατάλογος των ασθενειών αλλάζει κατά διαστήματα. Ωστόσο, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, απαιτείται περίοδος “εξάντλησης θεραπευτικών επιλογών”.

Δηλαδή, πρέπει να επιχειρηθεί προσπάθεια αντιμετώπισης της ασθένειας με τη χρήση όλων των τυποποιημένων φαρμάκων στην αγορά πριν από την έγκριση της θεραπείας με φαρμακευτική κάνναβη.

Ο κατάλογος των παθήσεων που δικαιολογούν την χρήση φαρμακευτικής κάνναβης
https://www.en.cannabliss.co.il/list
Καρκίνος
Πολλαπλή σκλήρυνση
Νόσος του Alzheimer
Άνοια
Γλαύκωμα
Διάφορα είδη χρόνιου πόνου
Υπέρταση
Οστεοπόρωση
Διαβήτης
Αϋπνία
Αυτοάνοσες ασθένειες
Κατάθλιψη
Θυρεοειδής αδένας
Σοβαρές παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως η νόσος του Crohn και η κολίτιδα
Ινομυαλγία
Μυϊκή δυστροφία – ALS (Αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση)
Έρπης
Άσθμα
Νόσος του Parkinson
AIDS
PTSD – Διαταραχή μετατραυματικού άγχους

* Ο κατάλογος των ασθενειών που μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική κάνναβη στο Ισραήλ ενημερώνεται από καιρού εις καιρό στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας.

Ερωτήσεις και απαντήσεις
https://www.en.cannabliss.co.il/questions

Ποιος είναι ο πωλητής;
Το όνομα του πωλητή καταγράφεται σε κάθε άδεια χρήσης κάνναβης και η κάνναβη μπορεί να αγοραστεί μόνο από τον πωλητή που έχει καταχωρηθεί στην άδεια. Υπάρχουν επί του παρόντος 9 πωλητές φαρμακευτικής κάνναβης στο Ισραήλ και η Cannabliss είναι ένας από αυτούς. Το όνομα του αιτούμενου πωλητή μπορεί να προστεθεί στην αίτηση αδείας και, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το Υπουργείο Υγείας εγκρίνει τον αιτηθέντα πωλητή.

Εάν έχετε κατά νου έναν προτιμώμενο πωλητή, το όνομα του πωλητή πρέπει να καταγράφεται στη φόρμα αίτησης άδειας. Αυτό το στοιχείο είναι κρίσιμο, καθώς η διαδικασία μεταφοράς από έναν προμηθευτή σε άλλον μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Πώς μπορεί να αλλάξει ο πωλητής;
Μια λεπτομερής σύσταση του γιατρού είναι απαραίτητη για να αλλάξεις προμηθευτή. Η αρχική άδεια θα επισυναφθεί στη σύσταση και θα υποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας για επεξεργασία, εξουσιοδότηση και έκδοση νέας άδειας.

Ο τρέχων ή ο αιτούμενος προμηθευτής μπορεί πάντα να προσεγγιστεί για να χειριστεί τη μεταφορά της εφαρμογής.

Πώς λαμβάνεται η φαρμακευτική κάνναβη;
Κάθε πωλητής έχει ένα σημείο διανομής όπου ο ασθενής μπορεί να πάει για να παραλάβει την φαρμακευτική κάνναβη.

Είναι επίσης δυνατό να παραγγείλεις παράδοση πόρτα-πόρτα με courier.

Μπορεί κάποιος άλλος να παραλάβει την φαρμακευτική κάνναβη για λογαριασμό του ασθενούς;
Μόνο το πρόσωπο που εμφανίζεται στην άδεια έχει το δικαίωμα να παραλάβει ή να μεταφέρει τη φαρμακευτική κάνναβη. Εκτός από το όνομα του ασθενούς, είναι δυνατή η προσθήκη δύο επιπλέον ονομάτων στην άδεια που θα εμφανίζονται κάτω από τον τίτλο “Μεταφορά”. Τα ονόματα των αιτούμενων μεταφορέων μπορούν να προστεθούν στο στάδιο της ηλεκτρονικής αίτησης υποψηφιότητας.
Εάν έχει ήδη εκδοθεί άδεια, μπορεί να ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας να προσθέσει τα ονόματα των μεταφορέων.

Όταν εκδίδεται μια άδεια, είναι δυνατόν να λάβεις όση φαρμακευτική κάνναβη επιθυμείς;
Όχι. Η ποσότητα της φαρμακευτικής κάνναβης που παραδίδεται, σε γραμμάρια βάρους, καταγράφεται σε κάθε άδεια.

Αυτή η ποσότητα μπορεί να αγοραστεί μία φορά ανά ημερολογιακό μήνα, ανεξάρτητα από την ημερομηνία του συγκεκριμένου μήνα.

Πώς μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα;
Η σύσταση του ιατρού είναι απαραίτητη προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα της φαρμακευτικής κάνναβης που καταγράφεται στην άδεια, μαζί με επιστολή από τον ασθενή για τον λόγο της αίτησης αύξησης της ποσότητας.

Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη της θεραπείας με φαρμακευτική κάνναβη.

Πόσο κοστίζει η φαρμακευτική κάνναβη;
Το κόστος της θεραπείας με φαρμακευτική κάνναβη καθορίζεται από το Υπουργείο Υγείας και είναι πρότυπο για όλους τους ασθενείς στο Κράτος του Ισραήλ και από όλους τους πωλητές ως εξής:
Φαρμακευτική κάνναβη (σύμφωνα με την ποσότητα που αναφέρεται στην άδεια): 370 NIS (Ισραηλινό Νέο Σέκελ) ~ 89,27 €
Εκπαίδευση (μόνο για πρώτη φορά): 120 NIS ~ 28,95 €
Παράδοση με courier: 100 NIS ~ 24,13 €

Μπορεί να υπάρξει επιστροφή χρημάτων;
Η φαρμακευτική κάνναβη δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των φαρμάκων που περιέχονται στο εγκεκριμένο καλάθι φαρμάκων και δεν είναι αυτομάτως επιλέξιμη για επιστροφή χρημάτων. Ωστόσο, το Maccabi Health Care Fund εγκρίνει την επιστροφή μερικής παραγγελίας φαρμακευτικής κάνναβης υπό ορισμένες συνθήκες. Αποκτήστε την κατάλληλη φόρμα στο υποκατάστημα του ταμείου υγείας, συμπληρώστε το και επισυνάψτε τα απαιτούμενα έγγραφα.

Τα μέλη των άλλων ταμείων υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να επιχειρήσουν να υποβάλουν αίτηση για επιστροφή χρημάτων στα αντίστοιχα ταμεία υγείας ή να επικοινωνήσουν με το National Insurance
Institute, την ασφαλιστική τους εταιρεία και κάθε σχετική οργάνωση ή ινστιτούτο.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κάνναβης και μαριχουάνας;
Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους και αυτά είναι, στην πραγματικότητα, δύο διαφορετικά ονόματα για το ίδιο φυτό.

Η κάνναβη είναι το λατινικό όνομα και η μαριχουάνα είναι το ισπανικό όνομα που χρησιμοποιείται στο Μεξικό, το οποίο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι η THC και η CBD;
Υπάρχουν πολλές δραστικές ουσίες στο φυτό της κάνναβης, μεταξύ άλλων και τα κανναβινοειδή. Αυτές οι ουσίες είναι υπεύθυνες για την ανακούφιση του πόνου, τη θεραπεία φλεγμονών, την ενθάρρυνση της όρεξης, κλπ.

Δύο από αυτές τις ουσίες ονομάζονται THC και CBD.

Πώς μπορεί να καταναλωθεί η φαρμακευτική κάνναβη;
Η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να καταναλωθεί σε σταγόνες λαδιού κάνναβης που τοποθετούνται κάτω από τη γλώσσα (υπογλώσσια απορρόφηση στην κυκλοφορία του αίματος), με κατάποση (απορρόφηση από το πεπτικό σύστημα), με εντριβή του ελαίου στο δέρμα (για τοπική ανακούφιση) και με κάπνισμα ή με εισπνοή.

Η φαρμακευτική κάνναβη έχει παρενέργειες;
Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες από τη φαρμακευτική κάνναβη ενδέχεται να εμφανιστούν κατά την έναρξη της θεραπείας, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτές οι παρενέργειες είναι ελαφρές και είναι παροδικές. Είναι επίσης πιθανό να μην υπάρξουν και καθόλου παρενέργειες.

Ορισμένες από τις παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι μια πτώση της αρτηριακής πίεσης και του επιπέδου σακχάρου στο αίμα, υπνηλία, αυξημένη όρεξη και καλή διάθεση.

Είναι η φαρμακευτική κάνναβη εθιστική;
Η φαρμακευτική κάνναβη δεν είναι εθιστική και η θεραπεία μπορεί να διακοπεί ανά πάσα στιγμή.

Για οποιεσδήποτε συμπληρωματικές έρευνες, επικοινωνήστε με την Ανοικτή Γραμμή Εξυπηρέτησης Πελατών της Cannabliss στο: (053) 283-2321

Άρθρα
https://www.en.cannabliss.co.il/articles
* “What is Medicinal Cannabis?” (Τι είναι η φαρμακευτική κάνναβη;) https://www.en.cannabliss.co.il/article1
* “The Various Ways to Consume Medicinal Cannabis: All the Characteristics and all the Differences” (Οι διάφοροι τρόποι για να καταναλώσετε τη φαρμακευτική κάνναβη: Όλα τα χαρακτηριστικά και όλες οι διαφορές) https://www.en.cannabliss.co.il/article2
* “Prof. Or: ‘Cannabis is Preferable to Other Medications’” (Καθηγητής Or: “Η κάνναβη προτιμάται από άλλα φάρμακα”) https://www.en.cannabliss.co.il/article3
* “Dr. Johnny Greenfeld: Our job is to make it easier for patients (Dr. Johnny Greenfeld: Η δουλειά μας είναι να διευκολύνουμε τους ασθενείς) https://www.en.cannabliss.co.il/article4
* “THC ή CBD;” (Τετραϋδροκανναβινόλη ή Κανναβιδιόλη) https://www.en.cannabliss.co.il/article5
* “Cannabis in Israel” (Η κάνναβη στο Ισραήλ)
https://en.wikipedia.org/wiki/Cannabis_in_Israel

TECHNION
Israel Institute of Technology / Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ

David (Dedi) Meiri http://dmeiri.net.technion.ac.il/
Laboratory of Cancer Biology and Cannabinoid Research /
Εργαστήριο Βιολογίας Καρκίνου και Έρευνας Κανναβινοειδών
http://dmeiri.net.technion.ac.il/research/database/

Βάση δεδομένων
Δημιουργία μιας βάσης δεδομένων ασθενών για την ιατρική χρήση της κάνναβης

Από το 2016, πάνω από 25.000 άνθρωποι στο Ισραήλ χρησιμοποιούν σήμερα συνταγογραφούμενη κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς. Παρόλο που αυτοί οι ασθενείς είναι υπό ιατρική παρακολούθηση, οι γιατροί συνήθως δεν παρακολουθούν τα ιατρικά οφέλη ή τις παρενέργειες της εφαρμοζόμενης θεραπείας με κάνναβη. Οι ασθενείς που τους συνταγογραφείται κάνναβη κατευθύνονται συνήθως σε έναν παραγωγό ή έναν διανομέα κάνναβης και ο καλλιεργητής αποφασίζει ουσιαστικά ποια ποικιλία κάνναβης πρέπει να παράσχει και τον ενδεδειγμένο τρόπο χορήγησης. Δυστυχώς, οι τελευταίες πληροφορίες παραμένουν συχνά στον πάροχο κάνναβης και δεν επιστρέφουν για να περιέλθουν υπόψη του γιατρού που πρότεινε τη θεραπεία.
Αυτή η μοναδική κατάσταση αφήνει τη φροντίδα των ασθενών στους παρόχους κάνναβης που δεν είναι ειδικοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, αυτή η πορεία θεραπείας δημιουργεί μια κατάσταση κατά την οποία τα δεδομένα διαχωρίζονται μεταξύ των ιατρών στο νοσοκομείο, των κοινοτικών φροντιστών και των καλλιεργητών. Κάθε μία από τις προαναφερθείσες ομάδες συλλέγει δεδομένα που σχετίζονται με ένα μέρος της θεραπείας χωρίς να την ενσωματώνει με τη γνώση των άλλων και στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς αντίστοιχη συγκριτική εργασία που να μπορεί να δώσει προοπτικές γνώσης….

Η συνέχεια του άρθρου εδώ:
Κάνναβη και Ισραήλ.pdf
https://www.facebook.com/download/preview/1538073772951566

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση