Ιατρική χρήση της κάνναβης για πονοκεφάλους

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana For Headaches” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/headaches/, Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, January 25, 2019)

Οι περισσότεροι από εμάς υποφέρουν από κεφαλαλγίες ( = άλγος στο κεφάλι ή πόνος στο κεφάλι = πονοκέφαλος). Αλλά μερικοί πονοκέφαλοι μπορεί να είναι τόσο χρόνιοι όσο και εξουθενωτικοί που επηρεάζουν την ικανότητά μας να εκτελούμε τις καθημερινές μας εργασίες ή ακόμα και να μπορούμε να πάμε στην δουλειά μας. Όταν κάποιος ζει με τέτοιους πόνους, ψάχνει απελπισμένα να βρει μια αποτελεσματική θεραπεία, ειδικά όταν τα φάρμακα που του συνταγογραφούν δεν έχουν το αποτέλεσμα που θα ήθελε (ή έρχονταν με πάρα πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες). Οι μελέτες δείχνουν τώρα ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης για τους πονοκεφάλους μπορεί να είναι μόνο μία από αυτές τις θεραπείες.

Τι είναι οι πονοκέφαλοι;

Πολλά άτομα είναι εξοικειωμένα με τον άβολο, αποσπασματικό και παλλόμενο πόνο των πονοκεφάλων. Σχεδόν ο καθένας μας είχε και έναν πονοκέφαλο κάποιες στιγμές. Μέχρι την ηλικία των 15 ετών, σχεδόν δύο στα τρία παιδιά θα έχουν πονοκέφαλο. Περισσότεροι από εννέα στους 10 ενήλικες θα έχουν πονοκέφαλο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος πόνου και μια από τις κύριες αιτίες για την απουσία από το σχολείο ή την εργασία. Όταν αφήσουμε τους χρόνιους πονοκεφάλους χωρίς θεραπεία, μπορούν να γίνουν τόσο σοβαροί που θα παρεμβαίνουν στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Μερικοί τύποι πονοκεφάλου είναι σε οικογένειες (ή ομάδες). Μπορεί κάποιος να έχει επεισόδια κεφαλαλγίας που χάνονται και να αντιμετωπίσει μια υποτροπή αργότερα στη ζωή του. Κάποιος μπορεί να έχει ταυτόχρονα περισσότερους από έναν τύπο κεφαλαλγίας.

Οι κοινές αιτίες ορισμένων πονοκεφάλων περιλαμβάνουν:

* Παράλειψη γευμάτων

* Χρήση αλκοόλ

* Υπερένταση

* Συναισθηματικό στρες που σχετίζεται με την εργασία, το σχολείο ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα

* Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου

* Κατάθλιψη

* Υπερβολική χρήση φαρμάκων

* Κόπωση της πλάτης, του αυχένα από κακή στάση ή των ματιών (ασθενωπία)

* Πίεση στους παραρρινικούς κόλπους

Τύποι κεφαλαλγίας

Υπάρχουν περισσότεροι από 150 τύποι πονοκεφάλων[1][2][3], συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Κεφαλαλγία από καφεΐνη (Caffeine Headache)

Η καφεΐνη επηρεάζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό μας. Πολύ μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Ταυτόχρονα, η απότομη διακοπή της χρήσης καφεΐνης μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Αθροιστική κεφαλαλγία (Cluster Headache)

Η αθροιστική κεφαλαλγία προκαλεί χρόνια δυστυχία καθώς ο ασθενής αντιμετωπίζει πόνο διάτρησης, καψίματος ή σφύξης γύρω ή πίσω από το ένα μάτι.

Κεφαλαλγία από σωματική δραστηριότητα (Exertion Headache)

Αυτός ο τύπος κεφαλαλγίας εμφανίζεται γρήγορα μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα. Το τρέξιμο, η άρση βαρών και ακόμη και η σεξουαλική επαφή μπορούν να προκαλέσουν έναν τέτοιου τύπου πονοκέφαλο.

Ορμονικές κεφαλαλγίες (Hormone Headaches)

Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν αυτούς τους πονοκεφάλους λόγω μεταβολών της ορμονικής κατάστασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της περιόδου ή της εμμηνόπαυσης. Τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων (αντισυλληπτικά) μπορεί επίσης να προκαλέσουν ορμονικούς πονοκεφάλους.

Κεφαλαλγία υπέρταση (Hypertension Headache)

Μπορεί να έχεις έναν πονοκέφαλο λόγο υψηλής αρτηριακής πίεσης, κάτι που σηματοδοτεί μια έκτακτη ανάγκη. Οι πονοκέφαλοι υπέρτασης εμφανίζονται όταν η αρτηριακή μας πίεση ανεβαίνει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι παλλόμενος και γενικά και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους μπορεί να επιδεινώσει αυτούς τους πονοκεφάλους.

Κεφαλαλγίες ημικρανίας (Migraine Headaches)

Οι ημικρανίες είναι έντονες κεφαλαλγίες που προκαλούν έντονο, παλλόμενο πόνο. Μια ημικρανία μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες και μπορεί να συμβεί αρκετές φορές το μήνα. Εκτός από τον πόνο, ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει και άλλα συμπτώματα με τις ημικρανίες, όπως ευαισθησία στο θόρυβο, στο φως ή στις μυρωδιές, απώλεια της όρεξης, ναυτία ή έμετο, πόνο στην κοιλιά και στομαχικές διαταραχές.

Μετατραυματικές κεφαλαλγίες (Post-Traumatic Headaches)

Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να αναπτυχθούν μετά από τραυματισμό στο κεφάλι. Έχουν την αίσθηση των πονοκεφάλων τάσης ή ημικρανίας, μπορεί να γίνουν χρόνιοι και να διαρκέσουν από οκτώ μήνες έως ένα χρόνο μετά τον τραυματισμό.

Προκαλούμενες κεφαλαγλίες (Rebound Headaches)

Οι προκαλούμενοι πονοκέφαλοι προέρχονται από την υπερβολική χρήση φαρμάκων. Μπορεί να έχουν την αίσθηση μιας ακαθόριστης κεφαλαλγίας τάσης ή μιας οδυνηρής ημικρανίας. Η υπερβολική χρήση ανακουφιστικών παυσίπονων μπορεί να κάνει κάποιον πιο επιρρεπή σε προκαλούμενους πονοκεφάλους.

Παραρρίνιου κόλπου κεφαλαλγία (Sinus Headache)

Οι φλεγμονώδεις κόλποι γύρω και πίσω από την μύτη οδηγούν σε έναν σταθερό και βαθύ πόνο στο μέτωπο, στα ζυγωματικά και στη γέφυρα της μύτης.

Κεφαλαλγία τάσης (Tension Headache)

Οι πονοκέφαλοι τάσης είναι συνηθέστεροι σε εφήβους και ενήλικες. Μπορούν να έρχονται και να φεύγουν, να προκαλούν ήπιο έως μέτριο πόνο και δεν προκαλούν άλλα συμπτώματα.

[1] “Πονοκέφαλος: Ποια είδη υπάρχουν – Συμπτώματα – Μασάζ ανακούφισης” https://www.iatropedia.gr/ygeia/ponokefalos-poia-eidi-yparchoun-symptomata-imikranies-masaz-sto-kefali/56763/

[2] “Headache Basics, TYPES OF HEADACHES” (Βασικά στοιχεία για την κεφαλαλγία, Τύποι κεφαλαλγίας) https://www.webmd.com/migraines-headaches/migraines-headaches-basics#1

[3] “10 Types of Headaches and How to Treat Them” (10 τύποι πονοκεφάλων και πώς να τους αντιμετωπίσουμε) https://www.healthline.com/health/headache/types-of-headaches

Ιστορία των πονοκεφάλων

Οι πονοκέφαλοι υπάρχουν όσο υπάρχει και η ανθρωπότητα[4]. Λόγω των επιπτώσεών τους και της επικράτησης τους, οι πονοκέφαλοι επηρέασαν τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματα των αρχαίων πολιτισμών. Εξαιτίας αυτού, οι συγγραφείς προσπαθούν να καταλάβουν και να ταξινομήσουν τους διάφορους τύπους πονοκεφάλων από τις απαρχές της ιατρικής.

[4] Ángel Luís Guerrero-Peral, Virginia de Frutos González, María Isabel Pedraza-Hueso “Galeata: chronic migraine independently considered in a medieval headache classification” (Galeata: Η χρόνια ημικρανία κατατάσσεται ως ανεξάρτητος τύπος σε μια μεσαιωνική κατηγοριοποίηση κεφαλαλγίας) J Headache Pain. 2014;15(1):16.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3998035/

Περίληψη

“Ιστορικό: Η χρόνια ημικρανία είναι μια πολύ πρόσφατη ιδέα. Ωστόσο, υπάρχουν περιγραφές που υποδηλώνουν επεισοδιακή ημικρανία από την αρχή της επιστήμης της ιατρικής. Στόχος μας είναι να αναθεωρήσουμε τις κύριες ταξινομήσεις κεφαλαλγίας κατά τη διάρκεια της κλασσικής αρχαιότητας και να τις συγκρίνουμε με εκείνες που πρότεινε τον 11ο αιώνα ο Constantine the African στο Liber Pantegni, ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα στη μεσαιωνική ιατρική.

Μέθοδος: Διεξήγαμε μια περιγραφική ανασκόπηση της λατινικής έκδοσης του Henricum Petrum, έτος 1539.

Αποτελέσματα: Οι ταξινομήσεις κεφαλαλγίας που προτείνονται από τους Aretaeus of Cappadocia, Galen of Pergamun και Alexander of Tralles, που κατατάσσουν τους πονοκεφάλους σε τρεις κύριους τύπους, που θεωρούνται μια οντότητα (αποκαλούμενη ως Heterocrania ή Hemicrania), συγκρίσιμη με τη σύγχρονη επεισοδιακή ημικρανία.

Στο ένατο βιβλίο του Liber Pantegni, οι πονοκέφαλοι ταξινομήθηκαν επίσης σε τρεις τύπους και ένας από αυτούς, ο Galeata, συνίστατο σε χρόνιο πόνο ήπιας έντασης με περιστασιακές υπερβολικές παροξύνσεις.

Συμπέρασμα: Στο Liber Pantegni εντοπίσαμε αρχικά, ως ξεχωριστή οντότητα, έναν πονοκέφαλο συγκρίσιμο με αυτόν που ορίζουμε σήμερα ως χρόνια ημικρανία: τον τύπο Galeata”.

Σε χειρόγραφα σε πάπυρο που βρέθηκαν θαμμένα με μια μούμια στις Θήβες, καθώς και μερικά επιζώντα Βαβυλωνιακά γραπτά που περιγράφουν ημικρανίες[5], χρονολογούνται από το 3000 π.Χ., και οι δύο αυτές περιπτώσεις περιγράφουν καταχωρήσεις που είναι εκπληκτικά κοντά στις εμπειρίες που έχουν οι σημερινοί πάσχοντες από ημικρανία.

[5] “A BRIEF HISTORY OF MIGRAINES” (Μια σύντομη ιστορία των ημικρανιών) https://www.healthguidance.org/entry/2866/1/A-Brief-History-Of-Migraines.html

Τα συμπτώματα των πονοκεφάλων

Όπως είδες, υπάρχουν διάφοροι τύποι πονοκεφάλου και παρόλο που δεν είναι όλοι οι πονοκέφαλοι ίδιοι, προκαλούν πόνο, και μερικοί οδηγούν σε χρόνιο πόνο[6]. Διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων, ωστόσο, δημιουργούν διαφορετικά ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως:

* Χρόνια κόπωση

* Ναυτία και έμετο

* Δυσκολία στον ύπνο και την παραμονή σε ύπνο

* Γενικοί πόνοι στους μύες

* Επηρεασμένη συγκέντρωση

* Ευερεθιστότητα

* Ήπια ευαισθησία στο θόρυβο ή το φως

[6] “Medical Marijuana For Pain” (Ιατρική χρήση της κάνναβηςγια τον πόνο) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chronic-pain/

Ενώ ο πονοκέφαλος συνήθως δεν αποτελεί σύμπτωμα μιας απειλητικής για τη ζωή κατάστασης, εάν έχεις πονοκεφάλους μετά από ένα τραύμα στο κεφάλι, θα πρέπει να ενημερώσεις αμέσως τον γιατρό σου. Επίσης θα πρέπει να ενημερώσεις τον γιατρό σου αν αντιμετωπίζεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα μαζί με τους πονοκεφάλους:

* Πυρετό

* Νωθρότητα

* Μπερδεμένη ομιλία

* Εμετό

* Σύγχυση

* Μούδιασμα προσώπου

* Αδυναμία σε πόδι ή χέρι

* Σπασμοί

Θα χρειαστεί επίσης ο γιατρός να σε αξιολογήσει εάν υπάρχει μια κιτρινωπή-πράσινη ρινική έκκριση και πίεση γύρω από τα μάτια, πράγμα που μπορεί να υποδηλώνει μια λοίμωξη των κόλπων (κοιλότητες) της μύτης.

Επιπτώσεις των πονοκεφάλων

Οι επιπτώσεις των πονοκεφάλων και των ημικρανιών, σύμφωνα με την International Headache Society[7], περιλαμβάνουν:

[7] “ICHD / Guidelines” (ICHD / Οδηγίες) http://www.ihs-headache.org/ichd-guidelines

Ημικρανοεπιληψία

Η ημικρανοεπιληψία (migralepsy) είναι μια κατάσταση όπου η ημικρανία προκαλεί επιληπτική κρίση. Πιθανότατα κάποιος θα έχει πρώτα μια κρίση ημικρανίας και μετά από περίπου μια ώρα ή και αργότερα θα έχει και μια επιληπτική κρίση. Είναι μια σπάνια κατάσταση.

Ημικρανικό έμφρακτο

Αυτή η κατάσταση συνδέει την ημικρανία με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Κάποιος θα έχει έναν πονοκέφαλο ημικρανίας με μια αύρα που διαρκεί πάνω από μία ώρα. Η αύρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, συνεχίζεται ακόμα και όταν ο πονοκέφαλος έχει εξαφανιστεί. Η αύρα που διαρκεί περισσότερο από μία ώρα μπορεί να υποδείξει ότι υπάρχει αιμορραγία στον εγκέφαλο και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να επισκεφτούμε άμεσα τον γιατρό.

Εγκεφαλικό

Τα άτομα με ημικρανίες έχουν περίπου δύο φορές περισσότερο[8] κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με την England’s National Health Service. Οι γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες και λαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά είναι επίσης πιο ευάλωτες σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

[8] “Migraine complications” (Επιπλοκές ημικρανίας) https://www.nhs.uk/conditions/migraine/complications/

Θέματα Ψυχικής Υγείας

Εάν υποφέρεις από καθημερινούς χρόνιους πονοκεφάλους[9], διατρέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσεις διαταραχές του ύπνου, άγχος, κατάθλιψη και άλλα φυσικά και ψυχολογικά προβλήματα.

[9] “Chronic daily headaches” (Χρόνιοι καθημερινοί πονοκέφαλοι) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-daily-headaches/symptoms-causes/syc-20370891

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσεις επεισοδιακά σύνδρομα με τις ημικρανίες, όπως υπνοβασία, τρίξιμο των δοντιών, ναυτία και νυχτερινό τρόμο. Οι ημικρανίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κυκλικό εμετό, ίλιγγο και κοιλιακό άλγος.

Στατιστικά για τον πονοκέφαλο

Το Statistics Portal αναφέρει τα ακόλουθα στοιχεία κεφαλαλγίας και ημικρανίας[10]:

* Οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι είναι από τις πιο συχνές διαταραχές του ανθρώπινου νευρικού συστήματος σε όλο τον κόσμο.

* Περισσότερο από το 15% όλων των Αμερικανών ενηλίκων υποφέρουν από ημικρανίες ή πονοκεφάλους.

* Οι γυναίκες έχουν πονοκεφάλους δύο φορές πιο συχνά από ότι οι άνδρες.

[10] “Headache and migraine – Statistics & Facts” (Κεφαλαλγία και ημικρανία – Στατιστικά στοιχεία και δεδομένα) https://www.statista.com/topics/1974/headache-and-migraine/

Το Migraine Research Foundation αναφέρει[11] τα εξής σχετικά με τις ημικρανίες:

* Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας είναι εξαιρετικά διαδεδομένες νευρολογικές ασθένειες που πλήττουν ένα δισεκατομμύριο άτομα ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 39 εκατομμυρίων Αμερικανών γυναικών, ανδρών και παιδιών.

[11] “Migraine facts” (Στοιχεία ημικρανίας) https://migraineresearchfoundation.org/about-migraine/migraine-facts/

Τρέχουσες θεραπείες διαθέσιμες για πονοκεφάλους και οι παρενέργειες τους

Αρκετοί παράγοντες θα καθορίσουν τον τύπο της θεραπείας για τους πονοκεφάλους σου. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τη συχνότητα και τον τύπο των πονοκεφάλων που έχεις και το τι τους προκαλεί. Ο γιατρός θα προσαρμόσει τη θεραπεία ειδικά στις ανάγκες σου.

Φάρμακα

Παυσίπονα:

Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, η ακεταμινοφαίνη και η ασπιρίνη μπορούν να βοηθήσουν με ήπιους πονοκεφάλους. Υπάρχουν φάρμακα κατά της ημικρανίας που συνδυάζουν ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη και καφεΐνη για να βοηθήσουν με τους πονοκεφάλους ημικρανίας. Αυτά τα φάρμακα, ωστόσο, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά αν αντιμετωπίζεις σοβαρούς πονοκεφάλους ημικρανίας.

Εάν παίρνεις αυτά τα φάρμακα πολύ συχνά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες όπως γαστρεντερική αιμορραγία, έλκη, ηπατικά προβλήματα και πονοκέφαλοι από υπερβολική φαρμακευτική αγωγή.

Τριπτάνες:

Αυτές ανακουφίζουν τον πόνο της ημικρανίας και άλλα συμπτώματα αποτελεσματικά. Συσφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζουν τις διαδρομές του πόνου στον εγκέφαλο. Οι παρενέργειες των τριπτανών μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Ναυτία

* Μυϊκή αδυναμία

* Αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης

* Νωθρότητα

* Ζάλη

Εάν κινδυνεύεις από καρδιακή προσβολή ή από εγκεφαλικό επεισόδιο, ο γιατρός μπορεί να σε συμβουλεύσει να αποφύγεις τη χρήση τριπτάνων.

Συμβουλευτική

Η παροχή συμβουλών περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως ομαδική θεραπεία, θεραπευτικές αγωγές “one-on-one” ή ομάδες υποστήριξης που έχουν γνωρίζουν για να σε βοηθήσουν στον εντοπισμό του τι προκαλεί την έναρξη των πονοκεφάλων και να σε διδάξουν στρατηγικές αντιμετώπισης.

Εκπαίδευση αντιμετώπισης της κεφαλαλγίας

Η εκπαίδευση για την κεφαλαλγία περιλαμβάνει τον υπολογισμό του τι προκαλεί τους πονοκεφάλους σου. Οι κοινές αιτίες εκκίνησης κεφαλαλγίας περιλαμβάνουν:

* Την κατανάλωση ορισμένων συμπληρωμάτων ή τροφίμων

* Η έλλειψη ύπνου

* Το περιβάλλον

* Η καφεΐνη

* Το να μην τρώει κάποιος σε τακτά χρονικά διαστήματα

* Άγχος

Η εκπαίδευση σχετικά με αυτά μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε ότι προκαλεί την εκκίνηση του πονοκεφάλου.

Διαχείριση άγχους

Η διαχείριση του στρες με τεχνικές χαλάρωσης όπως προοδευτική χαλάρωση μυών, ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, χαλάρωση με μουσική ή χαλάρωση νοητικής απεικόνισης.

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία για τους πονοκεφάλους

Πάνω από τρεις δεκαετίες πριν, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα βιοδραστικά συστατικά της κάνναβης μιμούνται τα ενδοκανναβινοειδή του σώματός μας. Αυτά τα νευρο-χημικά ελέγχουν τους υποδοχείς του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την εξισορρόπηση της φλεγμονής και του πόνου.

Οι γιατροί έχουν δείξει επιτυχώς ότι τόσο οι μη ψυχοδραστικές όσο και οι ψυχοδραστικές ουσίες που υπάρχουν στην κάνναβη, κάνουν για σχεδόν κάθε είδους πονοκέφαλο.

Η ιδέα της χρήσης της κάνναβης για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων δεν είναι καινούργια[12]. Η κάνναβη δεν ήταν παράνομη στις ΗΠΑ μέχρι τον φορολογικό νόμο Marihuana Tax Act του 1937 που πρακτικά απαγόρευσε την κάνναβη. Πριν από αυτόν, οι ασθενείς χρησιμοποίησαν το βότανο για τη θεραπεία πονοκεφάλων πολλών τύπων. Οι γιατροί συνήθως υποδείκνυαν την κάνναβη για τη θεραπεία αυτών των παθήσεων.

[12] “Is Marijuana Booming Among Boomers?” (Γίνεται η κάνναβη δημοφιλής ανάμεσα στους Boomers;) https://www.forbes.com/sites/nextavenue/2013/05/16/is-marijuana-booming-among-boomers/#549797a8203b

Προηγούμενα ευρήματα που σημειώθηκαν σε μια μελέτη[13] δείχνουν ότι μια δυσλειτουργία ή μια έλλειψη στα ενδοκανναβινοειδή του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη ημικρανιών και άλλων τύπων πονοκεφάλων. Το ενδοκανναβινοειδές μας σύστημα ρυθμίζει διαφορετικές λειτουργίες όπως τον ύπνο, τη διάθεση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανταπόκριση στον πόνο. Η κανναβιδιόλη (CBD), η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και άλλα κανναβινοειδή που βρίσκονται στα φυτά της κάνναβης αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, ειδικά με τον υποδοχέα CB1, για να εμποδίσουν τη φλεγμονή που μπορεί να οδηγεί σε πονοκεφάλους.

[13] Ethan B. Russo “Clinical Endocannabinoid Deficiency Reconsidered: Current Research Supports the Theory in Migraine, Fibromyalgia, Irritable Bowel, and Other Treatment-Resistant Syndromes” (Η Κλινική Ενδοκανναβινοειδής Ανεπάρκεια αναθεωρείται: Η τρέχουσα έρευνα υποστηρίζει αυτή την θεωρία στην εμφάνιση της ημικρανίας, της ινομυαλγίας, του ευερέθιστου εντέρου και άλλων συνθετικών ανθεκτικών συνδρόμων) Cannabis Cannabinoid Res. 2016;1(1):154–165.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5576607/

Περίληψη

“Η ιατρική συνεχίζει να αγωνίζεται στις προσεγγίσεις της για πολλά κοινά σύνδρομα με υποκείμενο πόνο που στερούνται αντικειμενικών ενδείξεων και παραμένουν ανθεκτικά στη θεραπεία. Πρώτα από αυτά είναι η ημικρανία, η ινομυαλγία και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι διαταραχές που μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται στους πληθυσμούς που ασθενούν από αυτές και στους πάσχοντες που έχουν υποστεί το στίγμα μιας ψυχοσωματικής ετικέτας, καθώς και την αποτυχία ατελείωτων φαρμακοθεραπευτικών παρεμβάσεων με υποβαθμισμένο όφελος. Η συνάφεια στη συμπτωματολογία σε αυτές τις καταστάσεις που εμφανίζουν υπεραλγησία και κεντρική ευαισθητοποίηση με πιθανή κοινή υποκείμενη παθοφυσιολογία υποδηλώνει ότι μια κλινική έλλειψη ενδοκανναβινοειδών μπορεί να χαρακτηρίσει την προέλευσή τους. Η βασική υπόθεση είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν έναν υποκείμενο ενδοκυνανναβινοειδήτόνο που αντικατοπτρίζει τα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών, του ανανδαμιδίου (αραχιδονελαθανολαμίδης) και της 2-αραχιδονουολικής γλυκερόλης (2-AG), της παραγωγής τους, του μεταβολισμού τους και της σχετικής αφθονίας και κατάστασης των κανναβινοειδών υποδοχέων. Η θεωρία είναι ότι υπό ορισμένες συνθήκες, αν ο συγγενής ή ο αποκτηθείς, ενδοκανναβινοειδής τόνος καθίσταται ελλιπής και παραγωγικός των παθοφυσιολογικών συνδρόμων. Όταν προτάθηκε για πρώτη φορά το 2001 και στη συνέχεια, η θεωρία αυτή βασίστηκε σε γενετική επικάλυψη και συννοσηρότητα, πρότυπα συμπτωματολογίας που θα μπορούσαν να μεσολαβούνταιαπό το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ΕΚΣ) και το γεγονός ότι η εξωγενής θεραπεία με κανναβινοειδή συχνά παρείχε συμπτωματικό όφελος. Εντούτοις, ελλείπουν αντικειμενικές αποδείξεις και επίσημα δεδομένα κλινικών δοκιμών. Επί του παρόντος, ωστόσο, στατιστικά σημαντικές διαφορές στα επίπεδα ανανδαμιδίου στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό έχουν τεκμηριωθεί σε ημικρανίες και οι προχωρημένες μελέτες απεικόνισης έχουν καταδείξει την υπολειτουργία του ΕΚΣ στη διαταραχή του μετατραυματικού στρες. Πρόσθετες μελέτες έχουν δώσει μια πιο σταθερή βάση για τη θεωρία, ενώ τα κλινικά δεδομένα έχουν επίσης αποδείξει τον μειωμένο πόνο, τον βελτιωμένο ύπνο και τα άλλα οφέλη από την θεραπεία με κανναβινοειδή και την βοηθητική εφαρμογή του τρόπου ζωής που επηρεάζουν το ΕΚΣ”.

Τι παρενέργειες και τα συμπτώματα των πονοκεφάλων μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;

Η κάνναβη για πονοκεφάλους βοηθάει:

* Στην μείωση της φλεγμονής

* Στην χαλάρωση της έντασης και της φλεγμονής των μυών

* Στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και την διαστολή των αρτηριών

* Στην μείωση σημάτων προς τους κεντρικούς νευρικούς υποδοχείς πόνου

Μπορεί επίσης να βοηθήσει με κάποια από τα άλλα συμπτώματα κεφαλαλγίας που αναφέρονται παραπάνω, όπως:

* Χρόνια κόπωση

* Πρόβλημα στην επίτευξη ή την παραμονή σε ύπνο

* Προβλήματα συγκέντρωσης

* Ευερεθιστότητα

* Γενικοί πόνοι στους μύες

Εάν πάσχεις από πονοκεφάλους – ανεξάρτητα από το αν είναι απλοί πονοκέφαλοι τάσης ή σοβαρότεροι πονοκέφαλοι όπως οι ημικρανίες, η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία.

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για να χρησιμοποιηθούν για τα συμπτώματα του πονοκεφάλου και τις παρενέργειες της θεραπείας τους

Όπως πιθανότατα θα έχεις καταλάβει μέχρι τώρα, η κάνναβη είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τον πονοκέφαλο. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης[14] για τους πονοκεφάλους που μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα από άλλες για τη θεραπεία του πονοκεφάλου και άλλων συμπτωμάτων. Παρακάτω είναι μερικές από τις καλύτερες ποικιλίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων.

* White Widow (υβρίδιο): Αν και αυτή η ποικιλία είναι χαμηλήε περιεκτικότητας σε THC, έχει ιδιότητες ανακούφισης του πόνου, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί και ευφορικές αισθήσεις και συναισθήματα για την καταπολέμηση των δυνατών πονοκεφάλων.

* Green Crack (Sativa): Μια εξαιρετική ποικιλία για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, η Greek Crack είναι γρήγορης επίδρασης, προσφέροντας άμεση ανακούφιση για τον πονοκέφαλο.

* Lemon Kush (υβριδικό): Η Lemon Kush προσφέρει μια σωστή ποσότητα THC με κάποια ποσότητα CBD. Τα δύο συνδυασμένα κανναβινοειδή είναι αυτά που κάνουν αυτήν την ποικιλία χρήσιμη στην καταπολέμηση του πονοκεφάλου.

* Kryptonite (υβρίδιο): Αυτή η ποικιλία κάνναβης έχει επίσης υψηλά επίπεδα THC, κάτι που είναι ιδανικό για τη θεραπεία του πόνου, ακόμα και του πονοκεφάλου.

* Purple Urkle (Indica): Μια κοινή επίδραση των πονοκεφάλων είναι ότι ο ασθενής δεν έχει αρκετό ύπνο καλής ποιότητας. Έτσι αν οι πονοκέφαλοι εμποδίζουν τον ύπνο σου, αυτή η ποικιλία είναι η απάντηση. Παρέχει μια ευφορία στο μυαλό και στο σώμα, παρέχοντας έναν ήρεμο, χαλαρό ύπνο, ενώ καταλαγιάζει τον πονοκέφαλο σου.

* Purple Haze (Sativa): Η Purple Haze είναι άλλη μια ισχυρή ποικιλία για την αντιμετώπιση των δυσάρεστων πονοκεφάλων. Είναι ένα καλά ισορροπημένο φάρμακο, με υψηλή περιεκτικότητα σε THC, κάτι που καθιστά αυτή την ποικιλία ιδανική για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων.

[14] “Top Medical Marijuana Strains” (Κορυφαίες ποικιλίες κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς) https://www.marijuanadoctors.com/blog/top-medical-marijuana-strains/

Όταν κάποιος πάσχει από πονοκεφάλους, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαροί είναι, μπορεί να βρει ανακούφιση με τις παραπάνω ποικιλίες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Πολλοί γνωρίζουν ήδη ότι οι ποικιλίες αυτές θεραπεύουν αποτελεσματικά τους πονοκεφάλους και είναι κατάλληλες για να ξεκινήσει κάποιος.

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με κάνναβη για την αντιμετώπιση των παρενεργειών και των συμπτωμάτων των πονοκεφάλων

Μπορούμε να διαχωρίσουμε τις μεθόδους κατανάλωσης κάνναβης για τους πονοκεφάλους σε τρεις κύριες κατηγορίες:

  1. Χορήγηση από το στόμα
  2. Μέθοδοι εισπνοής
  3. Τοπική εφαρμογή

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες μέθοδοι για να καταναλώσει κάποιος κάνναβη[15].

[15] “How to Use Medical Cannabis” (Πώς να χρησιμοποιήσεις την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/

Η χορήγηση από το στόμα της THC μειώνει τόσο τον πειραματικό όσο και τον χρόνιο πόνο, σύμφωνα με μελέτες[16].

[16] “Clinical Trial: THC Reduces Pain In Fibromyalgia Patients” (Κλινική δοκιμή: Η THC μειώνει τον πόνο στους ασθενείς με ινομυαλγία) https://norml.org/news/2006/06/22/clinical-trial-thc-reduces-pain-in-fibromyalgia-patients

Οι μέθοδοι κατανάλωσης από το στόμα είναι εκείνες στις οποίες χορηγείται η κάνναβη από το στόμα. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

* Βρώσιμα

* Ποτά

* Βάμματα

* Πόσιμα έλαια

Οι μέθοδοι χορήγησης με εισπνοή φαίνεται να προσφέρουν γρήγορες επιδράσεις και μπορούν να εξαλείψουν τους πονοκεφάλους της ημικρανίας[17] σχεδόν αμέσως.

[17] Rhyne DN, Anderson SL, Gedde M, Borgelt LM “Effects of Medical Marijuana on Migraine Headache Frequency in an Adult Population” (Επιδράσεις της ιατρικής χρήσης της κάνναβης στην συχνότητα της κεφαλαλγίας ημικρανίας σε έναν πληθυσμό ενηλίκων) Pharmacotherapy. 2016 May;36(5):505-10.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26749285

Περίληψη

“ΣΤΟΧΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: Δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμες κλινικές δοκιμές που να αποδεικνύουν τις επιδράσεις της κάνναβης σε ασθενείς με κεφαλαλγία ημικρανίας. Ωστόσο, οι πιθανές επιδράσεις των κανναβινοειδών στη σεροτονίνη στο κεντρικό νευρικό σύστημα δείχνουν ότι η κάνναβη μπορεί να είναι μια θεραπευτική εναλλακτική λύση. Έτσι, ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να περιγράψει τις επιδράσεις της ιατρικής χρήσης της κάνναβης στη μηνιαία συχνότητα εμφάνισης της ημικρανίας.

ΣΧΕΔΙΟ: Αναδρομική επισκόπηση διαγραμμάτων.

ΣΥΝΘΕΣΗ: Δύο κλινικές ειδικευμένες στην ιατρική χρήση κάνναβη στο Κολοράντο.

ΑΣΘΕΝΕΙΣ: Εκατόν είκοσι ένας ενήλικες με πρωταρχική διάγνωση κεφαλαλγίας ημικρανίας, στους οποίους συστήθηκε θεραπεία της ημικρανίας ή προφύλαξη με κάνναβη από γιατρό, μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Σεπτεμβρίου 2014 και είχαν τουλάχιστον μία επίσκεψη παρακολούθησης.

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το κύριο αποτέλεσμα ήταν ο αριθμός των πονοκεφάλων ημικρανίας ανά μήνα με την χρήση της κάνναβης. Οι δευτερογενείς εκβάσεις ήταν ο τύπος και η δόση της κάνναβης που χρησιμοποιήθηκε, οι προηγούμενες και συμπληρωματικές θεραπείες ημικρανίας και οι αναφερόμενες από τον ασθενή επιδράσεις. Η συχνότητα κεφαλαλγίας ημικρανίας μειώθηκε από 10,4 σε 4,6 πονοκεφάλους το μήνα (p <0,0001) με τη χρήση κάνναβης. Οι περισσότεροι ασθενείς χρησιμοποίησαν περισσότερες από μία μορφές κάνναβης και την χρησιμοποιούσαν καθημερινά για την πρόληψη της ημικρανίας. Θετικές επιδράσεις αναφέρθηκαν σε 48 ασθενείς (39,7%), με τις πιο συχνές αναφερόμενες επιδράσεις να είναι η πρόληψη της κεφαλαλγίας ημικρανίας με μειωμένη συχνότητα ημικρανίας (24 ασθενείς [19,8%]) και η αποφευχθείσα κεφαλαλγία ημικρανίας (14 ασθενείς [11,6%]). Οι εισπνεόμενες μορφές κάνναβης χρησιμοποιήθηκαν συνήθως για θεραπεία οξείας ημικρανίας και αναφέρθηκε ότι εξαλείφουν την κεφαλαλγία ημικρανίας. Τα αρνητικά αποτελέσματα αναφέρθηκαν σε 14 ασθενείς (11,6%), τα πιο συνηθισμένα αποτελέσματα ήταν η υπνηλία (2 ασθενείς (1,7%)) και η δυσκολία στον έλεγχο των επιδράσεων της κάνναβης σε σχέση με το χρόνο και την ένταση της δόσης (2 ασθενείς (1,7%)), οι οποίες παρατηρήθηκαν μόνο σε ασθενείς που έλαβαν βρώσιμη κάνναβη. Η βρώσιμη κάνναβη αναφέρθηκε επίσης ότι προκαλεί περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλες μορφές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η συχνότητα της κεφαλαλγίας ημικρανίας μειώθηκε με τη χρήση κάνναβης. Θα πρέπει να διεξαχθούν προοπτικές μελέτες για να διερευνηθεί η σχέση αιτίας-αποτελέσματος και η χρήση διαφορετικών ποικιλιών, συνθέσεων και δόσεων κάνναβης για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της κάνναβης στη θεραπεία και την προφύλαξη της κεφαλαλγίας ημικρανίας”.

Παραδείγματα μεθόδων εισπνοής περιλαμβάνουν:

* Κάπνισμα

* Ατμοποίηση (vaporising)

* Ναργιλές (dabbing)

Τα σκευάσματα τοπικής χρήσης απορροφώνται από το δέρμα και μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Λοσιόν

* Κρέμες

* Διαδερμικά έμπλαστρα

* Βάλσαμα

Σήμερα, περισσότερες μέθοδοι κατανάλωσης εμφανίζονται συνεχώς για την την κατανάλωση / χορήγηση κάνναβης για να ωφεληθούν οι ποικίλες ανάγκες των ασθενών για τη λήψη της κάνναβης.

Ιατρική χρήση της κάνναβης για την αθροιστική κεφαλαλγία

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana For Cluster Headaches” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/cluster-headaches/, Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, January 25, 2019)

Οι διαταραχές της κεφαλαλγίας είναι εξουθενωτικές, επώδυνες και, δυστυχώς, οι παραδοσιακές θεραπείες είναι συχνά ανεπαρκείς για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους. Ωστόσο, μερικές περιπτωσιολογικές μελέτες δείχνουν ένα δυνητικό όφελος της ιατρικής χρήσης της κάνναβης για την αθροιστική κεφαλαλγία ως μια θεραπευτική επιλογή.

Τι είναι η αθροιστική κεφαλαλγία;

Οι αθροιστική κεφαλαλγία είναι μια σπάνια πρωτογενής διαταραχή κεφαλαλγίας. Εμφανίζεται όταν έχουμε σοβαρούς πονοκέφαλους που συμβαίνουν στη μία πλευρά του κεφαλιού, συνήθως συνοδεύονται από:

* Δακρύζοντα ή κόκκινα μάτια

* Μπουκωμένη μύτη ή η μύτη που τρέχει

* Αναταραχή και ανησυχία

* Εφίδρωση ή έξαψη του προσώπου

Η αθροιστική κεφαλαλγία έχει πάρει το όνομά της λόγω της επανάληψης των επιθέσεων κεφαλαλγίας, γενικά σε περιόδους ή σε μια σειρά που διαρκεί για εβδομάδες ή και μήνες (αθροιστικά). Η ύφεση ακολουθεί αυτές τις περιόδους όπου δεν έχουμε πονοκέφαλο για μήνες ή/και για χρόνια.

Η αθροιστική κεφαλαλγία δεν είναι συνηθισμένη και συνήθως επηρεάζει περίπου έναν έως δύο άτομα σε κάθε 1.000 άτομα. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα καπνίζουν. Λόγω των ορμονικών επιρροών, οι γυναίκες παρουσιάζουν αυτούς τους πονοκεφάλους περισσότερο από τους άνδρες σε αναλογία περίπου δύο προς ένα, σύμφωνα με τον World Health Organization. Ωστόσο, το American Migraine Foundation έχει αντιφατικές αναφορές λέγοντας ότι οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αθροιστική κεφαλαλγία πάρα οι γυναίκες σε μια αναλογία 3 άντρες προς μια γυναίκα.

[1] “Cluster headache” (Αθροιστική κεφαλαλγία) https://www.migrainetrust.org/about-migraine/types-of-migraine/other-headache-disorders/cluster-headache/

[2] “Headache disorders” (Διαταραχές κεφαλαλγίας) https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/headache-disorders

[3] “Understanding Cluster Headache” (Κατανόηση της αθροιστικής κεφαλαλγίας) https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/cluster-headache-2/

Πολλές φορές η αθροιστική κεφαλαλγία μπερδεύεται ως ημικρανία. Οι ασθενείς αναφέρουν την αθροιστική κεφαλαλγία ως τον πιο οδυνηρό τύπο πονοκεφάλου που έχουν βιώσει. Την χαρακτηρίζουν ως ανυπόφορη, ασταμάτητη και σαν να πιάνει φωτιά το κεφάλι τους.

Οι πάσχοντες έχουν εξισώσει τον πόνο από την αθροιστική κεφαλαλγία σαν να χώνεται ένα πυρακτωμένο μέταλλο στο μάτι τους. Ορισμένες μητέρες λένε ότι ο πόνος είναι πιο οδυνηρός και από αυτόν του τοκετού. Οι άνθρωποι επίσης αναφέρονται σε αυτήν ως τον “πονοκέφαλο της αυτοκτονίας”, αφού ο πόνος μπορεί να γίνει τόσο έντονος που φέρνει τους ανθρώπους σε τέτοια απόγνωση που τελικά αυτοκτονούν.

Η έναρξη της αθροιστικής κεφαλαλγίας ξεκινά συνήθως μεταξύ των 20 και 40 ετών.

Αιτίες που προκαλούν την αθροιστική κεφαλαλγία

Οι γιατροί δεν είναι απολύτως βέβαιοι για το τι προκαλεί την αθροιστική κεφαλαλγία. Ωστόσο, υποθέτουν ότι οι πονοκέφαλοι σχετίζονται με την αιφνίδια απελευθέρωση ισταμίνης από το σώμα. Η ισταμίνη είναι μια χημική ουσία που απελευθερώνει το σώμα όταν περνάει μια αλλεργική αντίδραση. Μια ξαφνική απελευθέρωση σεροτονίνης μπορεί επίσης να είναι η αιτία. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι γιατροί πιστεύουν ότι ο υποθάλαμος, μια μικρή περιοχή στη βάση του εγκεφάλου, παίζει ρόλο.

Η αθροιστική κεφαλαλγία τείνει να παρουσιάζεται σε οικογένειες και μπορεί να προκληθεί από:

* Αεροπορικά ταξίδια, πεζοπορία σε βουνό και άλλα μεγάλα υψόμετρα

* Το κάπνισμα και το οινόπνευμα

* Ορισμένα φάρμακα

* Υπερένταση

* Ηλιακό φως ή άλλο έντονο φως

* Πλούσια σε νιτρικά τρόφιμα, όπως διατηρημένα κρέατα

* Θερμότητα

* Κοκαΐνη

Μια εκκίνηση πρόκλησης για αυτούς τους τύπους πονοκεφάλων είναι η εποχές του χρόνου, με τους πονοκέφαλους να συμβαίνουν περισσότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο. Οι γιατροί συχνά συνδέουν τις αθροιστικές κεφαλαλγίες με ιγμορίτιδα ή με αλλεργίες κατά λάθος, λόγω του εποχιακού τους χαρακτήρα. Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των εποχών είναι πιθανότατα λόγω ενεργοποίησης ή διέγερσης του υποθαλάμου.

Κατά τη διάρκεια μιας αθροιστικής κεφαλαλγίας, ο ασθενής είναι πιο ευαίσθητος στη δράση της νικοτίνης και του οινοπνεύματος και ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για αυτές τις κεφαλαλγίες. Ωστόσο, όταν ο ασθενής δεν περνάει μια περίοδο αθροιστικής κεφαλαλγίας ή βρίσκεται σε ύφεση, μπορεί να πίνει αλκοόλ χωρίς αυτό να του προκαλέσει πονοκέφαλο. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να επιδεινώσει την αθροιστική κεφαλαλγία όταν ο ασθενής βρίσκεται στη μέση μιας περιόδου κεφαλαλγίας.

Τύποι αθροιστικής κεφαλαλγίας

Υπάρχουν δύο τύποι αθροιστικής κεφαλαλγίας.

1) Επεισοδιακή αθροιστική κεφαλαλγία: Αυτή είναι η πιο συχνή. Οι ασθενείς που πάσχουν από επεισοδιακή αθροιστική κεφαλαλγία τείνουν να έχουν μία έως τρεις περιόδους όπου είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση πονοκεφάλων. Έπειτα, έχουν μια περίοδο έξι μηνών ή περισσότερο ύφεσης, όπου είναι απαλλαγμένοι από πονοκεφάλους. Περίπου το 90% των ατόμων που έχουν αθροιστική κεφαλαλγία έχουν επεισοδιακή αθροιστική κεφαλαλγία.

2) Χρόνια αθροιστική κεφαλαλγία: Αυτές οι κεφαλαλγίες εμφανίζονται σε ασθενείς για τουλάχιστον 12 μήνες χωρίς ύφεση. Περίπου το 10% των ατόμων που πάσχουν από αθροιστική κεφαλαλγία έχουν αυτόν τον τύπο.

Το ιστορικό της αθροιστικής κεφαλαλγίας

Ο Ολλανδός γιατρός Nicolaes Tulp δημοσίευσε τις πρώτες συνοπτικές εξηγήσεις για την αθροιστική κεφαλαλγία το 1641[4]. Περίπου δώδεκα διαφορετικά ονόματα για την αθροιστική κεφαλαλγία έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς, όπως “erythroprosopalgia of Bing” και “sphenopalatine neuralgia”.

[4] “Cluster Headache: History, Mechanisms, and Most Importantly, Treatment Options” (Αθροιστική κεφαλαλγία: Ιστορία, μηχανισμοί και, το σημαντικότερο, θεραπευτικές επιλογές) https://practicalneurology.com/articles/2017-may/cluster-headache-history-mechanisms-and-most-importantly-treatment-options

Ο Αμερικανός γιατρός E. Charles Kunkle έδωσε την ονομασία στην αθροιστική κεφαλαλγία το 1952, όταν διαπίστωσε ότι “αθροίζονται” μαζί. Οι γιατροί είχαν κατηγοριοποιήσει αυτούς τους τύπους πονοκεφάλων ως μια παραλλαγή των ημικρανιών μέχρι πρόσφατα, όταν η πρώτη Διεθνής Ταξινόμηση Διαταραχών Κεφαλαλγίας (International Classification of Headache Disorders) καθιέρωσε την αθροιστική κεφαλαλγία ως ξεχωριστή διαταραχή το 1998.

Συμπτώματα της αθροιστικής κεφαλαλγίας

Η αθροιστική κεφαλαλγία συνήθως ξεκινά απότομα. Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν λάμψεις φωτός ή άλλες οπτικές διαταραχές που μοιάζουν με αύρα προτού προκληθεί πονοκέφαλος. Ο πονοκέφαλος μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και μετά από μερικές ώρες αφού κάποιος έχει κοιμηθεί και συχνά θα ξυπνήσει επειδή είναι τόσο οδυνηρός.

Ο πόνος της αθροιστικής κεφαλαλγίας γίνεται σοβαρός περίπου πέντε με 10 λεπτά μετά την έναρξη της κεφαλαλγίας. Οι πονοκέφαλοι τείνουν να διαρκούν μερικές ώρες, με έντονο πόνο που διαρκεί οπουδήποτε από μισή ώρα έως μερικές ώρες.

Συνήθως ο πονοκέφαλος στην αθροιστική κεφαλαλγία επιδρά μόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού, αλλά θα μπορούσε να αλλάξει πλευρές. Αυτοί οι πονοκέφαλοι παρουσιάζουν πόνο γύρω ή πίσω από το μάτι. Οι ασθενείς τους περιγράφουν ως ένα βαθύ κάψιμο, έναν σταθερό και σαν διάτρηση πόνο. Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί και άλλου, όπως:

* Ναοί (εκεί που ενώνονται 4 οστά του κρανίου, στην πλευρά του κεφαλιού πίσω από το μάτι ανάμεσα στο μέτωπο και το αυτί)

* Μέτωπο

* Μύτη

* Ώμοι

* Λαιμός

* Δόντια

Μπορεί να παρατηρήσουμε και άλλα συμπτώματα, όπου αντιμετωπίζουμε πόνο, όπως:

* Συσταλμένη κόρη ματιού

* Βλεφαρόπτωση

* Ευαισθησία στο φως

* Υπερβολικό δάκρυσμα από το μάτι

* Ναυτία

* Βουλωμένη μύτη

* Οίδημα γύρω ή κάτω από ένα ή και τα δύο μάτια

* Ανησυχία ή αναταραχή

* Έξαψη ή ερυθρότητα προσώπου

Η ναυτία και ο εμετός συνήθως δεν συνοδεύουν τα επεισόδια της αθροιστικής κεφαλαλγίας. Όσοι έχουν την πάθηση φαίνεται να έχουν την ίδια ευαισθησία σε φως και ήχο με εκείνους που πάσχουν από ημικρανίες. Είναι πιθανό κάποιος να πάσχει επίσης και από ημικρανίες όταν έχει αθροιστική κεφαλαλγία.

Όσοι πάσχουν από αθροιστική κεφαλαλγία, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν πόνο στα μάγουλα ή στα δόντια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν και έλκος στομάχου.

Τα συμπτώματα της αθροιστικής κεφαλαλγίας μπορεί να εμφανίζονται σαν άλλες ιατρικές καταστάσεις ή προβλήματα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να επισκεφτείς τον γιατρό σου για μια ακριβή διάγνωση.

Επιδράσεις της αθροιστικής κεφαλαλγίας

Η αθροιστική κεφαλαλγία δεν προκαλεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και δεν απειλεί τη ζωή. Ωστόσο, οι επιθέσεις της είναι επαναλαμβανόμενες, χρόνιες και μπορούν να επηρεάσουν την εργασία ή τον τρόπο ζωής του ασθενή. Είναι συνήθως ένα δια βίου ζήτημα με πιθανές καταστάσεις, όπως:

* Παρατεταμένες υφέσεις

* Επαναλαμβανόμενες επιθέσεις

* Πιθανός μετασχηματισμός της χρόνιας αθροιστικής κεφαλαλγίας σε επεισοδιακή αθροιστική κεφαλαλγία και αντίστροφα

Με τον ακραίο πόνο από τον οποίο υποφέρουν οι ασθενείς με αθροιστική κεφαλαλγία, δεν είναι περίεργο που πολλοί επίσης αντιμετωπίζουν άγχος και κατάθλιψη.

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει[5] ότι όσοι πάσχουν από αθροιστική κεφαλαλγία τείνουν να παρουσιάζουν αύξηση των διαταραχών της διάθεσης, των προβλημάτων μνήμης και της φτωχότερης ποιότητας ζωής σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν αυτή τη διαταραχή. Στην μελέτη συμμετείχαν τριάντα τρία άτομα: 11 από αυτά με χρόνια αθροιστική κεφαλαλγία, 11 με επεισοδιακή αθροιστική κεφαλαλγία και 11 έλεγχοι.

[5] Mariam Torkamani, Lea Ernst, Lok Sze Cheung, Giorgio Lambru, Manjit Matharu, Marjan Jahanshahi “The Neuropsychology of Cluster Headache: Cognition, Mood, Disability, and Quality of Life of Patients With Chronic and Episodic Cluster Headache” (Η νευροψυχολογία της αθροιστικής κεφαλαλγίας: Γνωστική λειτουργία, διάθεση, αναπηρία και ποιότητα ζωής των ασθενών με χρόνια και επεισοδιακή αθροιστική κεφαλαλγία) Headache. 2015 Feb;55(2):287–300.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4354253/

Περίληψη

“Ιστορικό: Η αθροιστική κεφαλαλγία (cluster headache, CH) θεωρείται συνήθως ως ένας από τους εξουθενωτικούς πονοκεφάλους και αναφέρεται ως μία από τις πιο οδυνηρές καταστάσεις που είναι γνωστές στον άνθρωπο. Παρόλο που έχει γίνει κάποια έρευνα που υποδεικνύει τον σοβαρό αντίκτυπο της CH, υπάρχουν λίγες περιεκτικές αποδείξεις για την επίδρασή της στην ποιότητα ζωής, την αναπηρία, τη διάθεση, την γνωστική λειτουργία τόσο στην επεισοδιακή (ECH) όσο και στην χρόνια (CCH) παραλλαγή της.

Μέθοδοι: Αυτή η συγχρονική μελέτη διερευνά διάφορες πτυχές της γνωστικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της νοημοσύνης, της εκτελεστικής λειτουργίας και της μνήμης, της διάθεσης, της αναπηρίας και της ποιότητας ζωής σε 22 ασθενείς με ECH και CCH σε σύγκριση με τους υγιείς μάρτυρες ανάλογης ηλικίας.

Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι νοημοσύνη και οι εκτελεστικές λειτουργίες είναι άθικτες σε ασθενείς με CH, αλλά και ότι οι ασθενείς με CH εκτελούν σημαντικά χειρότερα από ότι οι υγιείς έλεγχοι στις δοκιμές της μνήμης εργασίας και (όλα τα P < 0,05) αναφέρουν μεγαλύτερες γνωστικές αστοχίες (P < 0,05). Περίπου το ένα τρίτο και των δύο ομάδων ECH και CCH είχαν περίπτωση κατάθλιψης, ενώ το αυτοαναφερόμενο άγχος ήταν υψηλότερο σε εκείνους με CCH από τους ασθενείς με ECH, με το 75% της πρώτης ομάδας σε σύγκριση με το 38% στην δεύτερη ομάδα να έχουν περιπτώσεις άγχους. Οι ασθενείς με CH εμφάνισαν υψηλά επίπεδα αναπηρίας, τα οποία δεν ήταν σημαντικά διαφορετικά μεταξύ των δύο ομάδων (P > 0,05). Οι ασθενείς με CH έδειξαν κακή ποιότητα ζωής σε σύγκριση με τους υγιείς μάρτυρες. Ωστόσο, η διαφορά αυτή δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Συμπέρασμα: Οι ασθενείς με CH εμφανίζουν χειρότερη εργασιακή μνήμη, διαταραχή της διάθεσης και χειρότερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με τους υγιείς ελέγχους. Αναλύονται οι διαφορές μεταξύ των ασθενών με ECH και CCH και οι συνέπειες αυτών των ευρημάτων για τη διαχείριση της CH”.

Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων με χρόνια και με επεισοδιακή αθροιστική κεφαλαλγία αντιμετωπίζει και κατάθλιψη. Το εβδομήντα πέντε τοις εκατό με χρόνια αθροιστική κεφαλαλγία αντιμετωπίζει επίσης και άγχος σε σύγκριση με το 38 τοις εκατό στους ασθενείς με επεισοδιακή αθροιστική κεφαλαλγία. Και οι δύο ομάδες ανέφεραν υψηλά επίπεδα αναπηρίας.

Στατιστικά στοιχεία της αθροιστικής κεφαλαλγίας

Το National Center for Biotechnology Information ανέφερε τις ακόλουθες πληροφορίες[6] σχετικά με την αθροιστική κεφαλαλγία:

* Οι ασθενείς με αθροιστική κεφαλαλγία εμφανίζουν σοβαρές επιθέσεις αυστηρά μονόπλευρου πόνου που διαρκούν μεταξύ 15 και 180 λεπτών και εμφανίζονται μια μέρα κάθε δεύτερη μέρα έως οκτώ φορές την ημέρα.

* Αυτές οι επιθέσεις συνδέονται με μία ή περισσότερες από αυτές τις ασθένειες: ρινική συμφόρηση, έγχυση επιπεφυκότα, εφίδρωση του προσώπου και του μετώπου, δακρύρροια, μύωση, οίδημα βλεφάρων, πτώση ή ρινόρροια.

[6] Manjit Matharu “Cluster headache” (Αθροιστική κεφαλαλγία) BMJ Clin Evid. 2010;2010:1212.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907610/

Περίληψη

“Εισαγωγή: Τα αναθεωρημένα κριτήρια της International Headache Society (IHS) για την αθροιστική κεφαλαλγία είναι: επιθέσεις με σοβαρό ή πολύ σοβαρό, αυστηρά μονόπλευρο πόνο, ο οποίος είναι κυκλοειδής, υποκυκλοειδής ή temporal πόνος, διάρκειας 15 έως 180 λεπτά και εμφανίζεται μια μέρα κάθε δεύτερη μέρα και έως οκτώ φορές καθημερινά.

Μέθοδοι και αποτελέσματα: Πραγματοποιήσαμε μια συστηματική ανασκόπηση με σκοπό να απαντήσουμε στα ακόλουθα κλινικά ερωτήματα: Ποιες είναι οι επιδράσεις των παρεμβάσεων για την εξάλειψη της αθροιστικής κεφαλαλγίας; Ποιες είναι οι συνέπειες των παρεμβάσεων για την αποτροπή της αθροιστικής κεφαλαλγίας ; Αναζητήσαμε τα: Medline, Embase, The Cochrane Library και άλλες σημαντικές βάσεις δεδομένων μέχρι τον Ιούνιο του 2009 (οι αναθεωρήσεις κλινικών αποδεικτικών στοιχείων ενημερώνονται περιοδικά, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα μας για την πιο ενημερωμένη έκδοση αυτής της ανασκόπησης). Περιελάβαμε τις προειδοποιήσεις από αρμόδιους οργανισμούς, όπως την US Food and Drug Administration (FDA) και την UK Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA).

Αποτελέσματα: Βρήκαμε 23 συστηματικές αναθεωρήσεις, μελέτες RCTs ή μελέτες παρατήρησης που πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης. Πραγματοποιήσαμε μια αξιολόγηση GRADE για την ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων για παρεμβάσεις.

Συμπεράσματα: Σε αυτή τη συστηματική ανασκόπηση παρουσιάζουμε πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των ακόλουθων παρεμβάσεων: μπακλοφένη (baclofen) (από το στόμα), τοξίνη αλλαντίασης (botulinum toxin) (ενδομυϊκή), καψαϊκίνη (capsaicin) (ενδορινική), χλωροπρομαζίνη (chlorpromazine), civamamide (ενδορινική), κλονιδίνη (clonidine) (διαδερμική), κορτικοστεροειδή, εργοταμίνη (ergotamine) και διυδροεργοταμίνη (dihydroergotamine) ( από το στόμα ή ενδορρινικά), γκαμπαπεντίνη (gabapentin)(από το στόμα), ενέσεις μεγάλου ινιακού νεύρου (greater occipital nerve)(βηταμεθαζόνη /(betamethasone συν ξυλοκαΐνη/xylocaine), οξυγόνο υψηλής δόσης και υψηλού ρυθμού ροής, υπερβαρικό οξυγόνο, leuprolide, λιδοκαΐνη (lidocaine)(ενδορινική), λίθιο (από το στόμα), μελατονίνη, methysergide (από το στόμα), octreotide (υποδόρια), pizotifen (από το στόμα), βαλπροϊκό νάτριο (sodium valproate) (από το στόμα), σουματριπτάνη (sumatriptan) (από το στόμα, υποδόρια και ενδορινική), τοπιραμάτη (topiramate) (από το στόμα), τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (tricyclic antidepressants, TCA), verapamil και ζολμιτριπτάνη (zolmitriptan) ( από το στόμακαι ενδορρινικά)”.

Υπάρχουσες διαθέσιμες θεραπείες για την αθροιστική κεφαλαλγία και οι παρενέργειες τους

Τα μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πόνο όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη δεν είναι αποτελεσματικά για πολλούς πάσχοντες από αθροιστική κεφαλαλγία, καθώς ο πόνος ξεκινά και τελειώνει τόσο γρήγορα που ο πονοκέφαλος έχει σχεδόν φύγει έως την στιγμή που αρχίζει να επιδρά το φάρμακο.

Όταν πρόκειται για αθροιστική κεφαλαλγία, οι γιατροί συστήνουν μια γρήγορης χορήγησης θεραπεία, καθώς οι ασθενείς έχουν έντονο πόνο. Οι ρινικοί ψεκασμοί και τα ενέσιμα λειτουργούν πολύ ταχύτερα από τα χάπια, αλλά για να αντιμετωπίσουν την αθροιστική κεφαλαλγία ταχύτερα, οι γιατροί δίνουν στον ασθενή μια μάσκα για την εισπνοή οξυγόνου υψηλής ροής για αρκετά λεπτά περίπου.

Θεραπεία για τον πόνο

Το φάρμακο για τον πόνο ανακουφίζει από τον πόνο της κεφαλαλγίας το λεπτό που ξεκινάει. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

* Οξυγόνο – Μπορεί να ανακουφιστούν τα συμπτώματα με την εισπνοή 100 τοις εκατό καθαρό οξυγόνο αμέσως όταν ξεκινά ένας πονοκέφαλος.

* Φάρμακα Τριπάνης (Triptan)- Αυτά συνήθως περιλαμβάνουν τη χρήση φαρμάκου ρινικού ψεκασμού όπως το Imitrex (σουματριπτάνη) ή άλλα είδη φαρμάκων για να διευκολύνουν στον πονοκέφαλο με το να συσφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία. Ορισμένες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, μυρμήγκιασμα του δέρματος, κόπωση, έξαψη και ξηροστομία.

* DHE – Η διυδροεργοταμίνη (dihydroergotamine) είναι ένα ενέσιμο φάρμακο που βοηθά στην ανακούφιση του πόνου των κεφαλαλγιών κατά τη διάρκεια μερικών λεπτών από τη χρήση του. Ορισμένες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη, διάρροια, ναυτία και έμετο, έξαψη και κεφαλαλγία.

* Κρέμα καψαϊκίνης – Αυτή είναι μια τοπικής χρήσης κρέμα που εφαρμόζεται στην περιοχή του πόνου. Ορισμένες παρενέργειες που απαιτούν ιατρική φροντίδα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, κάψιμο, φουσκάλες ή οίδημα του δέρματος.

Πιθανές μελλοντικές θεραπείες

Ορισμένες νέες επιλογές θεραπείας που εξακολουθούν να εξετάζονται περιλαμβάνουν:

* Διέγερση ινιακού νεύρου- Ο γιατρός εμφυτεύει μια μικρή συσκευή πάνω από το ινιακό νεύρο, όπου στέλνει τάση μέσω ηλεκτροδίων. Είναι ασφαλές στη χρήση και καλά ανεκτό.

* Βαθιά εγκεφαλική διέγερση – Ο γιατρός εμφυτεύει έναν διεγέρτη μέσα στον υποθάλαμο, που συνδέεται με το χρονισμό της αθροιστικής κεφαλαλγίας. Αλλάζει τις ηλεκτρικές ώσεις του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο η θεραπείες με στόχο τον υποθάλαμο να είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες πονοκεφάλου. Η πιο ελκυστική επιλογή είναι η βαθιά εγκεφαλική διέγερση, αν δεν υπάρχει ανταπόκριση σε άλλες θεραπείες.

… η συνέχεια του κειμένου στο αρχείο pdf:

Κάνναβη και Κεφαλαλγία.pdf

https://www.facebook.com/download/preview/449844268999820

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση