(Αναδημοσίευση με μετάφραση απόCannabis now, “Edibles: How to Make Canna-Butter and Canna-Oil” https://cannabisnow.com/edibles-how-to-make-canna-butter-and-canna-oil/By Laurie and MaryJane, Published on February 16, 2014)

Η διαδικασία για να φτιάξεις κανναβούτηρο (canna-butter, βούτυρο εκχύλισης κάνναβης) και κανναβόλαδο ή κανναβέλαιο (canna-oil, λάδι εκχύλισης κάνναβης) είναι η ίδια, αλλά προτιμώ να κάνω τις εκχυλίσεις μου με ολόκληρα μπουμπούκια και όχι με φύλλα ή στελέχη γιατί όσο καλύτερη και ισχυρότερη είναι η κάνναβη που χρησιμοποιείς, τόσο καλύτερο θα είναι το τελικό προϊόν. Είναι καλύτερο να κάνεις μια δυνατή εκχύλιση και να την αραιώσεις σύμφωνα με το προσωπικό σου γούστο στις γεύσεις με απλό βούτυρο ή λάδι όταν προετοιμάζεις ένα γεύμα.

[σημείωση από την μετάφραση: το φυτό της κάνναβης και συγκεκριμένα μόνο το θηλυκό φυτό της κάνναβης την περίοδο της ανθοφορίας του, σκεπάζει τα μπουμπούκια του με μικρές ζελατονοειδείς απολήξεις που έχουν στην άκρη τους ένα στρόγγυλο κεφάλι. Αυτές οι απολήξεις ονομάζονται τριχώματα. Σκοπός των τριχωμάτων είναι να καλύψουν όλη την επιφάνεια των μπουμπουκιών και της περιοχής γύρω από αυτά για να τα προστατέψουν από οτιδήποτε μπορεί να τα απειλήσει (UV ακτινοβολία, υγρασία, ξηρασία, έντομα, φυτοφάγα, κά.). Καλό είναι να κάνουμε συγκομιδή των μπουμπουκιών πριν να γίνει επικονίαση τους από την γύρη κάποιου αρσενικού γιατί αν γίνει γονιμοποίηση, πολύ γρήγορα ξεκινά η διαδικασία παραγωγής σπόρων και έτσι τα τριχώματα είναι άχρηστα και πλέον σταματά οποιαδήποτε παραγωγή χημικών ουσιών και αυτά μαραίνονται. Στα κεφάλια των τριχωμάτων λαμβάνει χώρα μια καταπληκτική διαδικασία, ως μικρά βιοχημικά εργοστάσια παράγονται μέσα σε αυτά δεκάδες χημικές ενώσεις, κανναβινοειδή (σε όξινη μορφή), τερπένια και φλαβονοειδή. Όλες αυτές οι χημικές ενώσεις παράγονται για να δημιουργήσουν μια “χημική ομπρέλα” προστασίας. Οπότε όταν μιλάμε για εκχύλιση κάνναβης, εννοούμε την διαδικασία εξαγωγής αυτών των χημικών ενώσεων, προσπαθώντας να πάρουμε όσο περισσότερα μπορούμε και όσο πιο άθικτα γίνεται. Οι ενώσεις αυτές είναι ελαιώδεις, δηλ. είναι φυτικά έλαια και ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις αυτά τα έλαια είναι να τα διαλύσεις μέσα σε κάποιο έλαιο χρησιμοποιώντας κάποιον διαλύτη ή κάποια μηχανική διαδικασία ή ακόμη και απλά ένα άλλο έλαιο. Διαλύοντας με κάποιον τρόπο τα τριχώματα μεταφέρεις εκχυλίζοντας τις χημικές ουσίες που περιέχουν σε ένα έλαιο.]

Μπορείς να εκχυλίσεις την κάνναβη (είναι μια διαδικασία εκχύλισης και όχι ενίσχυσης ή έγχυσης, αυτή γίνεται μετά όταν χρησιμοποιήσεις το βούτυρο ή το λάδι κάνναβης σε κάποιο φαγώσιμο) σε οποιοδήποτε βούτυρο ή μαγειρικό λάδι, προσωπικά επιλέγω λάδι καρύδας για τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που σημαίνει ότι δεσμεύεται με πολλά περισσότερα από τα κανναβινοειδή τα οποία θα φας.

Στις περισσότερες από τις συνταγές μου χρησιμοποιώ μια δόση από 2-3 κουταλάκια του γλυκού από το φαρμακευτικό βούτυρο ή έλαιο. Για ένα δείπνο, θα χρησιμοποιήσω λιγότερο σε κάθε ένα από τα πιάτα μου για να μην προκαλέσω υπερβολική δοσολόγηση στους καλεσμένους μου. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα προσφέρω μια γαρνιτούρα που θα περιέχει κάνναβη και η οποία θα είναι προαιρετική, όσοι θέλουν θα βάλουν όσο επιθυμούν.

Συστατικά:

1 ουγκιά (περίπου 30γρ.) αποξηραμένα λουλούδια/μπουμπούκια κάνναβης

2 φλιτζάνια βούτυρο ή δύο φλιτζάνια λάδι (καρύδας, κράμβης, ελαιόλαδο, φιστικέλαιο)

Εξοπλισμός:

Μια μεγάλη κατσαρόλα

Ξύλινη κουτάλα

Μεγάλο διαυγές μπολ ή δοχείο

Τουλπάνι (ύφασμα που χρησιμοποιείται στην τυροκομεία για στράγγισμα)

Σπάγγος

Οδηγίες:

Βήμα 1

Τοποθέτησε την κάνναβη σε ένα μπλέντερ. Και ένας μύλος του καφές μπορεί να κάνει το ίδιο, όσο λεπτότερη είναι η σκόνη τόσο το καλύτερο.

Βήμα 2

Τοποθέτησε μια μεγάλη κατσαρόλα πάνω στην εστία και πρόσθεσε αρκετό νερό ώστε να είναι περίπου 10 με 12 εκατοστά βάθος. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η κάνναβη πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 με 5 εκατοστά πιο πάνω από τον πάτο της κατσαρόλας συνεχώς.

Βήμα 3

Όταν το νερό έχει ξεκινήσει να βράζει καλά προσθέτεις το βούτυρο και το αφήνεις να λιώσει εντελώς.

Βήμα 4

Μόλις το βούτυρο λιώσει, χαμηλώνεις το μάτι στην χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτεις την κάνναβη. Το μείγμα πρέπει να μαγειρευτεί αργά και σε χαμηλή θερμοκρασία, να ξέρεις ότι θα πρέπει να μαγειρευτεί για περίπου 3 ώρες και ποτέ να μην φτάσει σε βρασμό (ένας slow-cooker είναι ιδανικός για αυτήν την διαδικασία). Ο βρασμός είναι επιβλαβής για τα κανναβινοειδή. Θα πρέπει να ανακατεύεις το μείγμα κάθε δεκαπέντε λεπτά.

Βήμα 5

Κατά την έναρξη της διαδικασίας το μείγμα θα φαίνεται υδαρές και η κάνναβη δεν θα έχει ενσωματωθεί ακόμη. Το βούτυρο θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα και το μείγμα θα αρχίσει να δείχνει πιο σκούρο και παχύ. Είναι μια εντυπωσιακή μετατροπή που είναι σίγουρο ότι δεν θα περάσει απαρατήρητη.

Βήμα 6

Ενώσω το βούτυρο κάνναβης μαγειρεύεται μπορείς να ετοιμάσεις το μπολ για την διαδικασία παραγωγής του τελικού προϊόντος. Τοποθέτησε ένα διπλό στρώμα από το τουλπάνι πάνω στο μπολ καλύπτοντας όλο το άνοιγμά του. Στερέωσε το στην θέση του με τον σπάγκο (ή με κάποιο λάστιχο). Βεβαιώσου ότι το τουλπάνι είναι κάπως χαλαρό (όχι τεντωμένο), ώστε να λειτουργήσει ως χωνί καθώς θα ρίχνεις το μείγμα για να το στραγγίσεις.

Βήμα 7

Όταν το μείγμα είναι παχύ και γυαλιστερό, στραγγίζουμε το υγρό ρίχνοντας το σιγά σιγά πάνω στο τουλπάνι, με προσοχή ώστε να μην χυθεί εκτός. Όταν αδειάσουμε όλο το μείγμα (με μια μαρίζ μπορούμε να μαζέψουμε όλο το μείγμα από την κατσαρόλα), αφαιρούμε το τουλπάνι βγάζοντας τον σπάγκο και σχηματίζοντας ένα πουγκί γύρω από το υλικό που υπάρχει πάνω του σηκώνοντας το και από τις τέσσερις πλευρές και στραγγίζουμε το υπόλοιπο μείγμα καλά. Χρειάζεται προσοχή γιατί το μείγμα θα είναι αρκετά ζεστό. Αυτό το μέρος της διαδικασίας μπορεί να είναι λίγο δύσκολο αλλά πρέπει να στραγγίσουμε κάθε σταγόνα υγρού από το μείγμα μέσα στο μπολ.

Βήμα 8

Αφήνουμε το στραγγισμένο υγρό να κρυώσει μέσα στο μπολ για μερικές ώρες. Δεν είναι καλό να βάλουμε το μπολ με το ζεστό υγρό μέσα στο ψυγείο, καλύτερα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου έξω από το ψυγείο. Μετά, το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να διαχωριστεί το βούτυρο και το νερό. Το βούτυρο θα έχει ανέβει προς την επιφάνεια και θα έχει στερεοποιηθεί με το νερό από κάτω του. Όλα τα κανναβινοειδή (όπως η THC) και οι άλλες χημικές ουσίες έχουν περάσει στο βούτυρο και η εκχύλιση έχει ολοκληρωθεί.

Βήμα 9

Βάζουμε ένα μαχαίρι στην άκρη του βουτύρου, εκεί που ακουμπά στο μπολ, και ξεκολλάμε το βούτυρο από το μπολ γύρω γύρω και ανασηκώνουμε την πλάκα με το βούτυρο για να την αφαιρέσουμε από το μπολ.

Βήμα 10

Τοποθετούμε την πλάκα βουτύρου ανάποδα στο πάγκο της κουζίνας πάνω σε μια λαδόκολλα και απομακρύνουμε όσο νερό υπάρχει στην επιφάνεια σφουγγίζοντας με μια πετσέτα ή χαρτί κουζίνας. Το βούτυρο κάνναβης είναι έτοιμο. Καλή απόλαυση!

 

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση