(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Leafly, “What is decarboxylation, and why does your cannabis need it?” https://www.leafly.com/news/cannabis-101/what-is-decarboxylationPatrick Bennett, April 30, 2016)
Εδώ είναι ένα σενάριο που όλοι έχουμε δει κάπου σε κάποια ταινία: Κάποιος τρώει ένα ολόκληρο σακουλάκι ακατέργαστης κάνναβης, προκειμένου να αποφύγει να πιαστεί με αυτήν. Τα μάτια ανοίγουν διάπλατα και ένας κόμπος ανεβαίνει στον λαιμό. “Έφαγε όλο το σακουλάκι!” φωνάζει κάποιος.
Ωστόσο, οι συνέπειες αυτής της σκηνής συνήθως είναι μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα από το τι διαδραματίζεται επι της οθόνης από αυτό που θα συνέβαινε αν όντως κάποιος καταναλώσει ωμή κάνναβη (Spoiler Alert: Οι συνέπειες θα είναι ελάχιστες στην χειρότερη περίπτωση). Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Η απάντηση σε αυτό το μυστήριο έγκειται σε μια διαδικασία που ονομάζεται αποκαρβοξυλίωση (decarboxylation), η οποία είναι απαραίτητη για να απολαύσουμε τα ψυχοδραστικά αποτελέσματα των κανναβινοειδών[1] που καταναλώνουμε (ειδικά αυτά της THC).
[1] “Cannabinoids 101: What Makes Cannabis Medicine?” (Κανναβινοειδή 101: Τι κάνει την κάνναβη φάρμακο;) https://www.leafly.com/news/cannabis-101/cannabinoids-101-what-makes-cannabis-medicine
-
- Προσφορά!
- CBD / Κανναβιδιόλη
CBD / Κανναβιδιόλη με Έλαιο Καρύδας
- €22,00 – €56,00
- Επιλογή Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος
-
- Προσφορά!
- CBD / Κανναβιδιόλη
CBD / Κανναβιδιόλη με Σπορέλαιο Κάνναβης
- €17,00 – €73,60
- Επιλογή Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος
Η αποκαρβοξυλίωση εξηγείται
Όλα τα κανναβινοειδή που περιέχονται στα τριχώματα των ωμών λουλουδιών κάνναβης έχουν ένα πρόσθετο καρβοξυλικό δακτύλιο ή ομάδα (COOH) συνδεδεμένο στην αλυσίδα τους. Παραδείγματος χάριν, το τετραϋδροκανναβινολικό οξύ (THCA)[2] συντίθεται και υπάρχει μέσα στα κεφάλια των τριχωμάτων σε πρόσφατα συγκομισθέντα λουλούδια κάνναβης. Στις περισσότερες ρυθμισμένες αγορές, η κάνναβη που διατίθεται στα ειδικά καταστήματα διάθεσης φέρει ετικέτα που αναφέρει λεπτομερώς τα περιεχόμενα κανναβινοειδών του κάθε προϊόντος. Το THCA, σε πολλές περιπτώσεις, επικρατεί ως το μεγαλύτερης περιεκτικότητας κανναβινοειδές οξύ που υπάρχει στα προϊόντα που δεν έχουν αποκαρβοξυλιωθεί (πχ. σε λουλούδια και σε συμπυκνώματα[3] κάνναβης).
[2] “What Is THCA & What Are the Benefits of This Cannabinoid?” (Τι είναι το THCA και ποια είναι τα οφέλη αυτού του κανναβινοειδούς οξέος;) https://www.leafly.com/news/cannabis-101/what-is-thca-and-what-are-the-benefits-of-this-cannabinoid
[3] “What are cannabis concentrates, oils, and extracts?” (Τι είναι τα συμπυκνώματα, τα έλαια και τα εκχυλίσματα κάνναβης;) https://www.leafly.com/news/cannabis-101/cannabis-concentrates-oils-extracts
Το THCA έχει πολλά γνωστά οφέλη όταν καταναλώνεται, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών και νευροπροστατευτικών του ιδιοτήτων. Αλλά το THCA δεν είναι μεθυστικό και πρέπει να μετατραπεί σε THC μέσω της αποκαρβοξυλίωσης πριν να εμφανιστούν οποιαδήποτε ευφορικά αποτελέσματα.
Τι προκαλεί την αποκαρβοξυλίωση;
Οι δύο κύριοι καταλύτες για την αποκαρβοξυλίωση που υπάρχουν είναι η θερμότητα και ο χρόνος. Η αποξήρανση (drying, η διαδικασία ξήρανσης των φρεσκοκομμένων φυτών) και η ωρίμανση (curing, η διαδικασία παλαίωσης των αποξηραμένων μπουμπουκιών, συνήθως σε γυάλινα βάζα)[4] της κάνναβης με την πάροδο του χρόνου θα προκαλέσουν μερική αποκαρβοξυλίωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένα λουλούδια κάνναβης εμφανίζουν παρουσία μικρών ποσοτήτων THC μαζί με το THCA. Το κάπνισμα και η ατμοποίηση[5] θα αποκαρβοξυλιώσουν στιγμιαία τα κανναβινοειδή λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που υπάρχουν, καθιστώντας τα άμεσα διαθέσιμα για απορρόφηση μέσω της εισπνοής.
[4] “Factors That Impact Your Cannabis Strain: Part 5, The Curing Process” (Παράγοντες που επηρεάζουν την ποικιλία της κάνναβης σου: Μέρος 5, Η διαδικασία ωρίμανσης) https://www.leafly.com/news/cannabis-101/factors-that-impact-your-cannabis-strain-part-5-the-curing-proces
[5] “How Does Cannabis Vaping Technology Work?” (Πώς λειτουργεί η τεχνολογία ατμοποίησης της κάνναβης;) https://www.leafly.com/news/cannabis-101/how-does-vaporization-work
Ενώ τα αποκαρβοξυλιωμένα κανναβινοειδή σε μορφή ατμών μπορούν εύκολα να απορροφηθούν από τους πνεύμονές μας, τα βρώσιμα[6] απαιτούν να υπάρχουν ήδη αυτά τα κανναβινοειδή σε αυτό που καταναλώνουμε προκειμένου τα σώματά μας να τα απορροφήσουν κατά την διάρκεια της πέψης[7]. Η θέρμανση των κανναβινοειδών σε χαμηλότερη θερμοκρασία με την πάροδο του χρόνου μας επιτρέπει επίσης να αποκαρβοξυλιώσουμε τα κανναβινοειδή διατηρώντας ταυτόχρονα την ακεραιότητα του υλικού που χρησιμοποιούμε ώστε να μπορέσουμε να τα διοχετεύσουμε σε αυτό που θα καταναλώσουμε.
[6] “Cannabis-Infused Edibles 101: What to Know About Dosing, Potency, and Labeling” (Τα βρώσιμα με έγχυση κάνναβης 101: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την δοσολογία, την περιεκτικότητα και την επισήμανση στις ετικέτες) https://www.leafly.com/news/cannabis-101/medibles-101-everything-you-ever-wanted-to-know-about-edibles
[7] “Dosing homemade cannabis edibles: Why it’s nearly impossible to calculate potency” (Δοσολογία στα σπιτικά βρώσιμα κάνναβης: Γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογίσεις την περιεκτικότητα) https://www.leafly.com/news/science-tech/dosing-homemade-cannabis-edibles-why-its-nearly-impossible-to-cal
Σε ποια θερμοκρασία εκδηλώνεται η αποκαρβοξυλίωση;
Το THCA στην κάνναβη αρχίζει να αποκαρβοξυλιώνεται περίπου στους 105 oC (220 oF)μετά από περίπου 30-45 λεπτά θερμικής έκθεσης. Η πλήρης αποκαρβοξυλίωση μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο για να συμβεί. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αποκαρβοξυλιώσουν την κάνναβη τους σε ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προσπαθώντας έτσι να διατηρήσουν τα τερπένια[8]. Πολλά από τα μονοτερπένια και τα σεσκιτερπένια είναι πτητικά και θα εξατμιστούν σε υψηλές σχετικά θερμοκρασίες αφήνοντας πίσω τους δυνητικά ανεπιθύμητες γεύσεις και αρώματα. Η ακεραιότητα τόσο των κανναβινοειδών όσο και των τερπενοειδών διακυβεύεται με τη χρήση θερμοκρασιών που ξεπερνούν τους 148 oC (300 oF), για το λόγο αυτό συνιστώνται οι θερμοκρασίες έως τους 94 oC (200 oF).
[8] “What are cannabis terpenes and what do they do?” (Τι είναι τα τερπένια της κάνναβης και τι κάνουν;)
https://www.leafly.com/news/cannabis-101/terpenes-the-flavors-of-cannabis-aromatherapy
Η θερμότητα και ο χρόνος μπορούν επίσης να προκαλέσουν άλλες μορφές αποικοδόμησης κανναβινοειδών. Για παράδειγμα, η CBN (κανναβινόλη)[9] σχηματίζεται μέσω της αποικοδόμησης και της οξείδωσης της THC, μια διαδικασία που μπορεί να συμβεί παράλληλα με την αποκαρβοξυλίωση. Η CBN έχει μια πολύ πιο καταπραϋντική επίδραση και προσφέρει μια λιγότερο άμεση ψυχοδραστική εμπειρία.
[9] “What Is CBN (Cannabinol) & What Are the Benefits of This Cannabinoid?” (Τι είναι ηCBN (Κανναβινόλη) και ποια είναι τα οφέλη αυτού του κανναβινοειδούς;) https://www.leafly.com/news/science-tech/what-is-cbn-and-what-are-the-benefits-of-this-cannabinoid
-
- Προσφορά!
- CBD / Κανναβιδιόλη
CBD / Κανναβιδιόλη με Σπορέλαιο Κάνναβης
- €27,00 – €76,00
- Επιλογή Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος
Πώς να κάνεις αποκαρβοξυλίωση στην κάνναβη, στο σπίτι
Για να αποκαρβοξυλιώσεις την κάνναβη στο σπίτι, το μόνο που χρειάζεσαι είναι κάποιο φυτικό υλικό κάνναβης και να βάλεις τον φούρνο στους 105 με 113 oC (220-235 oF)(ανάλογα με το μοντέλο του φούρνου), επίσης θα χρειαστείς ένα κομμάτι λαδόκολλα ψησίματος και ένα ταψί. Θα χρειαστεί να τρίψεις σε μικρότερα κομμάτια την κάνναβη και να απλώσεις το φυτικό σου υλικό πάνω στο χαρτί ψησίματος μέσα στο ταψί. Αφήνεις την κάνναβη να ψηθεί για 30-45 λεπτά, ή/και περισσότερο εάν επιθυμείς.
Η κάνναβη μπορεί επίσης να αποκαρβοξυλιωθεί σε μια συσκευή slow cooker (αργού μαγειρέματος) με την χρήση διαλυτών όπως τα έλαια μαγειρικής[10] ή η λεκιθίνη. Αυτές οι μέθοδοι δημιουργούν εγχύσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποικίλες συνταγές μαγειρέματος[11], σε σκευάσματα τοπικής χρήσης[12] και ακόμη και σε καψάκια κάνναβης[13]. Εφόσον περιέχουν αποκαρβοξυλιωμένα κανναβινοειδή, θα είναι αποτελεσματικά με οποιονδήποτε τρόπο επιλέξεις να τα καταναλώσεις.
[10] “How to make cannabis cooking oil” Πώς να φτιάξεις λάδι κάνναβης για μαγείρεμα) https://www.leafly.com/news/lifestyle/recipe-how-to-make-cannabis-cooking-oil
[11] “Recipes” (Συνταγές [κάνναβης]) https://www.leafly.com/news/tags/recipes
[12] “What are cannabis topicals and how do they work?” (Τι είναι τα σκευάσματα κάνναβης τοπικής χρήσης και πώς χρησιμοποιούνται;) https://www.leafly.com/news/cannabis-101/what-are-cannabis-topicals
[13] “How to Make Your Own Cannabis-Infused Coconut Oil Capsules” (Πώς να φτιάξεις τις δικές σου κάψουλες με έλαιο καρύδας με έγχυση κάνναβης) https://www.leafly.com/news/cannabis-101/how-to-make-your-own-cannabis-infused-capsules
Τώρα που ξέρεις το πως λειτουργεί η αποκαρβοξυλίωση, την επόμενη φορά που θα δεις κάποιον στην τηλεόραση να πέφτει κάτω ξερός μετά που θα έχει φάει ένα ολόκληρο σακουλάκι κάνναβη, θα μπορείς να γελάσεις καθώς θα καταναλώνεις μια παρτίδα από τα δικά σου φρεσκοψημένα και εγχυμένα, με πλήρως αποκαρβοξυλιωμένη κάνναβη μπισκότα σου[14]. Bon appetit!
[14] “Recipe: Cannabis-Infused Sugar Cookies” (Συνταγή: Ζαχαρένια μπισκότα με τη έγχυση κάνναβης) https://www.leafly.com/news/lifestyle/recipe-how-to-make-cannabis-infused-sugar-cookies-with-canna-them