(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana For Dyspepsia” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/dyspepsia/Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on April 1, 2020)

Έχεις αισθανθεί ποτέ φούσκωμα μετά το φαγητό, ακόμα κι αν αυτό δεν ήταν πολύ; Ή μήπως έχεις φάει κάτι που δεν το δέχεται εντελώς το στομάχι σου; Μπορεί να θυμάσαι μια στιγμή στη ζωή σου που να είχες δυσκολία στην πέψη και αυτό είναι κάτι που ονομάζεται δυσπεψία. Είναι πιθανό να αντιμετωπίζεις δυσπεψία τακτικά και να μην ξέρεις γιατί συμβαίνει ή ακόμα και το πώς να το διαχειριστείς. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες της δυσπεψίας και τις διαθέσιμες θεραπείες. Θα εξετάσουμε επίσης την ιατρική χρήση της κάνναβης και το πώς μπορεί να είναι αυτή μια αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς που παρουσιάζουν συχνά δυσπεψία.

Τι είναι η δυσπεψία;

Η δυσπεψία έχει μερικά διαφορετικά ονόματα, όπως δυσκολία στην χώνεψη / πέψη ή στομαχικές διαταραχές. Είναι πολύ συχνό και επηρεάζει περίπου έναν στους τέσσερις Αμερικανούς[1] κάθε χρόνο. Μπορεί να συμβεί μόνο μερικές φορές ή μπορεί να συνεχιστεί για μήνες. Μερικές φορές, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί μια συγκεκριμένη αιτία και αυτό είναι απογοητευτικό για τους ασθενείς που θέλουν να σταματήσουν να έχουν δυσπεψία.

[1] “Definition & Facts of Indigestion” (Ορισμός & Δεδομένα της δυσπεψίας) https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/indigestion-dyspepsia/definition-facts

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσπεψίας;

Η δυσπεψία δεν είναι ασθένεια. Αντ’ αυτού, είναι ένας όρος για την περιγραφή μιας σειράς γαστρεντερικών συμπτωμάτων, όπως:

* Κάψιμο, επώδυνο συναίσθημα ή δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα

* Αίσθημα ότι έχουμε χορτάσει ενώ μόλις έχουμε αρχίσει να τρώμε

* Αίσθηση ότι είμαστε υπερβολικά γεμάτοι μετά το φαγητό

* Ρέψιμο

* Φαγητό που μας καίει

* Όξινη γεύση ή υγρό

* Θορυβώδες γουργούρισμα ή ήχος στο στομάχι

* Ναυτία

* Αέρια

Άτομα με δυσπεψία μπορεί επίσης να παρουσιάσουν καούρα, αλλά η καούρα και η δυσπεψία δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Τι προκαλεί δυσπεψία;

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες δυσπεψίας, όπως η κατάποση υπερβολικού αέρα. Άλλες φορές, η πηγή παραμένει άγνωστη.

Μερικές κοινές αιτίες μπορεί να είναι:

* Όταν πίνουμε πολύ αλκοόλ, πολλά ανθρακούχα ποτά ή καφεΐνη

* Όταν τρώμε πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος

* Η υπερκατανάλωση τροφής

* Η κατανάλωση λιπαρών ή πικάντικων τροφίμων

* Όταν τρώμε εξαιρετικά όξινα τρόφιμα όπως ντομάτες ή πορτοκάλια

* Όταν βιώνουμε άγχος

* Το κάπνισμα καπνού

* Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων όπως αντιβιοτικά ή αναλγητικά

Μερικές φορές η δυσπεψία είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης. Οι ακόλουθες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία:

* Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

* Άγχος

* Κατάθλιψη

* Νόσος της χοληδόχου κύστης

* Έλκος

* Γαστρίτιδα

* Γαστροπάρεση

* Λοίμωξη

* Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ)

* Δυσανεξία στη λακτόζη

* Πεπτικό έλκος

* Καρκίνος στομάχου

* Χρόνια παγκρεατίτιδα

* Νόσο του θυρεοειδούς

* Εγκυμοσύνη

* Κοιλιοκάκη

* Δυσκοιλιότητα

* Εντερική απόφραξη

Επιπλοκές και πότε να καλέσεις έναν γιατρό

Πολλές φορές, η δυσπεψία δεν έχει επιπλοκές. Ωστόσο, μπορεί να κάνει τη ζωή λιγότερο ευχάριστη. Επειδή η δυσπεψία μπορεί να είναι ένα σημάδι σοβαρής κατάστασης, θα πρέπει να προσέξεις όταν έχεις ορισμένα συμπτώματα. Εάν αντιμετωπίσεις κάποιο από τα ακόλουθα, κάλεσε τον γιατρό σου:

* Έμετος ή έμετος με αίμα

* Απώλεια βάρους

* Απώλεια όρεξης

* Μαύρα ή σκούρα κόπρανα

* Αίμα στα κόπρανα

* Πόνος στην άνω ή κάτω δεξιά κοιλιά

* Πόνος που δεν σχετίζεται με το φαγητό

* Δυσκολία στην αναπνοή

* Πόνος κατά την κατάποση

Συμβατική θεραπεία για τη δυσπεψία

Εάν πας στον γιατρό για να θεραπεύσεις την δυσπεψία, πιθανότατα θα σου προτείνει να κάνεις τα εξής:

* Να τρως μικρά γεύματα

* Να τρως αργά

* Να αποφύγεις εξαιρετικά όξινα τρόφιμα

* Να μειώσεις ή να αποφύγεις την καφεΐνη

* Να διαχειριστείς το άγχος σου

* Να σταματήσεις το κάπνισμα

* Να μειώσεις την κατανάλωση αλκοόλ

* Να αποφύγεις να φοράς στενά και σφιχτά ρούχα

* Να περιμένετε μία ώρα μετά το φαγητό πριν κάνεις άσκηση

* Να μην ξαπλώνεις μετά το φαγητό

* Να περιμένεις τουλάχιστον τρεις ώρες για να πας για ύπνο μετά το φαγητό

* Να κοιμηθείς με το κεφάλι σου ανυψωμένο

* Να πάρεις αντιόξινα

Η σωστή θεραπεία εξαρτάται κυρίως από την αιτία της δυσπεψίας. Για παράδειγμα, εάν ένα βακτήριο όπως το Helicobacter pylori προκαλεί τη δυσπεψία, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό όπως η αμοξυκιλλίνη. Εάν έχουμε καούρα μαζί με την δυσπεψία, μπορεί να μας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που μειώνει το οξύ ή έναν αναστολέα αντλίας πρωτονίων. Τέλος, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα προκινητικό για να μας βοηθήσει ώστε το στομάχι μας να αδειάζει γρηγορότερα.

Παρενέργειες της θεραπείας

Ανάλογα με το φάρμακο που θα συνταγογραφήσει ο γιατρός, ενδέχεται να εμφανιστούν συγκεκριμένες παρενέργειες.

Τα αντιόξινα όπως το Tums (περιέχει ανθρακικό ασβέστιο) μπορεί να προκαλέσουν τις ακόλουθες ανεπιθύμητες παρενέργειες[2]:

* Στομαχικές διαταραχές

* Έμετο

* Πόνος στο στομάχι

* Ρέψιμο

* Δυσκοιλιότητα

* Ξηροστομία

* Αυξημένη ούρηση

* Απώλεια όρεξης

* Μεταλλική γεύση

[2] “Calcium Carbonate” (Ανθρακικό ασβέστιο) https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a601032.html

Φάρμακα που μειώνουν την παραγωγή του οξέος του στομάχου (αντιόξινα) μπορεί να προκαλέσουν[3]:

* Πονοκέφαλο

* Διάρροια

* Πόνο στο στομάχι

* Έμετο

* Ναυτία

* Δυσκοιλιότητα

[3] “Ranitidine” (Ρανιτιδίνη) https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a601106.html

Τα προκινητικά όπως η ουροχολίνη μπορεί να προκαλέσουν[4]:

* Στομαχικές διαταραχές

* Έμετο

* Ζάλη

* Ιδρώτα

[4] “Bethanechol” (Bethanechol) https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682849.html

Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την δυσπεψία

Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν δυσπεψία, όπως το στρες, το ΣΕΕ, το άγχος ή η κατάθλιψη. Οι ασθενείς που πάσχουν από δυσπεψία που προκαλείται από την χρήση οπιοειδών, μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την θεραπεία με την ιατρική χρήση της κάνναβης. Εδώ είναι μερικοί λόγοι για να εξετάσεις την ιατρική χρήση της κάνναβης για μια γρήγορη, φυσική ανακούφιση.

  1. Η ενεργοποίηση των υποδοχέων κανναβινοειδών βοηθά στον πόνο στο στομάχι

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Pharmacology, η κάνναβη είναι ευεργετική για τον πόνο στο στομάχι και την δυσφορία[5]. Αυτό συμβαίνει επειδή η κάνναβη ενεργοποιεί τους υποδοχείς κανναβινοειδών[6] στο έντερο και μεταβάλλει την κινητικότητα και την έκκριση στον γαστρεντερικό σωλήνα. Η κινητικότητα αναφέρεται στις κινήσεις του πεπτικού σωλήνα[7]. Όταν το γαστρεντερικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κινητικότητας που οδηγούν σε διαταραχές όπως η οισοφαγική παλινδρόμηση, το ΣΕΕ ή η γαστροπάρεση και όλες αυτές οι διαταραχές είναι πιθανές αιτίες μιας δυσπεψίας. Επίσης, η κάνναβη αναγνωρίζεται κλινικά ότι έχει δυνατότητα πρόληψης ή ανακούφισης της ναυτίας. Με αυτές τις γνώσεις, οι επιστήμονες μπορούν να αναπτύξουν φάρμακο κάνναβης που να στοχεύει ειδικά στα κανναβινοειδή στον γαστρεντερικό σωλήνα για τη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας προβλημάτων και στο στομάχι.

[5] Pamela J Hornby, Stephen M Prouty “Involvement of cannabinoid receptors in gut motility and visceral perception” (Συμμετοχή των υποδοχέων κανναβινοειδών στην κινητικότητα του εντέρου και στην αίσθηση των σπλάχνων) Br J Pharmacol. 2004 Apr;141(8):1335–1345.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1574910/

Περίληψη

Από ιστορική άποψη μέχρι σήμερα, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ενεργοποίηση των κανναβινοειδών υποδοχέων (CBR) ενδείκνυται για την δυσφορία και τον πόνο στο έντερο, τα οποία είναι συμπτώματα που σχετίζονται με δυσκινησία και την σπλαχνική αίσθηση. Οι CBR περιλαμβάνουν υποδοχείς συζευγμένους με G-πρωτεΐνες που κυριαρχούν στους εντερικούς και κεντρικούς νευρώνες (CB1R) και στα ανοσοκύτταρα (CB2R). Την τελευταία δεκαετία, στοιχεία που ελήφθησαν από τη χρήση επιλεκτικών αγωνιστών και αντίστροφων αγωνιστών/ ανταγωνιστών δείχνουν ότι ο χειρισμός του CB1R μπορεί να αλλάξει (1) την αισθητηριακή επεξεργασία από το έντερο, (2) την εγκεφαλική ολοκλήρωση του άξονα εγκεφάλου-εντέρου, (3) τον εξωγενή έλεγχο του εντέρου και (4) τον εγγενή έλεγχο από το εντερικό νευρικό σύστημα. Ο βαθμός στον οποίο η ενεργοποίηση του CB1R είναι πιο κρίσιμη σε αυτά τα διαφορετικά επίπεδα σχετίζεται με την περιοχή του γαστρεντερικού σωλήνα. Η άνω γαστρεντερική οδός επηρεάζεται έντονα από την ενεργοποίηση CB1R στις central vagal pathways, ενώ η εντερική περισταλτική μπορεί να τροποποιηθεί με ενεργοποίηση CB1R απουσία εξωγενούς εισόδου. Οι ενέργειες σε πολλαπλά επίπεδα καθιστούν τονCB1R στόχο για τη θεραπεία λειτουργικών διαταραχών του εντέρου, όπως το ΣΕΕ. Επειδή η φλεγμονή χαμηλού βαθμού μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για την εμφάνιση του ΣΕΕ, η διαμόρφωση του CB2R θα μπορούσε να είναι επωφελής, αλλά υπάρχουν ακόμη λίγα υποστηρικτικά στοιχεία για αυτό. Η πρόκληση είναι να επιτευχθεί η ενεργοποίηση των CBR ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις δυσμενείς επιπτώσεις και τις ευθύνες για κατάχρηση. Οι πιθανές θεραπευτικές στρατηγικές περιλαμβάνουν την αύξηση της σηματοδότησης από τα ενδοκανναβινοειδή (EC). Οι οδοί που εμπλέκονται στη βιοσύνθεση, την πρόσληψη και την υποβάθμιση των ECπαρέχουν ευκαιρίες για διαμόρφωση του CB1R και μερικά πρόσφατα στοιχεία με αναστολείς της πρόσληψης και του μεταβολισμού των ECυποδηλώνουν ότι αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για θεραπευτικό κέρδος”.

[6] “Cannabinoids” (Κανναβινοειδή) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/

[7] “About GI Motility” (Σχετικά με την κινητικότητα του γαστρεντερικού) https://www.aboutgimotility.org/learn-about-gi-motility.html

Η ιατρική χρήση της κάνναβης για το στομάχι δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι γιατροί χρησιμοποιούσαν κάνναβη για τη θεραπεία των παθήσεων του στομάχου για αιώνες. Για παράδειγμα, ο Galen, ένας γιατρός στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, χρησιμοποίησε πιθανώς κάνναβη για τη θεραπεία του πόνου και των αερίων στο στομάχι. Ο Li Shih-Chen, λόγιος και φαρμακολόγος, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την κάνναβη ως θεραπεία για την ναυτία το 1578. Τον 19ο αιώνα, ήταν μια κοινή θεραπεία στην Ινδία και στις αρχές του 20ου αιώνα, οι γιατροί την ανάμειξαν με μορφίνη ως ένα φάρμακο για το στομάχι, στην Αμερική. Ωστόσο, η αμερικανική νομοθεσία περί ναρκωτικών περιόρισε την έρευνα για το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, έως ότου οι πολιτείες άρχισαν να ψηφίζουν νέους νόμους για τη κάνναβη τα τελευταία χρόνια.

  1. Η κάνναβη φέρνει χαλάρωση στους ασθενείς

Άτομα που αντιμετωπίζουν πολύ άγχος ή που αγωνίζονται να διαχειριστούν το άγχος τους, μπορεί να παρουσιάσουν δυσπεψία περισσότερο από εκείνους που δεν έχουν τόσο έντονα θέματα με το άγχος. Σύμφωνα με την Canadian Society of Intestinal Research[8], πολλές μελέτες δείχνουν ότι το στρες επηρεάζει το γαστρεντερικό σύστημα. Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στρες, το άγχος και οι αρνητικές προοπτικές αυξάνουν την πιθανότητα οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα να αναπτύξουν ΣΕΕ[9].

[8] “Stress and Your Gut” (Το άγχος και το έντερο σου) https://www.badgut.org/information-centre/a-z-digestive-topics/stress-and-your-gut/

[9] “Irritable Bowel Syndrome (IBS)” (Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ)) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/irritable-bowel-syndrome/

Επίσης, οι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και άγχος παρατηρούν επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια στρεσογόνων συμβάντων. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το συνεχές άγχος προκαλεί φλεγμονή στην επένδυση του στομάχου, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι και δυσπεψία. Το στρες αυξάνει επίσης την κίνηση στο έντερο και στην έκκριση υγρών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων από διάρροια έως δυσφορία. Τέλος, το άγχος μπορεί να οδηγήσει τα άτομα να γίνουν υπέρφαγα ή να πίνουν πολύ αλκοόλ και οι δυο αυτές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης βοηθά τους ασθενείς να χαλαρώσουν όταν το άγχος γίνει υπερβολικό. Για πολλούς ασθενείς, η κάνναβη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αφιερώσουν χρόνο σε ξεκούραση, να “επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους” και ακόμη και να γελάσουν, όλοι οι φυσικοί, υγιείς τρόποι για την ανακούφιση από το άγχος. Με αυτά τα λόγια, οι ασθενείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για να λειτουργήσει η κάνναβη ως ανακουφιστικό του άγχους, θα πρέπει κάποιος να λάβει την κατάλληλη δόση. Όπως διαπίστωσαν ερευνητές στο University of Chicago και στο University of Illinois στο Σικάγο, αν και τα χαμηλά επίπεδα τετραϋδροκανναβινόλης (THC)[10] μειώνουν το άγχος, η υπερβολική ποσότητα THC μπορεί να αυξήσει το στρες και το άγχος[11].

[10] “Tetrahydrocannabinol (THC)” (Τετραϋδροκανναβινόλη (THC)) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/tetrahydrocannabinol-thc/

[11] “Low-dose THC can relieve stress; more does just the opposite” (Η χαμηλή δόση THC μπορεί να ανακουφίσει το άγχος, ενώ περισσότερη THC κάνει ακριβώς το αντίθετο) https://today.uic.edu/low-dose-thc-can-relieve-stress-more-does-just-the-opposite

  1. Η κάνναβη βοηθά με τα προβλήματα ψυχικής υγείας

Ζητήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος και κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία. Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να απολαμβάνουν καλύτερη ψυχική υγεία, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα της δυσπεψίας.

Σύμφωνα με έναν ερευνητή στο University of Washington, τα δύο κύρια χημικά συστατικά[12] στην κάνναβη, η THC και η κανναβιδιόλη (CBD)[13] παίζουν διαφορετικούς ρόλους όσον αφορά το άγχος. Τα χαμηλότερα επίπεδα THC φαίνεται να μειώνουν το άγχος, ενώ τα υψηλά επίπεδα να το αυξάνουν. Αντιθέτως, η CBD φαίνεται να μειώνει το άγχος σε όλες τις δόσεις. Συνολικά, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν κάνναβη για τη θεραπεία του άγχους. Μιλώντας με έναν πιστοποιημένο γιατρό κάνναβης θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τη σωστή ποσότητα THC και CBD[14] για τις ανάγκες σου.

[12] “Effects of Marijuana on Mental Health: Anxiety Disorders” (Επιδράσεις της κάνναβης στην ψυχική υγεία: Διαταραχές άγχους) https://adai.uw.edu/pubs/pdf/2017mjanxiety.pdf

[13] “Cannabidiol (CBD)” (Κανναβιδιόλη (CBD)) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/cannabidiol-cbd/

[14] “CBD:THC Ratios” (Αναλογίες CBD:THC) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cbd-thc-ratios/

Ομοίως, η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της διάθεσης αποκαθιστώντας τη φυσιολογική λειτουργία των ενδοκανναβινοειδών[15], ανακουφίζοντας έτσι την κατάθλιψη. Σύμφωνα με επιστήμονες στο University of Buffalo’s Research Institute on Addictions, η κάνναβη μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης που οφείλεται στο χρόνιο άγχος[16].

[15] “Endocannabinoid System Overview” (Επισκόπηση του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος) https://www.marijuanadoctors.com/resources/endocannabinoid-system/

[16] “RIA neuroscience study points to possible use of medical marijuana for depression” (Μια μελέτη νευροεπιστήμης στο RIA επισημαίνει την πιθανή χρήση της κάνναβης για την κατάθλιψη) http://www.buffalo.edu/news/releases/2015/02/004.html

  1. Η κάνναβη μπορεί να αντικαταστήσει τα συμβατικά παυσίπονα

Εάν αισθάνεσαι πόνο για οποιονδήποτε λόγο, είτε πρόκειται για χρόνια πάθηση είτε για μια προσωρινή ασθένεια, η πρώτη σου αντίδραση μπορεί να είναι να αναζητήσεις μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα φάρμακα όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζεις επίσης συχνά δυσπεψία, θα ήταν καλύτερα να αποφύγεις τα φάρμακα για τον πόνο και να χρησιμοποιήσεις την κάνναβη για την ανακούφιση από τον πόνο.

Τα κοινά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη, η ασπιρίνη ή η ναπροξένη, ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία του στομάχου[17]. Τα ΜΣΑΦ μπορεί να προκαλέσουν μικρές επιπλοκές όπως δυσπεψία ή δυσφορία στο στομάχι, καθώς και πιο σοβαρά ζητήματα όπως αιμορραγία στο στομάχι. Μερικά ΜΣΑΦ αυξάνουν ακόμη και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

[17] “Using medication: The safe use of over-the-counter painkillers” (Χρήση φαρμάκων: Η ασφαλής χρήση παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK361006/

Τα παυσίπονα με συνταγή μπορεί επίσης να είναι προβληματικά όσον αφορά τη δυσπεψία επειδή η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή παρενέργεια της χρήσης των οπιοειδών και η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία. Περίπου το 90% των ατόμων[18] που χρησιμοποιούν οπιοειδή, ακόμη και αν παίρνουν αυτά τα φάρμακα μόνο μία φορά, έχουν ως παρενέργεια την δυσκοιλιότητα.

[18] Mahmoud Reza Khansari, Masour Reza Sohrabi, Farhad Zamani “The Useage of Opioids and their Adverse Effects in Gastrointestinal Practice: A Review” (Η χρήση οπιοειδών και οι δυσμενείς επιπτώσεις τους στην γαστρεντερική πρακτική: Μια ανασκόπηση) Middle East J Dig Dis. 2013 Jan;5(1):5–16.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3990131/

Περίληψη

Το όπιο είναι ένα από τα παλαιότερα φυτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα ως αναλγητική, ηρεμιστική και αντιδιαρροϊκή θεραπεία. Τα αποτελέσματα του οπίου προκαλούνται κυρίως από τους μ, κ και δ οπιοειδείς υποδοχείς. Οι οπιοειδείς ουσίες αποτελούνται από όλα τα φυσικά και συνθετικά αλκαλοειδή που προέρχονται από το όπιο. Τα περισσότερα από τα αποτελέσματά τους στη γαστρεντερική κινητικότητα και έκκριση οφείλονται στην καταστολή της νευρικής δραστηριότητας. Η αναστολή της γαστρικής εκκένωσης, η αύξηση του τόνου του σφιγκτήρα, οι αλλαγές στα μοτίβα της κινητικότητας και η περισταλτική απόφραξη προκύπτουν από τη χρήση οπιοειδών. Οι συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες της χορήγησης οπιοειδών περιλαμβάνουν καταστολή, ζάλη, ναυτία, έμετο, δυσκοιλιότητα, εξάρτηση και ανοχή και αναπνευστική καταστολή. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη παρενέργεια της χρήσης οπιοειδών είναι η δυσκοιλιότητα. Αν και τα μαλακτικά κοπράνων χρησιμοποιούνται συχνά για τη μείωση της δυσλειτουργίας του εντέρου που προκαλείται από οπιοειδή, ωστόσο δεν είναι αποτελεσματικά. Πιθανώς, η χρήση συγκεκριμένων ανταγωνιστών υποδοχέα οπιοειδών είναι μια πιο κατάλληλη προσέγγιση. Οι ανταγωνιστές των οπιοειδών, τόσο κεντρικοί όσο και περιφερειακοί, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γαστρεντερική λειτουργία και την σπλαχνική ευαισθησία, γεγονός που υποδηλώνει σημαντικό ρόλο για τα ενδογενή οπιοειδή πεπτίδια στον έλεγχο της γαστρεντερικής φυσιολογίας. Οι υποκείμενες ασθένειες ή τα φάρμακα που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) επιταχύνουν συχνά τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των οπιούχων. Ωστόσο, η αλλαγή του οπιοειδούς ή/και της οδού χορήγησης θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις τους. Η κατάλληλη επιλογή για τον ασθενή, η εκπαίδευση των ασθενών και η συζήτηση σχετικά με τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα των οπιοειδών, μειώνοντας παράλληλα τον αριθμό και τη σοβαρότητα των ανεπιθύμητων παρενεργειών”.

Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την κάνναβη σε όλο τον κόσμο για αιώνες και ως ένα παυσίπονο. Αρκετές κλινικές δοκιμές παρέχουν στοιχεία ότι η κάνναβη είναι αποτελεσματική για τον πόνο[19]. Ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί το ποια είναι η καλύτερη δόση κάνναβης για την ανακούφιση από τον πόνο.

[19] Kevin P Hill, Matthew D Palastro, Brian Johnson, Joseph W Ditre “Cannabis and Pain: A Clinical Review” (Κάνναβη και πόνος: Μια κλινική ανασκόπηση) Cannabis Cannabinoid Res. 2017;2(1):96–104.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549367/

Περίληψη

Εισαγωγή: Η κάνναβη χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες. Καθώς οι πολιτείες και οι χώρες εφαρμόζουν πολιτικές για την ιατρική και ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν φαρμακοθεραπεία κάνναβης για τον πόνο. Υπάρχει μια θεωρητική λογική για την αποτελεσματικότητα της κάνναβης για τη διαχείριση του πόνου, αν και η υποκειμενική ανακούφιση από τον πόνο από την κάνναβη μπορεί να μην ταιριάζει με αντικειμενικές μετρήσεις της αναλγησίας. Καθώς περισσότεροι ασθενείς στρέφονται σε κάνναβη για ανακούφιση από τον πόνο, υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα επιστημονικά στοιχεία για την αξιολόγηση αυτής της αύξησης.

Υλικά και μέθοδοι: Η έρευνα για αυτήν την κριτική πραγματοποιήθηκε στη βάση δεδομένων PubMed / National Library of Medicine.

Συζήτηση: Προκλινικές μελέτες επέδειξαν ένα στενό θεραπευτικό παράθυρο για την κάνναβη ως φαρμακοθεραπεία για τον πόνο. Το σώμα των κλινικών στοιχείων για αυτήν την ένδειξη δεν είναι τόσο εκτεταμένο. Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση κλινικών δοκιμών κάνναβης και κανναβινοειδών για τον πόνο βρήκε μέτρια στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση της φαρμακοθεραπείας κανναβινοειδών για τον πόνο. Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έδωσαν αρχικά στοιχεία για πιθανή μείωση της φαρμακοθεραπείας οπιοειδών για τον πόνο ως αποτέλεσμα της αυξημένης εφαρμογής των ιατρικών θεραπειών κάνναβης.

Συμπέρασμα: Με την αυξημένη χρήση της κάνναβης ως φαρμακοθεραπείας για τον πόνο έρχεται η ανάγκη για ολοκληρωμένες συζητήσεις σχετικά με τα οφέλη και κινδύνους που λαμβάνουν υπόψη τις σημαντικές πιθανές παρενέργειες της κάνναβης. Καθώς η χρήση κάνναβης αυξάνεται στο πλαίσιο των ιατρικών και ψυχαγωγικών πολιτικών κάνναβης, η πρόσθετη έρευνα για την υποστήριξη ή την αμφισβήτηση της τρέχουσας βάσης αποδεικτικών στοιχείων είναι απαραίτητη για την απόπειρα απάντησης στις ερωτήσεις που κάνουν πολλοί επαγγελματίες υγείας και ασθενείς”.

  1. Η κάνναβη αντιμετωπίζει καταστάσεις που προκαλούν δυσπεψία

Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που σχετίζονται με τη δυσπεψία. Για παράδειγμα, ασθενείς με καρκίνο του στομάχου[20] που εμφανίζουν δυσπεψία μπορεί να επωφεληθούν από την θεραπεία κάνναβης, επειδή τα κανναβινοειδή έχουν αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων[21].

[20] “Gastric Cancer” (Γαστρικός καρκίνος) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/gastric-cancer/

[21] Sarfaraz S, Adhami VM, Syed DN, Afaq F, Mukhtar H “Cannabinoids for cancer treatment: progress and promise” (Κανναβινοειδή για τη θεραπεία του καρκίνου: πρόοδος και υπόσχεση) Cancer Res. 2008 Jan 15;68(2):339-42.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18199524

Περίληψη

Τα κανναβινοειδή είναι μια κατηγορία φαρμακολογικών ενώσεων που προσφέρουν πιθανές εφαρμογές ως αντικαρκινικά φάρμακα, με βάση την ικανότητα ορισμένων μελών αυτής της κατηγορίας να περιορίζουν τη φλεγμονή, τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την επιβίωση των κυττάρων. Συγκεκριμένα, αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι οι αγωνιστές των κανναβινοειδών υποδοχέων που εκφράζονται από καρκινικά κύτταρα μπορεί να προσφέρουν μια νέα στρατηγική για τη θεραπεία του καρκίνου. Εδώ, εξετάζουμε τις πρόσφατες εργασίες που αυξάνουν το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και την εξερεύνηση ισχυρών, μη τοξικών και μη εθιστικών κανναβινοειδών για τη θεραπεία του καρκίνου”.

Επίσης, η κάνναβη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες[22]. Πολλές καταστάσεις που προκαλούν δυσπεψία προκαλούν επίσης φλεγμονή. Για παράδειγμα, η γαστρίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή του στομάχου[23], προκαλεί συμπτώματα δυσπεψίας όπως και πόνο στο στομάχι και ναυτία. Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γαστρικής φλεγμονής, παρέχοντας ανακούφιση από την δυσπεψία. Τέλος, πολλές προκλινικές μελέτες δείχνουν ότι η κάνναβη προστατεύει την επένδυση του στομάχου[24] από βλάβες.

[22] “Inflammation” (Φλεγμονή) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/inflammation/

[23] “Gastritis & Medical Marijuana Research” (Γαστρίτιδα & Έρευνα της Ιατρικής Χρήσης της Κάνναβης) https://www.marijuanadoctors.com/resources/medical-marijuana-research-studies/gastritis-medical-marijuana-research/

[24] Abdel-Salam O “Gastric acid inhibitory and gastric protective effects of Cannabis and cannabinoids” (Ανασταλτικές γαστρικού υγρού και γαστρικές προστατευτικές επιδράσεις της κάνναβης και των κανναβινοειδών) Asian Pac J Trop Med.2016 May;9(5):413-9.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27261847

Περίληψη

Η κάνναβη sativa είναι από καιρό γνωστή για την ψυχότροπη δράση της. Μόλις πρόσφατα με την ανακάλυψη των κανναβινοειδών υποδοχέων, τους ενδογενείς συνδέτες τους και τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση και την αποδόμησή τους, ο ρόλος αυτού του ‘ενδοκανναβινοειδούς συστήματος’ σε διαφορετικές παθοφυσιολογικές διαδικασίες αρχίζει να περιγράφεται. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η διέγερση του υποδοχέα CB1 με συνθετικά κανναβινοειδή ή εκχυλίσματα κάνναβης sativa πλούσια σε Δ(9)-τετραϋδροκανναβινόλη αναστέλλει την έκκριση γαστρικού οξέος σε ανθρώπους και πειραματόζωα. Αυτό παρατηρείται ειδικά όταν η έκκριση γαστρικού οξέος διεγείρεται από πενταγαστρίνη, καρβαχόλη ή 2-deoxy-d-glucose. Η κάνναβη ή/και τα κανναβινοειδή προστατεύουν τον γαστρικό βλεννογόνο από επιβλαβείς προκλήσεις με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αιθανόλη καθώς και από βλάβες που προκαλούνται από στρες. Η κάνναβη / τα κανναβινοειδή μπορούν να προστατεύσουν τον γαστρικό βλεννογόνο λόγω των αντιεκκριτικών, αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και αγγειοδιασταλτικών ιδιοτήτων τους”.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης και τα συμπτώματα της δυσπεψίας

Άτομα που αντιμετωπίζουν δυσπεψία μπορεί να βρουν ότι η κάνναβη ανακουφίζει μια ποικιλία από τα συμπτώματά τους, όπως:

* Πόνο

* Ναυτία

* Δυσφορία

* Έμετος

* Απώλεια όρεξης

* Στρες

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για χρήση στην δυσπεψία

Ο τύπος της ποικιλίας που θα επιλέξεις για την ανακούφισή σου εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη την ώρα της ημέρας που αισθάνεσαι πιο άνετα να καταναλώσεις κάνναβη και να σκεφτείς τα αποτελέσματα που θέλεις να νιώσεις. Για παράδειγμα, εάν δεν θέλεις να έχεις ψυχοδραστικά αποτελέσματα, αλλά εξακολουθείς να θέλεις να χαλαρώσεις τον πόνο, μπορείς να εξετάσεις ένα προϊόν με υψηλά επίπεδα CBD. Εδώ είναι μερικές ποικιλίες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσπεψίας.

* Χαλαρωτικές ποικιλίες: Εάν είναι το άγχος σου που προκαλεί την δυσπεψία, δες τις ποικιλίες Hindu Kush ή Granddaddy Purple. Αυτές οι ποικιλίες λειτουργούν επίσης καλά για να προκαλέσουν υπνηλία.

* Ποικιλίες για την ναυτία και τον έμετο: Πολλές διαφορετικές ποικιλίες κάνναβης ανακουφίζουν από τη ναυτία[25]. Για να αναφέρουμε μερικές, μπορείς να δοκιμάσεις την Sour Diesel, την Chocolope ή την Lavender.

* Ποικιλίες για την αύξηση της όρεξης: Εάν η δυσπεψία έχει μειώσει την όρεξή σου, μπορείς να δοκιμάσεις την Goo, την Monster Cookies, την Maui Bubble Gift ή την Sonoma Coma για την τόνωση της πείνας[26].

* Ποικιλίες για την κατάθλιψη: Εάν το άγχος σου προκαλεί κατάθλιψη και δυσπεψία, δοκίμασε να αναζωογονηθείς και να ενεργοποιηθείς με ποικιλίες Sativa όπως η Blue Dream. η Pineapple Dream και η Harlequinn που είναι επίσης εξαιρετικές και για την ανακούφιση της κατάθλιψης.

* Ποικιλίες ανακούφισης του πόνου: Εάν θέλεις να ανακουφίσεις τον πόνο στο στομάχι που προκύπτει από την δυσπεψία, οι Afghan Kush, ACDC, Blue Dream, Granddaddy Purple και Girl Scout Cookies είναι όλες αποτελεσματικά ανακουφιστικές ποικιλίες[27].

[25] “Choosing the Best Medical Marijuana Strains for Severe Nausea” (Επιλέγοντας τις καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για την σοβαρή ναυτία) https://www.marijuanadoctors.com/blog/choosing-the-best-medical-marijuana-strains-for-severe-nausea/

[26] “Medical Marijuana Helps Increase Crohn’s Patients Appetites” (Η ιατρική χρήση της κάνναβης βοηθά στην αύξηση της όρεξης των ασθενών με Νόσο του Crohn) https://www.marijuanadoctors.com/resources/ailment-resources/medical-marijuana-helps-increase-crohns-patients-appetites/

[27] “Best Marijuana Strains for Chronic Pain” (Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για τον χρόνιο πόνο) https://www.marijuanadoctors.com/blog/best-medical-marijuana-strains-for-chronic-pain/

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με την ιατρική χρήση της κάνναβης

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι κατανάλωσης της κάνναβης, καθένας από τους οποίους έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Εξαρτάται από εσένα ποια μέθοδο θα επιλέξεις και με τι νιώθεις άνετα. Εδώ είναι οι συνηθισμένοι τρόποι κατανάλωσης της κάνναβης.

* Ατμοποίηση: Η ατμοποίηση της κάνναβης είναι μια μέθοδος εισπνοής, αλλά δεν έχει τα μειονεκτήματα που έχει το κάπνισμα και δεν υπάρχει καύση παρά μόνο θέρμανση και χωρίς φλόγα. Παράγεται ένας απαλός ατμός που δεν ερεθίζει τα πνευμόνια. Η ατμοποίηση (όχι ηλεκτρονικό τσιγάρο) είναι αρκετά ασφαλής μέθοδος εισπνοής για ασθενείς που θέλουν να ανακουφίσουν γρήγορα τα συμπτώματά τους.

* Βρώσιμα: Οι ασθενείς μπορεί να επιλέξουν να καταναλώσουν βρώσιμα, ποτά ή γλυκά με έγχυση κάνναβης. Τα βρώσιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επιδράσουν, αλλά οι επιδράσεις τους θα διαρκέσουν για ώρες. Ωστόσο, τα άτομα με δυσπεψία μπορεί να θέλουν να αποφύγουν ορισμένα βρώσιμα, όπως λιπαρά τρόφιμα ή τρόφιμα με σοκολάτα, καθώς αυτά μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω το στομάχι τους.

* Βάμματα: Οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν βάμματα που εξάγονται από το φυτό κάνναβης σε τρόφιμα ή ποτά. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να λάβουν ένα βάμμα με υπογλώσσια χορήγηση, έτσι οι ουσίες της κάνναβης εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος γρήγορα και ανακουφίζουν άμεσα τα συμπτώματα. Τα βάμματα μπορεί να είναι η ιδανική μέθοδος για άτομα που θέλουν γρήγορη ανακούφιση, αλλά που δεν θέλουν να κάνουν εισπνοή κάνναβης.

* Κάψουλες: Η κάνναβη διατίθεται επίσης σε μορφή χαπιού. Οι κάψουλες κάνναβης επιτρέπουν στους γιατρούς ή τα ειδικά καταστήματα διάθεσης κάνναβης να συστήσουν μια ακριβής δόση και να είναι και εύκολη η λήψη της κάνναβης. Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι καλή για ασθενείς που προτιμούν συμβατικές μεθόδους χορήγησης φαρμάκων ή που δεν έχουν εμπειρία με άλλες μεθόδους.

Πιθανές παρενέργειες της ιατρικής χρήσης της κάνναβης

Πριν κάνεις λήψη κάνναβης για την δυσπεψία, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη σου τις πιθανές παρενέργειες. Οι ειδικοί της κάνναβης συνιστούν να ξεκινήσεις αργά (αύξηση) και χαμηλά (δόση) με την κάνναβη για να αποφύγεις ή για να μειώσεις τις πιθανές παρενέργειες.

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες της κάνναβης περιλαμβάνουν[28]:

* Άγχος

* Παράνοια

* Δίψα

* Κόκκινα μάτια

* Πείνα

* Αϋπνία

* Βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης

* Υπνηλία

* Διάρροια

* Αυξημένος καρδιακός ρυθμός

* Δυσκοιλιότητα

* Ζάλη

* Κατακράτηση ούρων

[28] “Medical Marijuana Side Effects” (Παρενέργειες της ιατρικής χρήσης της κάνναβης) https://www.marijuanadoctors.com/resources/medical-marijuana-side-effects/

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση