Γιατί η κάνναβη μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου στην νόσο του ήπατος

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: GREEN FLOWER, “Why Cannabis is Life Changing for Liver Disease” https://www.green-flower.com/…/why-cannabis-is-life-changin…, By Rachel Garland, on March 30, 2018)
Μπορεί η κάνναβη να βοηθήσει στην νόσο του ήπατος;

Εάν χρειάζεσαι έναν άλλο λόγο για να αλλάξεις την κατανάλωση ποτού για τα buds (τα αποξηραμένα μπουμπούκια της κάνναβης), η έρευνα δείχνει ότι η κάνναβη θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη θεραπεία της νόσου του ήπατος.

Τουλάχιστον 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κάποια μορφή ηπατικής νόσου. Στην πραγματικότητα, η νόσος του ήπατος κατατάχθηκε στη δωδέκατη πιο κοινή αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες[1].
[1] “Mortality rates from liver diseases underestimated, researchers say” (Τα ποσοστά θνησιμότητας από ασθένειες του ήπατος έχουν υποτιμηθεί, λένε οι ερευνητές) https://www.sciencedaily.com/releas…/2010/…/101101115616.htm

Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ.

Η νόσος του ήπατος επηρεάζει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα δείχνει ότι η κάνναβη όχι μόνο ανακουφίζει τον πόνο και τη φλεγμονή αλλά αποκαθιστά και τη λειτουργία του ήπατος.

Αυτό είναι σπουδαίο! Όταν το ήπαρ υφίσταται σοβαρή βλάβη, χάνει την ικανότητα του να αυτοθεραπεύεται.

Εδώ είναι το τι πρέπει να ξέρεις για την κάνναβη και την νόσο του ήπατος.

Η εξέλιξη της νόσου του ήπατος

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς η κάνναβη θεραπεύει την νόσο του ήπατος, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε το πώς λειτουργεί το ήπαρ.

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο στο σώμα. Ως εκ τούτου, έχει πολλούς ρόλους, όπως:
* Επεξεργασία, παράδοση και αποθήκευση τροφίμων
* Καθαρισμός του αίματος
* Αποτοξίνωση επιβλαβών ουσιών
* Παραγωγή ζωτικών θρεπτικών ουσιών
* Και πολλά ΑΚΟΜΑ!

Ένα υγιές ήπαρ είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ζωή. Μια από τις εκπληκτικές δυνατότητες του ήπατος είναι το ότι θεραπεύει τον εαυτό του. Ένα υγιές ήπαρ μπορεί να αναγεννήσει κύτταρα[2], ακόμη και αν έχει υποστεί βλάβη.
[2] Hoehme S, Brulport M, Bauer A, Bedawy E, Schormann W, Hermes M, Puppe V, Gebhardt R, Zellmer S, Schwarz M, Bockamp E, Timmel T, Hengstler JG, Drasdo D “Prediction and validation of cell alignment along microvessels as order principle to restore tissue architecture in liver regeneration” (Πρόβλεψη και επικύρωση της ευθυγράμμισης των κυττάρων κατά μήκος των μικροκυψελίδων ως βασική αρχή για την αποκατάσταση της δομής του ιστού στην αναγέννηση του ήπατος) Proc Natl Acad Sci U S A. 2010 Jun 8;107(23):10371-6.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20484673
Περίληψη
“Λίγα είναι γνωστά για το πώς τα κύτταρα συμπεριφέρονται συντονισμένα για να δημιουργήσουν λειτουργική δομή ιστού και να αποκαταστήσουν την μικροαρχιτεκτονική κατά την αναγέννηση. Η έρευνα στον τομέα αυτό παρεμποδίζεται από την έλλειψη τεχνικών που επιτρέπουν την ποσοτικοποίηση της αρχιτεκτονικής ιστών και την ανάπτυξή της. Για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, έχουμε καθιερώσει μια διαδικασία που βασίζεται σε ομοιοπολικές ανιχνεύσεις λέιζερ, επεξεργασία εικόνας και τρισδιάστατη αναδόμηση ιστού, καθώς και ποσοτική μαθηματική μοντελοποίηση. Ως απόδειξη της αρχής, ανασυνθέσαμε και μοντελοποιήσαμε την αναγέννηση του ήπατος σε ποντίκια μετά από βλάβη από το CCl(4), έναν πρωτότυπο επαγωγέα της περικεντρικής βλάβης του ήπατος. Έχουμε επιλέξει το αναγεννητικό ήπαρ ως παράδειγμα λόγω της στενής σχέσης μεταξύ της αρχιτεκτονικής και της λειτουργίας του ήπατος: η πολύπλοκη μικροαρχιτεκτονική που σχηματίζεται από τα ηπατοκύτταρα και τα μικροσωματίδια, δηλαδή τα ημιτονοειδή, εξασφαλίζει τη βέλτιστη ανταλλαγή μεταβολιτών μεταξύ αίματος και ηπατοκυττάρων. Το μοντέλο μας συλλαμβάνει όλα τα ηπατοκύτταρα και τα ημιτονοειδή ενός ηπατικού λοβού κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας αναγέννησης 16 ημερών. Το μοντέλο προέβλεψε αναμφισβήτητα έναν τόσο μη αναγνωρισμένο μηχανισμό ως απαραίτητο για την αναγέννηση του ήπατος, όπου τα θυγατρικά ηπατοκύτταρα ευθυγραμμίζονται κατά μήκος του προσανατολισμού του πλησιέστερου ημιτονοειδούς, μια διαδικασία που ονομάσαμε ‘ευθυγράμμιση ηπατοκυττάρων-ημιτονοειδών’ (hepatocyte-sinusoid alignment, HSA). Η προσομοιωμένη αρχιτεκτονική ιστών ήταν μόνο σύμφωνη με τα πειραματικά δεδομένα που ελήφθησαν όταν συμπεριελήφθη το HSA στο μοντέλο και επιπλέον κανένας άλλος πιθανός μηχανισμός δεν μπορούσε να την αντικαταστήσει. Προκειμένου να επικυρωθεί πειραματικά το μοντέλο πρόβλεψης της HSA, αναλύσαμε τον τρισδιάστατο προσανατολισμό των θυγατρικών ηπατοκυττάρων σε σχέση με τα ημιτονοειδή. Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης επιβεβαίωσαν σαφώς την πρόβλεψη του μοντέλου. Πιστεύουμε ότι η διαδικασία μας είναι ευρέως εφαρμόσιμη στη βιολογία συστημάτων των ιστών”.

Ωστόσο, όταν ένας τραυματισμός του ήπατος είναι πολύ σοβαρός ή εάν λαμβάνει χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ήπαρ χάνει αυτή την ικανότητα. Αντ’ αυτού, το συκώτι δημιουργεί ιστό ουλής.

Το πρώτο στάδιο αυτής της ουλής είναι η ίνωση[3]. Το τελευταίο στάδιο είναι η κίρρωση.
[3] Ramón Bataller, David A. Brenner “Liver fibrosis” (Η ίνωση του ήπατος) J Clin Invest. 2005 Feb 1;115(2):209–218.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC546435/
Περίληψη
“Η ίνωση του ήπατος είναι η υπερβολική συσσώρευση πρωτεϊνών εξωκυτταρικής μήτρας, συμπεριλαμβανομένου του κολλαγόνου, που συμβαίνει στους περισσότερους τύπους χρόνιων ηπατικών ασθενειών. Η προχωρημένη ηπατική ίνωση έχει ως αποτέλεσμα την κίρρωση, την ηπατική ανεπάρκεια και την πυλαία υπέρταση και συχνά απαιτεί μεταμόσχευση ήπατος. Η γνώση των κυτταρικών και μοριακών μηχανισμών της ίνωσης του ήπατος έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Ενεργοποιημένα κύτταρα ηπατικού stellate, πύλες ινοβλάστες και μυοϊνοβλάστες αρχικής προέλευσης έχουν αναγνωριστεί ως κύρια κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο στο τραυματισμένο ήπαρ. Αυτά τα κύτταρα ενεργοποιούνται από ινογενείς κυτοκίνες όπως TGF-β1, αγγειοτενσίνη II και λεπτίνη. Η αναστρεψιμότητα της προχωρημένης ηπατικής ίνωσης σε ασθενείς έχει πρόσφατα τεκμηριωθεί, γεγονός που έχει διεγείρει τους ερευνητές να αναπτύξουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Οι αναδυόμενες αντι-ίνωσης θεραπείες στοχεύουν στην αναστολή της συσσώρευσης των ινογενών κυττάρων ή/και στην πρόληψη της εναπόθεσης πρωτεϊνών εξωκυτταρικής μήτρας. Αν και πολλές θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές σε πειραματικά μοντέλα ηπατικής ίνωσης, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους στον άνθρωπο είναι άγνωστη. Αυτή η ανασκόπηση συνοψίζει την πρόσφατη πρόοδο στη μελέτη της παθογένειας και της διάγνωσης της ίνωσης του ήπατος και αναλύει τις τρέχουσες αντι-ίνωσης στρατηγικές”.

Τι προκαλεί κίρρωση;
Η κίρρωση συμβαίνει όταν το ήπαρ παράγει πάρα πολύ ιστό ουλής από μακροχρόνιες βλάβες.

Ένα υγιές ήπαρ θα αναγεννήσει υγιή κύτταρα. Ένα άρρωστο ήπαρ που έχει εξελιχθεί σε κίρρωση θα αναγεννήσει ιστό ουλής. Αυτός ο ιστός ουλής αντικαθιστά τα υγιή κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, το συκώτι δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει σωστά.

Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτός ο κύκλος, τόσο περισσότερη ζημιά γίνεται. Όταν η κίρρωση[4] προχωρήσει, ο ουλώδης ιστός αρχίζει να ξεπερνά τον υγιή ιστό. Αυτό καθιστά όλο και πιο δύσκολο για το ήπαρ να εκτελεί ακόμη και βασικές λειτουργίες.
[4] “Cirrhosis” (Κίρρωση) https://www.nhs.uk/conditions/cirrhosis/

Η κίρρωση μπορεί να οδηγήσει σε πολλές εξουθενωτικές παρενέργειες, όπως κόπωση, αδυναμία, απώλεια όρεξης, φαγούρα και ακόμη και κιτρίνισμα του δέρματος.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η κάνναβη θα μπορούσε να βοηθήσει. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να αντιμετωπίσει τη βασική αιτία της πάθησης.

Ο ρόλος του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος
Γιατί η κάνναβη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της νόσου του ήπατος;

Αυτό οφείλεται στο ενδοκανναβινοειδές μας σύστημα[5] ή ΕΚΣ.
[5] “5 Ways to Support the Endocannabinoid System with Lifestyle” (5 τρόποι για να υποστηρίξεις το ενδοκανναβινοειδές σου σύστημα με τον τρόπο ζωής σου) https://www.green-flower.com/…/5-ways-to-support-the-endoca…

Το ΕΚΣ είναι παρόν σε κάθε ζωντανό σπονδυλωτό πλάσμα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Αρχικά ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ΕΚΣ είναι ένα εκτεταμένο δίκτυο χημικών ενώσεων και υποδοχέων.

Αυτοί οι υποδοχείς, οι CB1 και CB2[6], βρίσκονται σε όλο τον εγκέφαλο, το σώμα, τα όργανα και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
[6] Patricia H. Reggio “Endocannabinoid Binding to the Cannabinoid Receptors: What Is Known and What Remains Unknown” (Ενδοκανναβινοειδής δέσμευση στους υποδοχείς κανναβινοειδών: Τι είναι γνωστό και τι παραμένει άγνωστο) Curr Med Chem. 2010; 17(14): 1468–1486.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4120766/
Περίληψη
“Οι κανναβινοειδείς υποδοχείς CB1 και CB2 είναι υποδοχείς συζευγμένοι με Γ πρωτεΐνη κατηγορίας Α (GPCRs). Ενώ πολλοί GPCRs κατηγορίας Α έχουν ενδογενείς συνδέτες που είναι υδρόφιλα κατιόντα (πχ., υποδοχείς σεροτονίνης και ντοπαμίνης), οι υποδοχείς κανναβινοειδών έχουν ουδέτερους, ιδιαίτερα λιπόφιλους συνδέτες που προέρχονται από το λιπαρό οξύ, το αραχιδονικό οξύ. Τα πιο καλά μελετημένα από αυτά είναι η Ν-αραχιδονουλοαιθανολαμίνη (N-arachidonoylethanolamine, anandamide / ανανδαμίδιο, ΑΕΑ) και η sn-2-αραχιδονυλογλυκερόλη (sn-2-arachidonoylglycerol, 2-AG). Αυτή η επισκόπηση επικεντρώνεται στις πειραματικές και υπολογιστικές μελέτες που έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της φύσης της αλληλεπίδρασης ενδοκανναβινοειδών με τους υποδοχείς κανναβινοειδών. Αυτές οι μελέτες περιλαμβάνουν μελέτες μετάλλαξης, SAR και NMR, καθώς και προσομοιώσεις QSAR, πρόσδεσης και μοριακής δυναμικής. Διαπιστώνουμε κενά στις γνώσεις μας. Η ανασκόπηση ξεκινά γενικότερα, όμως, με τη συζήτηση του συνόλου του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, του οποίου είναι μέρος οι υποδοχείς κανναβινοειδών. Για να γίνει κατανοητή η ενδοκανναβινοειδής δράση, κάποιος χρειάζεται εκτίμηση για τα περιβάλλοντα για τα οποία έχουν σχεδιαστεί αυτά τα προσδέματα και οι αλλαγές διαμόρφωσης που αυτοί οι συνδέτες πρέπει να υποβληθούν για να δράσουν στους υποδοχείς κανναβινοειδών”.

Μαζί οι υποδοχείς σχηματίζουν ένα σύστημα σηματοδότησης που λειτουργεί για να διατηρεί την υγεία και την ισορροπία μεταξύ σχεδόν όλων των μεταβολικών διεργασιών.

Μέρος αυτής της σηματοδότησης περιλαμβάνει τους CB υποδοχείς που συνδυάζονται με χημικές ουσίες που παράγονται από το σώμα που ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή.

Όταν υπάρχει δυσλειτουργία στο σύστημα αυτό, τα κανναβινοειδή[7] στην κάνναβη (όπως η THC[8] και η CBD, κά.) είναι το τέλειο συμπλήρωμα[9] που μας παρέχει η φύση για το ΕΚΣ.
[7] “Cannabinoids 101: What Makes Cannabis Medicine?” (Κανναβινοειδή 101: Τι κάνει την κάνναβη κατάλληλη για ιατρική χρήση;) https://www.leafly.com/…/cannabinoids-101-what-makes-cannab…
[8] “15 Essential Health Benefits of THC” (15 Βασικά οφέλη για την υγεία από την THC) https://www.green-flower.com/…/219/8-amazing-benefits-of-thc
[9] “9 Essential Questions about Your Body’s Endocannabinoid System” (9 Βασικές ερωτήσεις σχετικά με το σύστημα ενδοκανναβινοειδών του οργανισμού μας) https://www.green-flower.com/…/9-questions-about-your-body-…

Τα κανναβινοειδή και το ήπαρ
Το 2005, ερευνητές από την Hebrew University Medical School διαπίστωσαν ότι τα ενδοκανναβινοειδή[10] βοηθούν στη ρύθμιση φλεγμονωδών αποκρίσεων μαζί με αγγειακές αλλαγές.
[10] “Beginner’s Guide To The Endocannabinoid System — The Reason Our Bodies So Easily Process Cannabis” (Οδηγός για αρχάριους για το ενδοκανναβινοειδές σύστημα – ο λόγος που τα σώματα μας επεξεργάζονται εύκολα την κάνναβη) http://reset.me/…/beginners-guide-to-the-endocannabinoid-s…/

Η μελέτη[11] αποκάλυψε ότι τα ενδοκανναβινοειδή είναι ζωτικής σημασίας για τη νευρολογική λειτουργία και ωφέλιμα για τα άτομα που πάσχουν από ηπατικές νόσους όπως η κίρρωση και η ίνωση.
[11] Gabbay E, Avraham Y, Ilan Y, Israeli E, Berry EM “Endocannabinoids and liver disease—review” (Ενδοκανναβινοειδή και νόσο του ήπατος – επανεξέταση) Liver Int. 2005 Oct;25(5):921-6.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16162147
Περίληψη
“ΣΤΟΧΟΙ: Τα ενδοκανναβινοειδή είναι ενδογενείς ενώσεις που δεσμεύονται στους ίδιους υποδοχείς με την τετραϋδροκανναβινόλη, το δραστικό συστατικό στη κάνναβη και στο παράγωγο χασίς. Έχουν βρεθεί ότι έχουν πολλές φυσιολογικές και παθοφυσιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταβολής της διάθεσης, του ελέγχου της σίτισης και της όρεξης, των κινητικών και συντονιστικών δραστηριοτήτων, της αναλγησίας, της ανοσοδιαμόρφωσης και της κινητικότητας του εντέρου. Σε αυτή την ανασκόπηση αποσκοπούμε να διασαφηνίσουμε τις τρέχουσες γνώσεις σχετικά με το ρόλο τους στη φυσιολογία και την ασθένεια του ήπατος.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Τα κύρια ευρήματα που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα σχετικά με τα ενδοκανναβινοειδή και την ηπατική νόσο περιγράφονται και εξετάζονται οι επιπτώσεις τους όσον αφορά την κατανόηση των μηχανισμών των ασθενειών και την ανάπτυξη νέων θεραπειών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Πρόσφατα, τα ενδοκανναβινοειδή έχουν εμπλακεί στις αιμοδυναμικές αλλοιώσεις που συμβαίνουν στην κίρρωση. Αυτές οι αλλαγές φαίνεται να προκαλούνται μέσω ειδικών υποδοχέων κανναβινοειδών (CB1) στο σπλαγχνικό και στο ηπατικό αγγειακό ενδοθήλιο. Τα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών στο πλάσμα φαίνεται επίσης να είναι αυξημένα στην ηπατίτιδα και εμπλέκονται σε απόπτωση ηπατοκυττάρων από μηχανισμό μεμβράνης που δεν σχετίζεται με συγκεκριμένο υποδοχέα. Άλλες μελέτες υποδεικνύουν έναν ευεργετικό ρόλο για τα κανναβινοειδή στη μείωση της φλεγμονής της πειραματικής ηπατίτιδας. Σε ένα ζωικό μοντέλο οξείας ηπατικής ανεπάρκειας, τόσο τα ενδοκανναβινοειδή όσο και ο ανταγωνιστής στον υποδοχέα CB1 έχουν βρεθεί ότι έχουν ευεργετική επίδραση στη νευρολογική και νοητική λειτουργία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα ενδοκανναβινοειδή φαίνεται να εμπλέκονται σε διάφορες πτυχές της οξείας και χρόνιας ηπατικής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των αγγειακών μεταβολών, της τροποποίησης της φλεγμονώδους διαδικασίας και της νευρολογικής λειτουργίας. Περαιτέρω έρευνα μπορεί να προσφέρει νέες γνώσεις για την παθοφυσιολογία της ηπατικής νόσου, καθώς και μια βάση για νέες μορφές θεραπείας”.

Οι ερευνητές από τη μελέτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι:
“Τα ενδοκανναβινοειδή φαίνεται να εμπλέκονται σε διάφορες πτυχές της οξείας και χρόνιας ηπατικής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των αγγειακών μεταβολών, της διαμόρφωσης της φλεγμονώδους διαδικασίας και της νευρολογικής λειτουργίας”.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Cell Death and Disease[12], η CBD (ένα από τα πολλά κανναβινοειδή που βρίσκονται στην κάνναβη) διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη θεραπεία της ηπατικής νόσου.
[12] M P Lim, L A Devi, R Rozenfeld “Cannabidiol causes activated hepatic stellate cell death through a mechanism of endoplasmic reticulum stress-induced apoptosis” (Η κανναβιδιόλη προκαλεί κυτταρικό θάνατο σε ενεργοποιημένα αστεροειδή ηπατικά κύτταρα μέσω μηχανισμού ενδοπλασματικής απόπτωσης που προκαλείται από το στρες του ενδοπλασματικού δικτύου) Cell Death Dis. 2011 Jun;2(6):e170.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168994/
Περίληψη
“Το κύριο κυτταρικό γεγονός στην ανάπτυξη και εξέλιξη της ίνωσης του ήπατος είναι η ενεργοποίηση των αστεροειδών ηπατικών κυττάρων (hepatic stellate cells, HSCs). Τα ενεργοποιημένα HSCs πολλαπλασιάζονται και παράγουν περίσσεια κολλαγόνου, οδηγώντας σε συσσώρευση ουροδόχου μήτρας και σε ινωτικό ήπαρ. Ως εκ τούτου, η επαγωγή ενεργοποιημένου θανάτου των HSCs έχει προταθεί ως μέσο για την επίτευξη επίλυσης της ίνωσης του ήπατος. Εδώ αποδεικνύουμε ότι η κανναβιδιόλη (CBD), ένα σημαντικό μη ψυχοδραστικό συστατικό του φυτού Cannabis sativa, επάγει απόπτωση σε ενεργοποιημένα HSCs μέσω ενός μηχανισμού ανεξάρτητου από τους υποδοχείς κανναβινοειδών. Η CBD προκαλεί μια απόκριση στρες ενδοπλασματικού δικτύου (endoplasmic reticulum, ER), που χαρακτηρίζεται από μεταβολές στη μορφολογία του ER και την έναρξη της εξαρτώμενης από RNA πρωτεϊνικής κινάσης τύπου ER κινάσης-, ενεργοποίηση μεταγραφικού παράγοντα-6- και την ινοσιτόλη που απαιτεί μια ER-προς-πυρήνα σηματοδότησης κινάσης-1 (IRE1)-διαμεσολαβούμενης σηματοδότησης καταρράκτη. Περαιτέρω, η CBD επάγει την προς τα κάτω ρύθμιση ενεργοποίηση της προ-αποπτωτικής οδού N-terminal κινάσης IRE1/ASK1/c-Jun, οδηγώντας σε θάνατο HSC. Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι αυτός ο μηχανισμός της επαγόμενης από CBD απόπτωσης που προκαλείται από στρες ER είναι ειδικός για ενεργοποιημένα HSCs, όπως συμβαίνει σε ενεργοποιημένες γραμμές HSC ανθρώπου και αρουραίου και σε πρωτογενείς in vivo ενεργοποιημένων HSCs ποντικού, αλλά όχι σε μη-ενεργοποιημένα HSCs ή πρωτογενή ηπατοκύτταρα αρουραίου. Τέλος, παρέχουμε αποδείξεις ότι το αυξημένο βασικό επίπεδο του στρες ER σε ενεργοποιημένα HSCs έχει ένα ρόλο στην ευαισθησία τους στο προ-αποπτωτικό αποτέλεσμα της CBD. Προτείνουμε ότι η CBD, με επιλεκτική πρόκληση θανάτου ενεργοποιημένων HSCs, αντιπροσωπεύει έναν πιθανό θεραπευτικό παράγοντα για τη θεραπεία της ίνωσης του ήπατος”.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 8 μηνών, τα ποντίκια τρέφονταν με αυξανόμενες συγκεντρώσεις διαφόρων κανναβινοειδών.

Εκπληκτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η CBD προκάλεσε απόπτωση σε HSCs ή ηπατικά κύτταρα stellate. Τα HCSs είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη ουλώδους ιστού στο ήπαρ.

Με άλλα λόγια, η CBD σκότωσε τα επιβλαβή κύτταρα που οδηγούν στην εξέλιξη της νόσου του ήπατος.

Η μελέτη αυτή δεν αφορούσε ανθρώπινα υποκείμενα. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα υπάρχουν, ειδικά όταν εξετάζουμε την έρευνα στο σύνολό της.

Ας δούμε τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Pharmacology[13], για παράδειγμα. Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της CBD στην ηπατική εγκεφαλοπάθεια, μια νευροψυχιατρική διαταραχή που προκαλείται από οξεία ή χρόνια ηπατική ανεπάρκεια.
[13] Y Avraham, NC Grigoriadis, T Poutahidis, L Vorobiev, I Magen, Y Ilan, R Mechoulam, EM Berry “Cannabidiol improves brain and liver function in a fulminant hepatic failure-induced model of hepatic encephalopathy in mice” (Η κανναβιδιόλη βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και του ήπατος σε ένα μοντέλο ηπατικής εγκεφαλοπάθειας που προκαλείται από τη φλεβική ηπατική ανεπάρκεια σε ποντίκια) Br J Pharmacol. 2011 Apr;162(7):1650–1658.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3057300/
Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ: Η ηπατική εγκεφαλοπάθεια είναι μια νευροψυχιατρική διαταραχή σύνθετης παθογένειας που προκαλείται από οξεία ή χρόνια ηπατική ανεπάρκεια. Ερευνήσαμε τις επιδράσεις της κανναβιδιόλης, ενός μη ψυχοδραστικού συστατικού του Cannabis sativa με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ενεργοποιεί τον 5-ΗΤ1Α υποδοχέα 5-υδροξυτρυπταμίνης, σε λειτουργίες του εγκεφάλου και του ήπατος σε ένα μοντέλο ηπατικής εγκεφαλοπάθειας που σχετίζεται με φλεβική ηπατική ανεπάρκεια που προκαλείται σε ποντίκια με θειοακεταμίδιο.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: Τα θηλυκά ποντίκια Sabra εγχύθηκαν είτε με φυσιολογικό ορό ή με θειοακεταμίδιο και υποβλήθηκαν σε αγωγή είτε με όχημα είτε με κανναβιδιόλη. Οι νευρολογικές και κινητικές λειτουργίες αξιολογήθηκαν 2 και 3 ημέρες, αντίστοιχα, μετά την επαγωγή ηπατικής ανεπάρκειας, μετά την οποία αφαιρέθηκαν οι εγκέφαλοι και τα συκώτια για ιστοπαθολογική ανάλυση και ελήφθη αίμα για ανάλυση των ηπατικών ενζύμων στο πλάσμα. Σε μια ξεχωριστή ομάδα ζώων, η γνωστική λειτουργία δοκιμάστηκε μετά από 8 ημέρες και τα επίπεδα 5-ΗΤ του εγκεφάλου μετρήθηκαν 12 ημέρες μετά την επαγωγή της ηπατικής ανεπάρκειας.
ΒΑΣΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι νευρολογικές και νοητικές λειτουργίες εξασθενήθηκαν σοβαρά σε ποντίκια που υποβλήθηκαν σε αγωγή με θειοακεταμίδιο και αποκαταστάθηκαν από την κανναβιδιόλη. Παρομοίως, η μειωμένη κινητική δραστικότητα σε ποντίκια που υποβλήθηκαν σε αγωγή με θειοακεταμίδιο αποκαταστάθηκε μερικώς από την κανναβιδιόλη. Αυξημένα επίπεδα αμμωνίας, χολερυθρίνης και ηπατικών ενζύμων στο πλάσμα, καθώς και αυξημένα επίπεδα 5-ΗΤ σε ποντίκια που υποβλήθηκαν σε αγωγή με θειοακεταμίδιο, κανονικοποιήθηκαν μετά τη χορήγηση κανναβιδιόλης. Παρομοίως, η αστρογλίωση στους εγκεφάλους των ποντικών που υποβλήθηκαν σε αγωγή με θειοακεταμίδιο μετριάστηκε μετά από αγωγή με κανναβιδιόλη.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ: Η κανναβιδιόλη αποκαθιστά τη λειτουργία του ήπατος, ομαλοποιεί τα επίπεδα 5-ΗΤ και βελτιώνει την εγκεφαλική παθολογία σύμφωνα με την ομαλοποίηση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της κανναβιδιόλης μπορεί να προκύψουν από ένα συνδυασμό των δράσεών της στο ήπαρ και τον εγκέφαλο”.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα ποντίκια εγχύθηκαν με αλατούχο ή θειοακεταμίδιο. Το θειοακεταμίδιο είναι μια ουσία που προκαλεί ίνωση του ήπατος σε ποντίκια. Οι ποντικοί υποβλήθηκαν σε αγωγή είτε με CBD είτε με όχημα (ουσία ισοδύναμη με την CBD, μείον το δραστικό συστατικό).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο η CBD αποκαθιστά τη νευρολογική και τη γνωστική λειτουργία που είναι μειωμένη σε ποντίκια που έλαβαν θειοακεταμίδιο. Στην πραγματικότητα, η CBD ήταν σε θέση να αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία του ήπατος στους ποντικούς που βιώνουν ηπατική ανεπάρκεια.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα:
“Η κανναβιδιόλη αποκαθιστά τη λειτουργία του ήπατος, ομαλοποιεί τα επίπεδα 5-ΗΤ και βελτιώνει την εγκεφαλική παθολογία σύμφωνα με την ομαλοποίηση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της κανναβιδιόλης μπορεί να προκύψουν από ένα συνδυασμό των δράσεών της στο ήπαρ και τον εγκέφαλο”.

Τώρα, φαντάσου εάν αυτή η ίδια μελέτη είχε γίνει στον άνθρωπο. Θα μπορούσαμε να είμαστε πολύ κοντά στην κατανόηση της κάνναβης ως θεραπεία για την ηπατική νόσο[14].
[14] “Does Cannabis Treat Liver Disease?” (Θεραπεύει η κάνναβη τη νόσο του ήπατος;) https://www.massroots.com/learn/cannabis-for-liver-disease/

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να ταξινομεί την κάνναβη ως μια ουσία του Πίνακα Ι, που σημαίνει ότι την θεωρεί χωρίς ιατρική αξία. Είναι σαφές ότι η έρευνα μας δείχνει κάτι το διαφορετικό.

Πόσοι άνθρωποι πάσχουν από νόσο του ήπατος αυτή τη στιγμή και θα μπορούσαν ενδεχομένως να βρουν ανακούφιση από την κάνναβη;

Η συνέχεια του άρθρου στο αρχείο pdf:
Κάνναβη και Ήπαρ (Συκώτι).pdf
https://www.facebook.com/download/preview/280133799443985

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση