Αυτό που σε φτιάχνει μόνο σου μπορεί να σε διδάξει για τον εαυτό σου
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Leafly, “What Getting High Alone Can Teach You About Yourself” https://www.leafly.com/…/what-getting-high-alone-can-teach-… , David Bienenstock, March 18, 2019, image: Jelena Zivkovic/iStock)

Μια πρόσφατη μελέτη διεκδίκησε μια σύνδεση μεταξύ της ψύχωσης και των ανθρώπων που κατανάλωναν κάνναβη μόνοι τους. Αλλά μια σόλο εμπειρία μπορεί να είναι μια ευκαιρία να απολαύσεις ήρεμες, ενδοσκοπικές στιγμές.

Μια καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα[1] στο περιοδικό Drug and Alcohol Review έψαχνε για τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που καταναλώνουν κάνναβη κοινωνικά έναντι εκείνων που καταναλώνουν κάνναβη σόλο και βρήκε:
“Σε σύγκριση με τα άτομα που ανέφεραν την πιο πρόσφατη ευκαιρία κοινωνικής (δηλ. σε μια παρέα) χρήσης κάνναβης, οι μοναχικοί χρήστες είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να βιώσουν μια θετική εμπειρία για την ψύχωση, να υποστηρίξουν περισσότερα συμπτώματα κατάχρησης/ εξάρτησης από την κάνναβη, να κάνουν αναφορά ότι χρησιμοποίησαν κάνναβη για να τα βγάλουν πέρα και ότι χρησιμοποίησαν κάνναβη περισσότερες ημέρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών”.
[1] Spinella TC, Stewart SH, Barrett SP “Context matters: Characteristics of solitary versus social cannabis use” (Ο περίγυρος παίζει ρόλο: Χαρακτηριστικά της χρήσης κάνναβης κατά μόνας έναντι της κοινωνικής χρήσης) Drug Alcohol Rev. 2019 Mar;38(3):316-320.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30779237
Περίληψη
“ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ: Δεδομένης της αύξησης της διαθεσιμότητας και της χρήσης της κάνναβης στη Βόρεια Αμερική, ο προσδιορισμός των παραγόντων κινδύνου για τη χρήση κάνναβης και την εξάρτηση είναι πρωταρχικής σημασίας. Ένας παράγοντας που μπορεί να σχετίζεται με διάφορα αρνητικά αποτελέσματα που σχετίζονται με την κάνναβη είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο χρησιμοποιείται. Αυτή η δευτερεύουσα μελέτη ανάλυσης επεδίωξε να εξετάσει το βαθμό στον οποίο το κοινωνικό πλαίσιο της χρήσης κάνναβης σχετίζεται με τα πρότυπα χρήσης και τις σχετικές βλάβες.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ: Εκατόν ογδόντα οκτώ ενήλικες χρήστες κάνναβης προσελήφθησαν από την κοινότητα στο Χάλιφαξ του Καναδά. Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε μια διαρθρωμένη συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο, όπου παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το κοινωνικό πλαίσιο της πιο πρόσφατης περίπτωσης που χρησιμοποίησαν την κάνναβη και σχετικά με τα πρότυπα και τα κίνητρά τους για την χρήση της κάνναβης.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σε σύγκριση με τα άτομα που ανέφεραν την πιο πρόσφατη ευκαιρία τους για χρήση κάνναβης, οι κοινωνικοί, μοναχικοί χρήστες (n = 55) ήταν πιθανότερο να προβάλλουν θετικά προς την ψύχωση, να υποστηρίξουν περισσότερα συμπτώματα κατάχρησης/ εξάρτησης από την κάνναβη, να κάνουν χρήση κάνναβης για να καταφέρουν να ‘βγάλουν την μέρα’ και να χρησιμοποιήσουν την κάνναβη περισσότερες ημέρες εντός των τελευταίων 30 ημερών. Από την άλλη πλευρά, οι κοινωνικοί χρήστες ήταν πολύ πιο πιθανό να αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν αλκοόλ επιπλέον της κάνναβης κατά την τελευταία ευκαιρία χρήσης της κάνναβης (όλα P <0,05).
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χρήση κάνναβης μοναχικά μπορεί να συνδέεται με συγκεκριμένα κίνητρα χρήσης και μελλοντικές δυσμενείς συνέπειες. Τα πορίσματα αυτής της μελέτης χρησιμεύουν ως οδηγός για μελλοντικές έρευνες που θα μπορούσαν τελικά να ενημερώσουν τη δημόσια πολιτική και την ανάπτυξη στοχευμένων στρατηγικών μείωσης των βλαβών.”

Με τα δικά της λόγια, η μελέτη “προσπάθησε να εξετάσει το βαθμό στον οποίο το κοινωνικό πλαίσιο της χρήσης κάνναβης σχετίζεται με τα πρότυπα χρήσης και τις σχετικές βλάβες”.

Βλάπτει, αλλά τι γίνεται με τα οφέλη;
Λάβε υπόψη ότι αυτή η δήλωση του σκοπού της μελέτης δεν εξετάζει καν την πιθανότητα να υπάρξουν σχετικά οφέλη για την κάνναβη πέραν των σχετικών βλαβών. Στην πραγματικότητα, η Toni Spinella, φοιτήτρια master στην ψυχολογία και τη νευροεπιστήμη και η κύρια συγγραφέας της μελέτης, φαίνεται να πιστεύει ότι οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί κάνναβη για να “βγάλει την μέρα” κολυμπά σε επικίνδυνα νερά.

“Είναι πιθανό να μην έχουν άλλες στρατηγικές διεξόδου και αντιμετώπισης της καθημερινότητας”, δήλωσε η Spinella στο κανάλι CBC[2]. “Εάν είσαι μόνος, γιατί να χρησιμοποιείς μόνος σου; Αυτό είναι κάτι που ίσως θελήσεις να ρωτήσεις στον εαυτό σου και αν συνειδητοποιήσεις: ‘Εντάξει, κάνω χρήση μόνος επειδή είμαι λυπημένος απόψε ή είμαι στρεσαρισμένος’, τότε ίσως αυτό να είναι μια κόκκινη σημαία που πρέπει να την σκεφτείς περισσότερο”.
[2] “Getting high alone linked to psychosis, dependence, study suggests” (Η κατά μόνας χρήση συνδέεται με την ψύχωση, την εξάρτηση, δείχνει μελέτη) https://www.cbc.ca/…/solitary-and-social-use-of-cannabis-st…

Αρκετά δίκαιο, αλλά τι είναι μια κόκκινη σημαία σε σύγκριση με τους άλλους μηχανισμούς αντιμετώπισης; Τι γίνεται ας πούμε, με το ουίσκι; Το πρόχειρο φαγητό; Το σερφάρισμα στο διαδίκτυο; Τα τυχερά παιχνίδια; Την παρακολούθηση σαπουνόπερας; Το Xanax;

Το να καπνίζω μόνος μου με κάνει ψυχωσικό;
Όσον αφορά την ιδέα ότι αν καταναλώνεις μόνος σου κάνναβη μπορεί να σε οδηγήσει σε ψύχωση, επίτρεψέ μου να ξεκινήσω θέτοντας μερικές συνήθεις ερωτήσεις:
* Είναι πιθανό ότι τα άτομα με ψυχικές παθήσεις να είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν κάνναβη σε μια προσπάθεια να αυτοθεραπευτούν[3] από αυτή την κατάσταση;
* Είναι πιθανό οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν κάνναβη για τη θεραπεία ψυχικών παθήσεων να είναι πιο πιθανό να το κάνουν αυτό μόνοι τους, μάλλον, παρά σε ένα κοινωνικό περιβάλλον;
[3] “Schizophrenia May Lead to Cannabis Use, Not the Other Way Around” (Η σχιζοφρένεια μπορεί να οδηγήσει στη χρήση κάνναβης, όχι στον άλλο τρόπο) https://www.leafly.com/…/schizophrenia-may-lead-to-cannabis…

Η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι αρκετά καθαρά, ναι.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κάνναβη και τα κανναβινοειδή μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας[4], της PTSD[5], της κατάθλιψης[6], του άγχους[7] και άλλων συνθηκών ψυχικής υγείας. Και αν χρησιμοποιείς κάνναβη για να αντιμετωπίσεις μία από αυτές τις καταστάσεις, δεν είναι φανερό ότι είναι πιο πιθανό να κάνεις χρήση στο σπίτι σου και σχετικά συχνά (σε σύγκριση με κάποιον που καπνίζει κάνναβη, ίσως μία φορά το μήνα όποτε του προσφέρεται ένα τσιγάρο σε κάποιο πάρτι);
[4] Schwarcz G, Karajgi B, McCarthy R “Synthetic delta-9-tetrahydrocannabinol (dronabinol) can improve the symptoms of schizophrenia” (Συνθετική δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (το dronabinol) μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας) J Clin Psychopharmacol. 2009 Jun;29(3):255-8.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19440079
Περίληψη
“Αναφέρουμε τη βελτίωση των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας σε μια μικρή ομάδα ασθενών που έλαβαν τον κανναβινοειδή αγωνιστή dronabinol (συνθετική δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη). Πριν από την αναφορά αυτή, τα κανναβινοειδή είχαν συσχετιστεί συνήθως με την επιδείνωση των ψυχωτικών συμπτωμάτων. Σε μια ευρετική μελέτη παρηγορητικής χρήσης, διαπιστώσαμε ότι 4 από τους 6 ασθενείς που πάσχουν από ανθεκτική στην θεραπεία σοβαρή χρόνια σχιζοφρένεια που είχαν και αυτοαναφερόμενο ιστορικό βελτίωσης με την κατάχρηση κάνναβης βελτιώθηκαν με dronabinol. Αυτή η βελτίωση φαίνεται να ήταν μια μείωση των βασικών ψυχωσικών συμπτωμάτων σε 3 από τους 4 ανταποκρινόμενους και όχι απλώς μια μη-συγκεκριμένη ηρεμία. Δεν υπήρξαν κλινικά σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτά τα αποτελέσματα συμπληρώνουν το πρόσφατο εύρημα ότι ο αναστολέας κανναβινοειδούς rimonabant δεν βελτιώνει τα σχιζοφρενικά συμπτώματα και υποδηλώνει ότι ο ρόλος των κανναβινοειδών στην ψύχωση μπορεί να είναι πιο πολύπλοκος από ότι εθεωρείτο προηγουμένως. Ανοίγουν έναν πιθανό νέο ρόλο για τα κανναβινοειδή στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας.”
[5] “Cannabis and Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD)” (Η κάνναβη και η μετατραυματική διαταραχή άγχους (PTSD)) https://www.leafly.com/…/cannabis-and-post-traumatic-stress…
[6] “Cannabis and Depression” (Η κάνναβη και η κατάθλιψη) https://www.leafly.com/news/health/cannabis-and-depression
[7] “Got Anxiety? Study Finds Cannabis Strains to Try, or Avoid” (Έχεις άγχος; Μελέτη βρήκε ποικιλίες κάνναβης για να δοκιμάσεις ή να αποφύγεις) https://www.leafly.com/…/got-anxiety-study-finds-cannabis-s…

Μια συσχέτιση δεν είναι αιτία
Επομένως, ενώ μπορεί να υπάρξει μια συσχέτιση μεταξύ της ψύχωσης και του να καταναλώνει κανείς κάνναβη μόνος του, αυτό είναι μακράν από το να χαρακτηριστεί ως μια αιτιώδη συνάφεια. Ακόμα και η συγγραφέας της μελέτης το παραδέχεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το CBC έπρεπε να χρησιμοποιήσει τον γενικόλογο όρο στον άλλως ανησυχητικό τίτλο του άρθρου του:
“Getting High Alone Linked to Psychosis, Dependence, Study Suggests / Το να καταναλώνει κανείς μόνος του κάνναβη συνδέεται με ψύχωση, εξάρτηση, προτείνει μελέτη” https://www.cbc.ca/…/solitary-and-social-use-of-cannabis-st…

Μπορείς να εντοπίσεις τον γενικόλογο όρο;

Είναι ερώτηση παγίδα. Γιατί υπάρχουν δύο από αυτούς: το “συνδέεται” και το “προτείνει”.

Σε σχέση με τα δεδομένα δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η κάνναβη προκαλεί ψύχωση. Αντίθετα, κάποιος με ψύχωση μπορεί να είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει κάνναβη παρά κάποιος χωρίς ψύχωση.

Ο όρος “προτείνει” υποδηλώνει ότι ακόμη και τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν μια “σύνδεση” μεταξύ της κατανάλωσης και της ιατρικής κατάστασης είναι αρκετά πενιχρά.

Προς υπεράσπιση των πραγμάτων
Η αποστροφή της Toni Spinella στη χρήση κάνναβης ως ενός μηχανισμού αντιμετώπισης μου θυμίζει ένα αστείο του Doug Benson, ενός πολλών χρόνων κωμικό της κάνναβης και οικοδεσπότη του “Getting Doug With High”[8].
“Μερικοί άνθρωποι λένε ότι η κάνναβη είναι ένα δεκανίκι. Ναι. Τα δεκανίκια όμως βοηθούν τους ανθρώπους να περπατούν.”
[8] “Full Episodes: Getting Doug with High” (Πλήρη επεισόδια του σόου: Getting Doug with High)
https://www.youtube.com/playlist…

Κάποιος πρέπει να πει στην Spinella ότι ενώ όλοι θέλουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου κανείς δεν θέλει να είναι ποτέ στρεσαρισμένος ή να αισθάνεται λυπημένος, αυτό απλά δεν συμβαίνει. Εν τω μεταξύ, πρέπει να βρούμε σχετικά υγιείς τρόπους αντιμετώπισης της καθημερινότητας.

Μια θεραπευτική επιλογή
Ακόμη και αν ζεις μια ζωή που να είναι μια τέλεια ζωή ενός τέλειου ανθρώπου, θα συνεχίσεις να έχεις να αντιμετωπίσεις από καιρό εις καιρό κάποιο τραύμα, κατάθλιψη και άγχος, όλα αυτά τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με κάνναβη, μια θεραπευτική επιλογή που είναι αποδεδειγμένα ασφαλέστερη και λιγότερο πιθανό να διαμορφώσει μια συνήθεια από ότι συμβαίνει με τα ανάλογα (συνταγογραφούμενα) φάρμακα.

Η κάνναβη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει ακόμη και εκείνους που υποφέρουν από την ίδια τη μοναξιά, την οποία η ιατρική κοινότητα βλέπει όλο και περισσότερο ως μια πραγματική και αυξανόμενη επιδημία. Μια πρόσφατη μελέτη[9] της Cigna, μιας ασφαλιστικής εταιρείας υγείας, διαπίστωσε ότι ένα πλήρες 47% των Αμερικανών συχνά αισθάνεται μοναξιά ή αποξένωση. Ένα 13% λένε ότι αυτά δεν τα γνωρίζει κάποιος καλά. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.
[9] “New Cigna Study Reveals Loneliness at Epidemic Levels in America” (Νέα μελέτη της Cigna αποκαλύπτει ότι η μοναξιά έχει φτάσει στα επίπεδα μιας επιδημίας στην Αμερική) https://www.cigna.com/…/new-cigna-study-reveals-loneliness-…

Η μοναξιά ως ένα ζήτημα δημόσιας υγείας
Το 2010, οι ερευνητές του Brigham Young University δημοσίευσαν μια πρωτοποριακή μελέτη[10] που έδειξε ότι η χρόνια μοναξιά μπορεί να αφαιρέσει περίπου 15 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου – σχεδόν την ίδια συνέπεια που μπορεί να έχει η παχυσαρκία ή το κάπνισμα ενός περίπου πακέτου τσιγάρων την ημέρα.
[10] Holt-Lunstad J, Smith TB, Layton JB “Social relationships and mortality risk: a meta-analytic review” (Κοινωνικές σχέσεις και ο κίνδυνος θνησιμότητας: μια μετα-αναλυτική ανασκόπηση) PLoS Med. 2010 Jul 27;7(7):e1000316.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20668659
Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η ποιότητα και η ποσότητα των κοινωνικών σχέσεων των ατόμων συνδέεται όχι μόνο με την ψυχική υγεία αλλά και με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.
ΣΤΟΧΟΙ: Αυτή η μετα-αναλυτική ανασκόπηση διεξήχθη για να προσδιοριστεί ο βαθμός στον οποίο οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν τον κίνδυνο θνησιμότητας, ποιες πτυχές των κοινωνικών σχέσεων είναι περισσότερο προγνωστικές και ποιοι παράγοντες μπορούν να μετριάσουν τον κίνδυνο.
ΕΞΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: Τα δεδομένα εξήχθησαν με διάφορα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, μεταξύ των οποίων η αιτία της θνησιμότητας, η αρχική κατάσταση υγείας και οι προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας, καθώς και τα χαρακτηριστικά της μελέτης, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας παρακολούθησης και του τύπου αξιολόγησης των κοινωνικών σχέσεων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σε 148 μελέτες (308.849 συμμετέχοντες), οι τυχαίες επιπτώσεις είχαν μέσο σταθμισμένο μέγεθος OR = 1,50 (95% CI 1,42 έως 1,59), γεγονός που έδειξε αυξημένη πιθανότητα επιβίωσης 50% για τους συμμετέχοντες με ισχυρότερες κοινωνικές σχέσεις. Αυτό το εύρημα παρέμεινε σταθερό σε όλες τις ηλικίες, το φύλο, την αρχική κατάσταση υγείας, την αιτία θανάτου και την περίοδο παρακολούθησης. Διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές στον τύπο της κοινωνικής μέτρησης που αξιολογήθηκε (p <0,001). Η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη για τα σύνθετα μέτρα κοινωνικής ένταξης (OR = 1,91, 95% CI 1,63 έως 2,23) και χαμηλότερη για τους δυαδικούς δείκτες εγκατεστημένου στάτους (OR = 1,19, 95% CI 0,99 έως 1,44).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η επίδραση των κοινωνικών σχέσεων στον κίνδυνο θνησιμότητας είναι συγκρίσιμη με τους καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου θνησιμότητας.”

Αλλά τα καλά νέα είναι ότι η κάνναβη μπορεί να μειώσει σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις της μοναξιάς.

Το 2013, οι ερευνητές του University of Kentucky δημοσίευσαν ευρήματα από μια μελέτη[11] που έθετε το ερώτημα: “Μπορεί η κάνναβη να μειώσει τον κοινωνικό πόνο;” Η απάντηση ήταν, ναι μπορεί:
“Η κάνναβη έχει απομονωθεί από την αρνητική αυτοαξιολόγηση της αυτοεκτίμησης και της ψυχικής υγείας, την κατάθλιψη με την πάροδο του χρόνου και ακόμη και την αγωνία μετά τον αποκλεισμό… Η κάνναβη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του σωματικού πόνου και τα τρέχοντα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί επίσης να μειώσει τον συναισθηματικό πόνο.”
[11] Timothy Deckman, C. Nathan DeWall, Baldwin Way, Rich Gilman, Stephanie Richman “Can Marijuana Reduce Social Pain?” (Μπορεί η μαριχουάνα να μειώσει τον κοινωνικό πόνο;) Social Psychological and Personality Science 2014;5(2):131-139.
https://journals.sagepub.com/d…/abs/10.1177/1948550613488949
Περίληψη
“Ο κοινωνικός και σωματικός πόνος μοιράζονται μια κοινή επικάλυψη στα γλωσσικά, συμπεριφορικά και νευρικά επίπεδα. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η ακεταμινοφαίνη – μια αναλγητική φαρμακευτική αγωγή που ενεργεί έμμεσα μέσω των υποδοχέων κανναβινοειδών 1 – μειώνει τον κοινωνικό πόνο που σχετίζεται με τον αποκλεισμό. Ωστόσο, καμία εργασία δεν έχει εξετάσει εάν άλλες ουσίες που δρουν σε παρόμοιους υποδοχείς, όπως η κάνναβη, μειώνουν επίσης τον κοινωνικό πόνο. Σε τέσσερα μεθοδολογικά ποικίλα δείγματα, η κάνναβη έχει χρησιμοποιεί σταθερά από απομονωμένους ανθρώπους για τις αρνητικές συνέπειες που σχετίζονται με τη μοναξιά και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτές οι επιδράσεις ανατυπώθηκαν χρησιμοποιώντας διατομές, διαμήκη και πειραματικά σχέδια. Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν νέα στοιχεία που υποστηρίζουν την κοινή αλληλεπικάλυψη μεταξύ κοινωνικών και σωματικών διαδικασιών πόνου.”

Και πάλι, οι ερευνητές καθιστούν σαφές ότι η κάνναβη έχει και δυνητικές βλάβες. Και ότι η αντιμετώπιση της μοναξιάς δεν είναι το ίδιο με την υπέρβασή της.

Ας το θέσουμε με έναν άλλο τρόπο: Δεν θέλεις να χρησιμοποιείς πατερίτσες για το υπόλοιπο της ζωής σου, αλλά είναι καλύτερες αυτές από ότι το να προσπαθήσεις να περπατήσεις με ένα σπασμένο πόδι.

Δεν χρειάζεται να είσαι μοναχικός για να είσαι ένας μοναχικός χρήστης
“The Lonely Stoner seems to free his mind at night” (Ο μοναχικός χρήστης φαίνεται να απελευθερώνει το μυαλό του το βράδυ) – Kid Cudi
https://youtu.be/VrDfSZ_6f4U
Youtube βίντεο διάρκεια 00:03:07

Έχουμε ήδη επισημάνει ότι η έρευνα της Toni Spinella αγνοεί τα σημαντικά στοιχεία ότι η κάνναβη μπορεί να είναι μια θεραπευτικά ευεργετική θεραπεία για κάποιον που αντιμετωπίζει μοναξιά και κατάθλιψη. Αλλά επίσης δεν αναγνωρίζει ότι ένας σχετικά υγιής άνθρωπος μπορεί να βρει σημαντικό όφελος με το να περάσει λίγο χρόνο μόνος του μαζί με την παρέα ενός bong (ναργιλές για κατανάλωση κάνναβης).

Δεν έχω μια μελέτη για να την παρουσιάσω εδώ και να στηρίξω αυτό που λέω, αλλά μιλώ από την προσωπική εμπειρία όταν λέω ότι ακριβώς όπως η χρήση μαζί με άλλους μπορεί να βοηθήσει δύο ή περισσότερους ανθρώπους να συνδεθούν με έναν βαθύ ή τουλάχιστον ενδιαφέροντα τρόπο (δηλαδή να βρεθούν στο “ίδιο μήκος κύματος”), η κάνναβη μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να συνδεθούμε με τον δικό μας αυθεντικό εαυτό.

Εξύψωσε τον εαυτό σου
“Όταν καπνίζεις το βότανο”, είπε κάποτε ο Bob Marley, “σου αποκαλύπτει τον εαυτό σου”.

Αυτό που αποκαλύπτεται δεν είναι πάντα κολακευτικό, αλλά ακόμη και μια δύσκολη συνειδητοποίηση για τον εαυτό του μπορεί να αποφέρει χρήσιμες γνώσεις και να προωθήσει την αληθινή ψυχολογική ανάπτυξη.

Και πάλι, δεν μπορώ να αναφέρω μια μελέτη γι’ αυτό, καθώς οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την κάνναβη εξακολουθούν να αγνοούν τα ευρύτερα οφέλη του φυτού, αλλά μπορώ να απευθυνθώ σε έναν ειδικό μάρτυρα: Ο γνωστός αστρονόμος Dr. Carl Sagan, γνωστός ως ο οικοδεσπότης του Cosmos, μιας 13 επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς για την επιστήμη της εξερεύνησης του απόμακρου σύμπαντος που έγινε η πιο ευρέως παρακολουθούμενη σειρά στην ιστορία της αμερικανικής δημόσιας τηλεόρασης.
“Ο αστρονόμος Carl Sagan, professor of astronomy και space science στο Cornell University, ήταν ένας από τους πρώτους επιστήμονες που μίλησαν για τις θετικές ιδιότητες της κάνναβης. (AP Photo / Lennox McLendon)”

Ο Sagan συνεισέφερε με ένα ανώνυμο δοκίμιο στο “Marijuana Reconsidered” (1971), ένα βιβλίο που γράφτηκε από τον κορυφαίο ερευνητή της κάνναβης Dr. Lester Grinspoon, έναν από τους στενότερους φίλους του Sagan. Με την υπογραφή μόνο ως ο Mr. X, ο Sagan εξήγησε[12] ότι η υποστήριξή του για τον τερματισμό της απαγόρευσης της κάνναβης δεν ήταν μόνο πολιτική, αλλά και βαθιά προσωπική.
[12] “Mr. X by Carl Sagan” (Ο κ. Χ από τον Carl Sagan) http://marijuana-uses.com/mr-x/

Βρήκε πραγματική αξία στη χρήση κάνναβης στην ενδοσκόπηση:
“Μερικές φορές ένα είδος υπαρξιακής αντίληψης του παράλογου έρχεται πάνω μου και βλέπω με τρομερή σιγουριά τις υποκρισίες και τη στάση του εαυτού μου και των συνανθρώπων μου. Και άλλες φορές, υπάρχει μια διαφορετική αίσθηση του παράλογου, μια παιχνιδιάρικη και ιδιότροπη συνειδητοποίηση… ότι περνάμε μια ζωή σε μια εκπαίδευση προσπέλασης και λήθης και να βγαίνουμε έξω το μυαλό.

Μια αίσθηση του τι πραγματικά μοιάζει με τον κόσμο μπορεί να είναι εξωφρενική. Η κάνναβη μου έφερε μερικά συναισθήματα για το τι είναι το σαν να είμαι τρελός και πώς χρησιμοποιούμε τη λέξη αυτή ‘τρέλα’ για να αποφύγουμε να σκεφτόμαστε πράγματα που είναι πολύ οδυνηρά για εμάς.

Υπάρχει ένας μύθος για τέτοιες ευφορικότητες: ο χρήστης έχει μια ψευδαίσθηση μεγάλης διορατικότητας, αλλά αυτή δεν επιβιώνει μιας ενδελεχούς εξέτασης το πρωί. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι ένα λάθος και ότι οι υπέρμετρες ενδοσκοπήσεις που επιτεύχθηκαν κατά την διάρκεια της ευφορικότητας είναι πραγματικές γνώσεις. Το κύριο πρόβλημα είναι το να βάλουμε αυτές τις γνώσεις σε μια μορφή αποδεκτή από τον εντελώς διαφορετικό εαυτό μας που είμαστε όταν βρεθούμε στην επόμενη μέρα.”

Συμβουλές για μια μοναχική “πτήση”
Ως συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο “How to Smoke Pot (Properly)”, αισθάνομαι υποχρεωμένος να κλείσω με μερικές πρακτικές σκέψεις για το πώς να βελτιστοποιήσεις τις μοναχικές σου εμπειρίες με την κάνναβη.
* Πριν να βρεθείς σε ευφορικότητα, αποφάσισε τι θα κάνεις μετά που θα βρεθείς σε ευφορικότητα και στη συνέχεια να το κάνεις.
* Εάν είναι δυνατόν, βγες έξω στην φύση πριν σε πιάσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα καλή συμβουλή για να καταπολεμήσεις την κατάθλιψη.
* Απενεργοποίησε το τηλέφωνό σου και αντ’ αυτού χρησιμοποίησε μια πιο παλιά τεχνολογία γνωστή ως “φορητός υπολογιστής” για να καταγράψεις όλες τις λαμπρές ευφορικές-ιδέες σου προτού αυτές ξεγλιστρήσουν μακριά.

Στο επιτυχημένο του τραγούδι “Day and Night”, ο νικητής Grammy, o Kid Cudi, εισήγαγε τον The Lonely Stoner, ένα alter-ego βασισμένο σε μια περίοδο στη ζωή του, όταν πέρασε πολύ χρόνο εμπλεκόμενος σε αυτό που οι τζαζ μουσικοί ονόμαζαν woodshedding (η μοναχική πρακτική εξάσκηση ενός οργανοπαίχτη). Το οποίο εκείνη την εποχή κυριολεκτικά σήμαινε να ξοδεύεις μερικούς μήνες σε μια διαδικασία εξάσκησης στο παίξιμο του μουσικού σου οργάνου, ασταμάτητα. Συχνά με τη βοήθεια ενός μικρού reefer (τσιγάρο κάνναβης) για να κρατάς την ροή.

Μάλλον δεν έχεις μερικούς μήνες να αφιερώσεις τώρα για να εστιάσεις πλήρως σε μια δημιουργική αναζήτηση, αλλά γιατί να μην το δοκιμάσεις αυτό για μια μέρα; Βρες κάποιον χρόνο και ένα μέρος για να είσαι μόνος σου για 24 ώρες χωρίς περισπασμούς και να δοκιμάσεις μερικές ποικιλίες που είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη δημιουργικότητα[13] και να θέσεις την πρόθεση να δημιουργήσεις ή να μάθεις κάτι νέο.
[13] “The Best Cannabis Strains for Sparking Creativity” (Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για την παραγωγή δημιουργικότητας) https://www.leafly.com/…/best-cannabis-strains-for-creativi…

Σχετικά άρθρα:
* “Why More College Students Are Calming Anxiety With Medical Cannabis” (Γιατί όλο και περισσότεροι φοιτητές κολλεγίων κατευνάζουν το άγχος τους με την ιατρική χρήση της κάνναβης;) https://www.leafly.com/…/why-more-college-students-are-calm…
* “Cleansing With Cannabis: 4 Ways to Treat Tension With THC” (Κάθαρση με την κάνναβη: 4 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την ένταση με την THC) https://www.leafly.com/…/he…/cannabis-cleanse-tension-stress
* “How Cannabis Can Help You Cut Back on Alcohol and Live Healthier” (Πώς η κάνναβη μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το αλκοόλ και να ζήσεις υγιέστερα) https://www.leafly.com/…/how-cannabis-can-help-you-cut-back…

Η σχιζοφρένεια μπορεί να οδηγήσει στη χρήση κάνναβης, όχι το ανάποδο
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Leafly, “Schizophrenia May Lead to Cannabis Use, Not the Other Way Around” https://www.leafly.com/…/schizophrenia-may-lead-to-cannabis… , Bruce Barcott, August 27, 2018, image: kmlmtz66/iStock)

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Neuroscience[1] κάνει έναν τολμηρό ισχυρισμό σχετικά με τη σχέση μεταξύ της χρήσης της κάνναβης και της σχιζοφρένειας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η χρήση της κάνναβης μπορεί να προκαλέσει σχιζοφρένεια ήταν “αδύναμα” – αλλά βρήκαν ισχυρή υποστήριξη για την ιδέα ότι η σχιζοφρένεια μπορεί να προκαλέσει ή να αυξήσει την χρήση της κάνναβης.
[1] Pasman JA, Verweij KJH, Gerring Z, Stringer S, Sanchez-Roige S, Treur JL, Abdellaoui A, Nivard MG, Baselmans BML, Ong JS, Ip HF, van der Zee MD, Bartels M, Day FR, Fontanillas P, Elson SL et. al. “GWAS of lifetime cannabis use reveals new risk loci, genetic overlap with psychiatric traits, and a causal influence of schizophrenia” (Στην GWAS πάνω στην χρήση κάνναβης εφ’ όρου ζωής αποκαλύπτει νέες περιεοχές κινδύνου, γενετικής αλληλεπικάλυψης με ψυχιατρικά χαρακτηριστικά και αιτιακή επίδραση στην σχιζοφρένεια) Nat Neurosci. 2018 Sep;21(9):1161-1170.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30150663
Περίληψη
“Η χρήση κάνναβης είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό που έχει συσχετιστεί με ανεπιθύμητα αποτελέσματα ψυχικής υγείας. Στη μεγαλύτερη μελέτη συσχέτισης με το γονιδίωμα (genome-wide association study, GWAS) για τη χρήση κάνναβης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής (N = 184.765), εντοπίσαμε οκτώ σημαντικούς ανεξάρτητους πολυμορφισμούς ενός μορίου νουκλεοτιδίων σε έξι περιοχές. Όλες οι μετρηθείσες γενετικές παραλλαγές εξηγούσαν συνδυαστικά το 11% της διακύμανσης. Οι γονιδιακές εξετάσεις αποκάλυψαν 35 σημαντικά γονίδια σε 16 περιοχές και οι αναλύσεις S-PrediXcan έδειξαν ότι 21 γονίδια είχαν διαφορετικά επίπεδα έκφρασης για χρήστες κάνναβης έναντι των μη χρηστών. Το ισχυρότερο εύρημα στις διάφορες αναλύσεις ήταν το CADM2, το οποίο συνδέεται με τη χρήση ουσιών και την ανάληψη κινδύνων. Σημαντικοί γενετικοί συσχετισμοί βρέθηκαν με 14 από τις 25 δοκιμαζόμενες χρήσεις ουσιών και τα σχετικά με την ψυχική υγεία χαρακτηριστικά, όπως το κάπνισμα, η χρήση οινοπνεύματος, η σχιζοφρένεια και η ανάληψη κινδύνων. Η ανάλυση Mendelian randomization analysis έδειξε στοιχεία για μια αιτιώδη θετική επίδραση του κινδύνου σχιζοφρένιας στη χρήση κάνναβης. Συνολικά, η μελέτη μας παρέχει νέες γνώσεις σχετικά με την αιτιολογία της χρήσης κάνναβης και τη σχέση της με την ψυχική υγεία.”

“Τα ευρήματά μας μπορεί να υποδεικνύουν ότι τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για την ανάπτυξη σχιζοφρένειας” παρουσιάζουν συμπτώματα “που τους καθιστούν πιο πιθανούς στο να αρχίσουν να χρησιμοποιούν κάνναβη για να αντιμετωπίσουν την πάθηση ή για να αυτο-θεραπευτούν”, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αυτή η αναθεωρημένη δημοσίευση, η οποία περιελάμβανε συνεισφορές από περισσότερους από 80 ερευνητές ανά τον κόσμο, βασίστηκε στη μεγαλύτερη γενετική μελέτη χρήσης της κάνναβης που έγινε ποτέ.

Οι επιστήμονες έχουν από καιρό υποπτευθεί τη σχέση μεταξύ χρήσης κάνναβης και σχιζοφρένειας. Ωστόσο, η έρευνα[2] παραμένει ασαφής για πιθανή αιτιακή σχέση μεταξύ των δύο.
[2] “Cannabis and Schizophrenia: Do THC and CBD Affect It Differently?” (Η κάνναβη και η σχιζοφρένεια: Το THC και το CBD επηρεάζουν διαφορετικά;) https://www.leafly.com/…/link-between-cannabis-and-schizoph…

Προηγούμενες έρευνες: κάνναβη και σχιζοφρένεια
Η μελέτη στο Nature Neuroscience βασίστηκε σε γονιδιακό έλεγχο περισσότερων από 184.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 22.000 πελατών της εταιρείας 23andMe, μιας εταιρίας ασφάλισης και υγείας. Η μελέτη ήταν υπό τον συντονισμό του International Cannabis Consortium[3], ένα πρότζεκτ για τον προσδιορισμό παραλλαγών γενετικού κινδύνου στην χρήση κάνναβης.
[3] Karin Verweij, Camelia Minica, Sven Stringer, Petervan der Most, Hamdi Mbarek, Michel Nivard, Abdel Abdellaoui, Jouke-Jan Hottenga, Nick Martin, Dorret Boomsma, Nathan Gillespie, Eske Derks, Jacqueline Vink “The International Cannabis Consortium: What Did We Learn About The Genetics Of Cannabis Use” (Η Διεθνής Κοινοπραξία Κάνναβης: Τι μάθαμε για τη γενετική στην χρήση της κάνναβης) European Neuropsychopharmacology 2017;27(3):S494-S495.
https://www.sciencedirect.com/…/artic…/pii/S0924977X16307854
Περίληψη
“Ιστορικό: Η κάνναβη είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο και κατάχρησης παράνομη ουσία παγκοσμίως και η (κατά)χρήση της κάνναβης συνδέεται με κοινωνικά, σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Δίδυμες και οικογενειακές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση κάνναβης και η κατάχρηση είναι κληρονομικά χαρακτηριστικά. Η Διεθνής Κοινοπραξία Κάνναβης ξεκίνησε με στόχο τον εντοπισμό παραλλαγών γενετικού κινδύνου για τους φαινοτύπους χρήσης κάνναβης με μετα-ανάλυση δεδομένων από πολλές συνεισφέρουσες ομάδες. Θα παρουσιαστούν τα (εν μέρει προκαταρκτικά) αποτελέσματα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Κάνναβης: μετα-αναλύσεις σχετικά με τη γονιδιακή συσχέτιση (GWA) σχετικά με τη χρήση κάνναβης εφ’ όρου ζωής και την ηλικία κατά την έναρξη της χρήσης. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν ευρήματα από διάφορες μελέτες παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής σύνδεσης της χρήσης κάνναβης με τη χρήση άλλων ουσιών, της σχιζοφρένειας και της διαταραχής της συμπεριφοράς.
Μέθοδοι: Οι αναλύσεις GWA της χρήσης κάνναβης εφ’ όρου ζωής πραγματοποιήθηκαν ανεξάρτητα (13 ομάδες, συνολικά N = 32,330) από κάθε συνεισφέρουσα ομάδα και στην συνέχεια μετα-αναλύθηκαν. Ελέγξαμε για αντιγραφή και τα αποτελέσματα SNP χρησιμοποιήθηκαν για να εκτελέσουμε μια δοκιμή συσχετισμού γονιδίων. Εκτιμήσαμε επίσης τη συνολική γονιμότητα με βάση το SNP και τη γενετική συσχέτιση μεταξύ χρήσης κάνναβης εφ’ όρου ζωής και χρήσης τσιγάρων με βάση την ανάλυση παλινδρόμησης βαθμολογίας LD. Δεύτερο, μελετήσαμε τα μεταβληθέντα αποτελέσματα GWA ηλικίας κατά την έναρξη της χρήσης κάνναβης από 8 ομάδες (N = 24,222) χρησιμοποιώντας μια ανάλυση επιβίωσης. Και πάλι τα αποτελέσματα του SNP παρακολουθούνται από μια δοκιμή συσχετισμού γονιδίων και μια εκτίμηση της κληρονομικότητας με βάση το SNP. Σε έργα παρακολούθησης, χρησιμοποιήθηκαν αναλύσεις παλινδρόμησης βαθμολογίας LD για τον προσδιορισμό της γενετικής συσχέτισης της χρήσης κάνναβης με χρήση νικοτίνης, αλκοόλης και καφεΐνης, καθώς και διαταραχή σχιζοφρένειας και συμπεριφοράς. Επίσης, δημιουργήσαμε βαθμολογίες πολυγενούς κινδύνου για τη χρήση κάνναβης σε ένα ανεξάρτητο δείγμα-στόχο και καθορίσαμε σε ποιο βαθμό αυτά τα πολυγονικά αποτελέσματα υπολόγιζαν συμπτώματα.
Αποτελέσματα: Παρόλο που κανένα από τα SNPs δεν συσχετίστηκε σημαντικά με τη χρήση κάνναβης σε όλη τη ζωή, η γονιδιακή ανάλυση ανίχνευσε 4 σημαντικά συνδεδεμένα γονίδια, συμπεριλαμβανομένων των NCAM1, CADM2, SCOC και KCNT2. Είναι ενδιαφέρον ότι το NCAM1 έχει αναφερθεί προηγουμένως ότι σχετίζεται με τη χρήση νικοτίνης και άλλων ουσιών. Όλα τα SNPs συνδυάστηκαν εξηγώντας το 20% της ευθύνης της χρήσης κάνναβης εφ’ όρου ζωής. Για την ηλικία κατά την έναρξη της χρήσης κάνναβης, εντοπίσαμε πέντε SNPs (σε υψηλό δεσμό-ανισορροπία) που ήταν γενικό για το γονιδίωμα. Τα αποτελέσματα της δοκιμής με βάση το γονίδιο και της κληρονομικότητας με βάση το SNP δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Οι μελέτες παρακολούθησης δείχνουν μια σημαντική γενετική συσχέτιση της χρήσης κάνναβης με την έναρξη του καπνίσματος, την κατανάλωση αλκοόλ την εβδομάδα, καθώς και με τη σχιζοφρένεια. Επιπλέον, οι βαθμολογίες πολυγενούς κινδύνου για τη χρήση κάνναβης σχετίζονταν σημαντικά με συμπτώματα διαταραχής συμπεριφοράς.
Συζήτηση: Τα ευρήματα των δύο μεγαλύτερων μετα-αναλύσεων των μελετών GWA σχετικά με τους φαινότυπους χρήσης κάνναβης παρουσιάζονται. Διάφοροι ενδιαφέροντες γενετικοί τόποι εντοπίστηκαν αποκαλύπτοντας σημαντικά νέα υποψήφια γονίδια για χρήση κάνναβης. Οι μελλοντικές λειτουργικές μελέτες πρέπει να διερευνήσουν τον αντίκτυπο των εντοπισθέντων γονιδίων στους βιολογικούς μηχανισμούς της χρήσης κάνναβης. Δείχνουμε επίσης ότι τα γονίδια στα οποία βασίζεται η χρήση κάνναβης εν μέρει αλληλεπικαλύπτονται με γονίδια υποκείμενα στη χρήση άλλων ουσιών και φαινοτύπων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης νικοτίνης και αλκοόλ, της σχιζοφρένειας και των συμπτωμάτων διαταραχής συμπεριφοράς.”

“Προηγούμενες μελέτες[4] έχουν δείξει ότι οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου για τη χρήση κάνναβης και τη σχιζοφρένεια συσχετίζονται θετικά”, σημειώνουν οι συγγραφείς.
[4] Robert A. Power, Karin J.H. Verweij, Mohamed Zuhair, Grant W. Montgomery, Anjali K. Henders, Andrew C. Heath, Pamela A.F. Madden, Sarah E. Medland, Naomi R. Wray, Nicholas G. Martin “Genetic predisposition to schizophrenia associated with increased use of cannabis” (Γενετική προδιάθεση στη σχιζοφρένεια που σχετίζεται με αυξημένη χρήση κάνναβης) Mol Psychiatry. 2014 Nov;19(11):1201–1204.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4382963/
Περίληψη
“Η κάνναβη είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη παράνομη ουσία παγκοσμίως. Με συζήτηση περιβάλλεται η νομιμοποίηση και ο έλεγχος της χρήσης, η διερεύνηση των κινδύνων για την υγεία, έχει γίνει ένα πιεστικό πεδίο έρευνας. Μία εδραιωμένη συσχέτιση υπάρχει μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της σχιζοφρένειας, μια εξασθενητική ψυχιατρική διαταραχή που επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Παρόλο που σημαντικά στοιχεία ενέχουν τη χρήση κάνναβης ως συνιστώσα της σχιζοφρένειας, παραμένει ασαφές εάν αυτό οφείλεται εξ ολοκλήρου στην κάνναβη που αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο ψύχωσης ή αν τα ίδια γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο ψύχωσης μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο της χρήσης κάνναβης.
Σε ένα δείγμα 2.082 υγιειών ατόμων, παρουσιάζουμε μια συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων κινδύνου σχιζοφρένιας ενός ατόμου και της χρήσης κάνναβης. Αυτό ήταν σημαντικό τόσο για τη σύγκριση εκείνων που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν κάνναβη (p = 2,6 × 10-4) και για την ποσότητα χρήσης στους χρήστες (p = 3,0 × 10-3). Παρόλο που προβλέπουν άμεσα μόνο μια μικρή ποσότητα της διακύμανσης στη χρήση κάνναβης, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μέρος της συσχέτισης μεταξύ της σχιζοφρένειας και της κάνναβης οφείλεται σε μια κοινή γενετική αιτιολογία. Αυτή η μορφή συσχετισμού γονιδίου-περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον υπολογισμό του αντίκτυπου των περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κάνναβης.”

Γενικά, αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση κάνναβης από τους νέους δεν προκαλεί η ίδια σχιζοφρένεια – τα στοιχεία έχουν δείξει περισσότερο μια δυναμική όπου η χρήση κάνναβης μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση της ψυχικής διαταραχής μεταξύ εκείνων που έχουν γενετική προδιάθεση για τη νόσο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη ανησυχία, διότι μελέτες έχουν δείξει ότι όσα πιο πρώιμα εκδηλώνεται η σχιζοφρένεια στη ζωή ενός ατόμου, τόσο πιο δύσκολο είναι να ελεγχθεί και να την διαχειριστεί κάποιος αποτελεσματικά.

Περνώντας σε αχαρτογράφητες περιοχές
Στην τρέχουσα μελέτη σύνδεσης με το γονιδίωμα, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν μια “σημαντική γενετική συσχέτιση” μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της σχιζοφρένειας. Αλλά αντί να είναι η κάνναβη που προκαλεί την πρώιμη εμφάνιση της σχιζοφρένειας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αιτιώδης συνάφεια κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση: Η εμφάνιση της σχιζοφρένειας, έγραψαν, οδήγησε σε μεγαλύτερη πιθανότητα χρήσης της κάνναβης.

Γιατί; Μια θεωρία είναι ότι οι άνθρωποι που αγωνίζονται με τα πρώιμα συμπτώματα σχιζοφρένειας μπορεί να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν τον εγκέφαλό τους και να ανακουφίσουν τα άλλα συμπτώματα καταναλώνοντας κάνναβη.

“Τα ευρήματά μας μπορεί να υποδηλώνουν ότι τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν σχιζοφρένεια μπορεί να εμφανίσουν πρόδρομα συμπτώματα” – με άλλα λόγια, πρώιμα συμπτώματα της κατάστασης – ή “αρνητικές επιδράσεις που τους καθιστούν πιθανότερο να αρχίσουν να χρησιμοποιούν κάνναβη για να την αντιμετωπίσουν ή για να αυτο-θεραπευτούν”, αναφέρει η έκθεση.

Υψηλότερος κίνδυνος, εκπαίδευση, εισόδημα
Η μελέτη βρήκε επίσης εκπληκτικές συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης κάνναβης και άλλων χαρακτηριστικών ζωής. Οι ερευνητές βρήκαν θετικούς γενετικούς συσχετισμούς μεταξύ της χρήσης κάνναβης και:
* Συμπεριφορά λήψης κινδύνου
* Δεκτικότητα στην εμπειρία
* Μορφωτικό επίπεδο
* Υψηλότερο εισόδημα νοικοκυριού

Οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν μια σειρά από θεωρίες για αυτές τις θετικές συσχετίσεις. Η χρήση κάνναβης συνδέεται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας κατά την παιδική ηλικία στην Αμερική, για παράδειγμα – οι άνθρωποι που τείνουν να καταναλώνουν κάνναβη τείνουν επίσης να έχουν περισσότερους οικογενειακούς πόρους για να τους υποστηρίξουν σε μια πορεία που οδηγεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το εισόδημα. Οι συντάκτες προτείνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε οικογένειες με υψηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση μπορεί να έχουν αυξημένη πρόσβαση στην κάνναβη.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη της μελέτης, ωστόσο, έδειξε μια θετική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κάνναβης, της συμπεριφοράς ανάληψης κινδύνου και της “ανοικτότητας στην εμπειρία”. Η διαφάνεια στους κινδύνους και οι νέες εμπειρίες είναι – παρόλο που οι συγγραφείς δεν το αναγνωρίζουν – χαρακτηριστικά που μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία στην εκπαίδευση και το εισόδημα.

Caveat Emptor (ο αγοραστής ευθύνεται για την αγορά του)
Η μελέτη Nature Neuroscience δεν είναι τέλεια και δεν θα είναι η τελευταία λέξη πάνω στο θέμα. Αν και η μελέτη ήταν η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, είχε επίσης μερικές σημαντικές ατέλειες. Οι άνθρωποι στη μελέτη χωρίστηκαν σε δύο υπερβολικά απλουστευμένες κατηγορίες: χρήστες κάνναβης και μη χρήστες. Οι πολύ ελαφριάς κατανάλωσης και οι άνθρωποι που μπορεί να έχουν δοκιμάσει μόνο λίγες ρουφηξιές στο κολέγιο, συνυπολογιστήκαν μαζί με τους καθημερινούς βαριάς χρήσης καταναλωτές στην ομάδα των χρηστών κάνναβης.

Επίσης, δεν υπήρξε διαφοροποίηση στους τύπους χρήσης της κάνναβης. Στις ΗΠΑ, η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη σε 30+ πολιτείες και χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ασθενείς για την ανακούφιση σοβαρών παθήσεων. Την κάνναβη επίσης την απολαμβάνουν ως μια κοινωνικής κατανάλωσης ουσία και εκατομμύρια μη-ασθενείς. Καμία από τις διαφορές αυτές δεν ελήφθη υπόψη.

Οι συγγραφείς της μελέτης παίζουν επίσης χαλαρά με όρους όπως “διαταραχή της χρήσης κάνναβης” και “εξαρτώμενα από την κάνναβη άτομα”, σαν να ήταν κάθε άτομο που χρησιμοποίησε ποτέ κάνναβη εξαρτώμενο ή θύμα μιας διαταραχής….

Η συνέχεια του κειμένου στο αρχείο PDF:
Κάνναβη και Ψύχωση – Σχιζοφρένεια.pdf
https://www.facebook.com/download/preview/452253092248848

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση