Τερπινολένιο: Το τερπένιο κατά του καρκίνου που καταπολεμά την αϋπνία

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: HERB. “Terpinolene: The Anti-Cancer Terpene That Fights Insomnia” https://herb.co/marijuana/news/terpinolene/, Gooey Rabinski, Apr 2, 2017)

Όταν συνδυάζεται με άλλα τερπένια και κανναβινοειδή, το τερπινολένιο παρουσιάζει μεγάλη υπόσχεση τόσο ως πρωτογενή θεραπεία όσο και ως συμπλήρωμα σε άλλες θεραπείες.

Το κανναβινοειδές THC (τετραϋδροκανναβινόλη) παίρνει την μεγαλύτερη προσοχή όταν πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την κάνναβη, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής αποτελεσματικότητάς της και των ψυχοδραστικών της επιπτώσεων. Ωστόσο, όταν κάποιος εξετάζει τις θεραπευτικές δυνάμεις αυτού του ειδικού βοτάνου, πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσει και τον ισχυρό ρόλο των τερπενίων. Τα τερπένια είναι τα ειδικά μόρια που είναι πιο γνωστά για την (μερικές φορές) έντονη οσμή που δίνουν στην κάνναβη. Ένα τέτοιο τερπένιο είναι το τερπινολένιο.

Κατανοώντας το τερπινολένιο
Το τερπινολένιο αποπνέει ένα καπνιστό, ξυλώδες άρωμα και είναι γνωστό ότι είναι ένας ισχυρός αντιμυκητιασικός και αντιβακτηριακός παράγοντας, αυτά το καθιστούν ως ένα αποτελεσματικό αντισηπτικό. Επίσης, σκοτώνει τον καρκίνο, αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση της αϋπνίας[1].
[1] “How To Make Marijuana More Effective Against Insomnia” (Πώς να κάνεις την κάνναβη σου πιο αποτελεσματική κατά της αϋπνίας) https://herb.co/…/how-to-make-marijuana-more-effective-aga…/

Ενώ τα τερπένια[2] είναι πιο γνωστά για την παρουσία τους στην κάνναβη, παράγονται και από μια μεγάλη ποικιλία άλλων φυτών στη φύση. Στην πραγματικότητα, περισσότερα από 20.000 είδη φυτών παράγουν τερπένια ως ένα εξελικτικό μέσο για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους εναντίον των θηρευτών τους όπως είναι τα έντομα και τα ζώα.
[2] “Why Terpenes Are So Important (And What You Need To Know About Them)” (Γιατί τα τερπένια είναι τόσο σημαντικά (και τι πρέπει να ξέρεις για αυτά)) https://herb.co/marijuana/news/terpenes/

Το τερπινολένιο βρίσκεται σε πολλά άλλα φυτά, όπως το μπαχάρι, τα μήλα, τα κωνοφόρα, το κύμινο, την πασχαλιά, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο. Η πιο κοινή εμπορική χρήση του είναι ως ένας παράγοντας αρωμάτων σε σαπούνια και αρώματα. Είναι επίσης συστατικό ορισμένων εντομοαπωθητικών.

Είναι ενδιαφέρον ότι το τερπινολένιο χρησιμοποιείται μερικές φορές ως συντηρητικό επειδή βοηθά στην αποτροπή της αποσύνθεσης των φυσικών ινών κατά την αποθήκευση. Είναι επίσης ένα αποτελεσματικό φυσικό απωθητικό κουνουπιών.

Καταπραϋντικό κατά του καρκίνου
Όπως και άλλα τερπένια, το τερπινολένιο παρέχει σημαντική αποτελεσματικότητα ιατρικώς σε ασθενείς με συγκεκριμένες ασθένειες και παθήσεις. Έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό για χιλιάδες χρόνια.

Όταν συνδυάζεται με πασχαλιά και λεβάντα, μπορεί αποτελεσματικά να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και των διαταραχών του ύπνου (το κανναβινοειδές CBN, η κανναβινόλη, είναι επίσης μια άλλη αποτελεσματική βοήθεια στον ύπνο).

Μια μελέτη του 2013[3] που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Natural Medicines έδειξε ότι το τερπινολένιο είναι αποτελεσματικό κατασταλτικό του νευρικού συστήματος (ηρεμιστικό) σε πειράματα με ποντίκια. Κατέληξαν οι ερευνητές,
Σε ένα πείραμα που χρησιμοποιεί ποντίκια χωρίς όσφρηση, αποκαλύφθηκε περαιτέρω ότι το εισπνεόμενο τερπινολένιο ασκεί [καταπραϋντικό] αποτέλεσμα μετά τη ρινική απορρόφηση στο σώμα.
[3] Ito K, Ito M “The sedative effect of inhaled terpinolene in mice and its structure-activity relationships” (Η κατασταλτική επίδραση της εισπνεόμενης τερπινόλης σε ποντικό και στην δομή δραστηριότητας του στις σχέσεις του) J Nat Med. 2013 Oct;67(4):833-7.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23339024
Περίληψη
“Το τερπινολένιο είναι μια κυκλική ένωση μονοτερπενίου που βρίσκεται σε ορισμένα βότανα Labiatae[*]. Στην προηγούμενη μελέτη μας, αξιολογήσαμε το ηρεμιστικό αποτέλεσμα των εισπνεόμενων αιθέριων ελαίων των φύλλων Microtoena[**] σε ποντικούς και απομονωμένο τερπινολένιο ως δραστικό συστατικό. Ερευνήσαμε τις σχέσεις δομής-δραστικότητας του τερπινολενίου για να προσδιορίσουμε το δομικό μέρος που είναι απαραίτητο για την καταπραϋντική επίδρασή του. Η σύγκριση των αναλόγων δραστικοτήτων του τερπινολενίου έδειξε ότι ένας διπλός δεσμός στους δεσμούς πλευρικής αλυσίδας ή pi στον εξαμελή δακτύλιο παίζει σημαντικούς ρόλους στο ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Σε ένα άλλο πείραμα που χρησιμοποιεί μη-οσφρητικά ποντίκια, αποκαλύφθηκε περαιτέρω ότι το εισπνεόμενο τερπινολένιο άσκησε αποτέλεσμα μετά τη ρινική απορρόφηση στο σώμα”.
[*] Lamiaceae ή Labiatae https://en.wikipedia.org/wiki/Lamiaceae
[**] Microtoena https://en.wikipedia.org/wiki/Microtoena

Μία από τις πιο εντυπωσιακές ιατρικές αποτελεσματικότητες των τερπενίων, όπως και του τερπινολενίου, είναι η ικανότητά τους να καταπολεμούν τον καρκίνο και να μειώνουν ή και να εξαλείφουν όγκους.

Μια μελέτη του 2012[4] που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Oncology Letters διαπίστωσε ότι τα καρκινικά κύτταρα που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με εκχύλισμα φασκόμηλου ή δενδρολίβανου που περιέχει τερπινολένιο μειώνουν την έκφραση πρωτεΐνης που βοηθά στην προώθηση της διάδοσης των καρκινικών κυττάρων στο σώμα. Οι ερευνητές κατέληξαν,
“Διαπιστώσαμε ότι το τερπινολένιο, ένα κοινό συστατικό του φασκόμηλου και του δενδρολίβανου, μείωσε σημαντικά την πρωτεϊνική έκφραση του ΑΚΤ1 σε κύτταρα Κ562 [καρκίνου] και ανέστειλε τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων”.
[4] Okumura N, Yoshida H, Nishimura Y, Kitagishi Y, Matsuda S “Terpinolene, a component of herbal sage, downregulates AKT1 expression in K562 cells” (Το τερπινολένιο, ένα φυτικό συστατικό του φασκόμηλου, μειώνει την έκφραση της ΑΚΤ1 σε κύτταρα Κ562) Oncol Lett. 2012 Feb;3(2):321-324.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22740904
Περίληψη
“Η πρωτεϊνική κινάση AKT διαμεσολαβεί σήματα πολλαπλασιασμού κυττάρων και επιβίωσης και συμβάλλει επίσης στην πρόοδο του καρκίνου. Η αυξημένη έκφραση ή/και ενεργοποίηση της ΑΚΤ εμπλέκεται σε μια ποικιλία ανθρώπινων καρκίνων. Στα κύτταρα που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με εκχύλισμα φασκόμηλου ή δενδρολίβανου, τα επίπεδα έκφρασης mRNA και πρωτεΐνης της ΑΚΤ1 μειώθηκαν σε σύγκριση με αυτά των κυττάρων ελέγχου 48 ώρες μετά τις φυτικές θεραπείες. Διαπιστώσαμε ότι το τερπινολένιο, ένα κοινό συστατικό του φασκόμηλου και του δενδρολίβανου, μείωσε σημαντικά την πρωτεϊνική έκφραση της ΑΚΤ1 σε κύτταρα Κ562 και ανέστειλε τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων”.

Το τερπινολένιο έχει επίσης βρεθεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων. Μια μελέτη του 2005[5] που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, βρήκε ότι αυτό το τερπένιο, όταν συνδυάστηκε με βιταμίνες Α και Ε, απέτρεψε μια κατάσταση που ονομάζεται λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (low-density lipoprotein, LDL).
[5] Grassmann J, Hippeli S, Spitzenberger R, Elstner EF “The monoterpene terpinolene from the oil of Pinus mugo L. in concert with alpha-tocopherol and beta-carotene effectively prevents oxidation of LDL” (Το μονοτερπένιο τερπινολένιο από το έλαιο του Pinus mugo L. σε συνδυασμό με την άλφα-τοκοφερόλη και το β-καροτένιο αποτρέπει αποτελεσματικά την οξείδωση της LDL) Phytomedicine. 2005 Jun;12(6-7):416-23.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16008117
Περίληψη
“Αντιοξειδωτικά από διάφορες θρεπτικές ουσίες, πχ. βιταμίνη Ε, βήτα-καροτένιο ή φλαβονοειδή, αναστέλλουν την οξειδωτική τροποποίηση λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας. Αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδύνει την αθηρογένεση και ως αποτέλεσμα να αποφευχθούν στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις. Μερικές μελέτες έχουν δείξει θετικό αποτέλεσμα αυτών των αντιοξειδωτικών στην καρδιαγγειακή νόσο. Μια άλλη κατηγορία φυσικών αντιοξειδωτικών είναι τα τερπενοειδή, τα οποία απαντώνται στα αιθέρια έλαια. Το αιθέριο έλαιο του Pinus mugo L.[*] και το περιέχον μονοτερπένιο τερπινολένιο προλαμβάνουν αποτελεσματικά την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL). Προκειμένου να ελεγχθεί ο μηχανισμός με τον οποίο το τερπινολένιο προστατεύει την LDL από την οξείδωση, απομονώθηκε LDL από πλάσμα ανθρώπινου αίματος εμπλουτισμένο σε τερπινολένιο. Σε αυτό το παρασκεύασμα όχι μόνο το λιπιδικό τμήμα της LDL προστατεύεται έναντι της επαγόμενης από χαλκό οξείδωσης – όπως αποδεικνύεται ακολουθώντας τον σχηματισμό των συζευγμένων διενίων, αλλά επίσης και η οξείδωση του πρωτεϊνικού μέρους αναστέλλεται, αφού η απώλεια φθορισμού τρυπτοφάνης καθυστερεί έντονα. Αυτή η αναστολή οφείλεται σε επιβραδυνόμενη οξείδωση των ενδογενών καροτενοειδών της LDL και όχι, όπως στην περίπτωση ορισμένων φλαβονοειδών, που αποδίδεται σε προστασία της εγγενής άλφα-τοκοφερόλης. Αυτά τα αποτελέσματα συμφωνούν με τα προηγούμενα αποτελέσματά μας, τα οποία έδειξαν τα ίδια αποτελέσματα για μονοτερπένιο από έλαιο λεμονιού, δηλ. το Γ-τερπινένιο”.
[*] Pinus mugo (επίσης και ως creeping pine, dwarf mountainpine, mugo pine, mountain pine, scrub mountain pine ή Swiss mountain pine) https://en.wikipedia.org/wiki/Pinus_mugo 

Η LDL είναι η “κακή χοληστερόλη” του λιπιδικού κόσμου και μια σημαντική αιτία στεφανιαίας νόσου. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι,
“Αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα [του τερπινολενίου] θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδύνει την αθηρογένεση και, ως εκ τούτου, να αποφευχθούν οι στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις”.

Ενδιαφέρουσα εκτροπή
Το τερπινολένιο είναι μοναδικό μεταξύ των δεκάδων τερπενίων που υπάρχουν στην κάνναβη, επειδή δεν είναι ούτε αναλγητικό (παυσίπονο), ούτε αντιφλεγμονώδες. Η πλειονότητα των τερπενίων, ιδιαίτερα τα κύρια παραδείγματα, τυπικά είναι είτε καλά για τη θεραπεία του πόνου ή αντιφλεγμονώδη, ή και τα δύο.

Όταν συνδυάζεται με άλλα τερπένια και κανναβινοειδή[6], ωστόσο (όπως συμβαίνει φυσιολογικά σε συγκεριμένες ποικιλίες κάνναβης), το τερπινολένιο παρουσιάζει μεγάλη υπόσχεση τόσο ως πρωτογενή θεραπεία όσο και ως συμπλήρωμα σε άλλα κανναβινοειδή και θεραπείες.
[6] “Top 10 Cannabinoids And What They Do” (Τα 10 καλύτερα κανναβινοειδή και τι κάνουν) https://herb.co/marijuana/news/top-10-cannabinoids/ 

Τερπένια για την αϋπνία
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Canna Trading Co., “Terpenes for Insomnia” https://cannatrading.co/2017/12/28/terpenes-for-insomnia/, Posted at 19:33h in General Information by Sarah)

Η αϋπνία είναι μια κατάσταση υγείας από μόνη της, αλλά είναι επίσης ένας παράγοντας σε δεκάδες συνθήκες υγείας. Είναι απογοητευτική, γιατί μπορεί να αυξήσει το άγχος και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα. Οι μακρές περιόδους με αϋπνία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με τη γνωστική λειτουργία, τον χρόνο αντίδρασης και τη συνολική λειτουργία. Τα τερπένια μπορούν να είναι επωφελή για την καταπολέμηση της αϋπνίας, είτε αυτά προέρχονται από φυτά είτε προέρχονται από την κάνναβη. Τα τερπένια που αναφέρονται εδώ, ειδικά όταν συνδυάζονται σωστά, μπορούν να σε βοηθήσουν να έχεις έναν πλήρη ύπνο.

Τερπινολένιο (terpinolene)
Το τερπινολένιο δεν έχει αναφερθεί πολύ, αλλά έχει πολύτιμες ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια ως αντισηπτικό. Το περιοδικό Journal of Natural Medicines δημοσίευσε μια μελέτη το 2013[1], υπογραμμίζοντας ότι to τερπινολένιο είναι αποτελεσματικό ως ηρεμιστικό.
[1] “Terpinolene: The Anti-Cancer Terpene That Fights Insomnia” (Τερπινολένιο: Το τερπένιο κατά του καρκίνου που καταπολεμά την αϋπνία) https://herb.co/2017/04/02/terpinolene/ 

Το τερπινολένιο βρίσκεται σε:
* Φασκόμηλο / Sage (Salvia officinalis) https://en.wikipedia.org/wiki/Salvia_officinalis
* Δεντρολίβανο / Rosemary (Rosmarinus officinalis) https://en.wikipedia.org/wiki/Rosemary
* Πασχαλιά / Lilac (Syringa vulgaris) https://en.wikipedia.org/wiki/Syringa_vulgaris
* Κύμινο / Cumin (Cuminum cyminum) https://en.wikipedia.org/wiki/Cumin
* Ρίγανη / Oregano (Origanum vulgare) https://en.wikipedia.org/wiki/Oregano
* Μαντζουράνα / Marjoram (Origanum majorana) https://en.wikipedia.org/wiki/Marjoram
* Μερικές φλούδες εσπεριδοειδών
* Κωνοφόρα δέντρα
* Allspice (αποξηραμένοι καρποί του Pimenta dioica) https://en.wikipedia.org/wiki/Allspice
* Μήλα

Είναι πιθανό να λαμβάνεις μια μικρή ποσότητα τερπινολενίου μόνο από τα τρόφιμα που τρως και με τι καρυκεύεις το φαγητό σου. Ενώ αυτό είναι καλό, δεν είναι όμως και αρκετά πιθανό να προσφέρει τα οφέλη του τερπινολενίου σε εκείνους τους όγκους που χρειάζονται για να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς. Τα τερπένια διατίθενται μέσω χονδρεμπόρων σε μορφή βρώσιμων και ορισμένοι παραγωγοί βαμμάτων / τσαγιού προσθέτουν τερπένια στα προϊόντα τους – αλλά το τερπινολένιο δεν είναι συχνά ένα από τα τερπένια που επιλέγουν.

Εκτός από τη βοήθεια για τη χαλάρωση του σώματος και τη βελτίωση της αϋπνίας, το τερπινολένιο μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία του καρκίνου καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή την εξάλειψη των όγκων. Μια μελέτη του 2012[2] έδειξε ότι φασκόμηλο ή δενδρολίβανο που περιέχουν τερπινολένιο, μείωσαν εκφράσεις πρωτεϊνών, που βοήθησε στην καταστολή της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.
[2] (ό.π.) “Terpinolene, a component of herbal sage, downregulates AKT1 expression in K562 cells” (Το τερπινολένιο, ένα φυτικό συστατικό του φασκόμηλου, μειώνει την έκφραση της ΑΚΤ1 σε κύτταρα Κ562)

Πρόσθετα πιθανά οφέλη από το τερπινολένιο:
* Αποτρέπει τη χαμηλή πυκνότητα λιποπρωτεϊνών (LDL) – κακή χοληστερόλη
* Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
* Αντισηπτικό
* Συντηρητικό

Έχει ξυλώδες και φυτικό άρωμα / γεύση. Μπορεί επίσης να βρεθεί ότι έχει γεύσεις από πεύκο. Δύο ποικιλίες κάνναβης στις οποίες μπορείς να βρεις το τερπινολένιο είναι το Royal Jack Automatic[3] και το Pineapple Kush[4]. Βρίσκεται επίσης σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε μερικές ποικιλίες με κυρίαρχη την sativa όπως το Jack Herer[5] και σε υβρίδια που προέρχονται από αυτήν την γονική ποικιλία.
[3] https://www.royalqueenseeds.com/…/179-royal-jack-automatic.…
[4] https://www.allbud.com/…/sativa-dominant-hyb…/pineapple-kush
[5] https://www.allbud.com/marijuana-strains/sativa/jack-herer

Μυρσένιο (Myrcene)
Το μυρσένιο είναι ένα δημοφιλές τερπένιο, ενώ είναι αρκετά άφθονο στις ποικιλίες της κάνναβης, για πολλούς λόγους. Όχι μόνο είναι ένας μεγάλος αναστολέας του πόνου και της φλεγμονής, είναι επίσης ένα ιδανικό τερπένιο για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Είναι ένα ισχυρό ηρεμιστικό τερπένιο. Το μυρσένιο τυπικά είναι συγκεντρωμένο σε υψηλές περιεκτικότητες σε ποικιλίες υβριδίων κάνναβης που κυριαρχεί το indica στοιχείο.

Οι ιδιότητες του μυρσενίου περιλαμβάνουν:
* Αναλγητικό
* Αντιφλεγμονώδες
* Καταπραϋντικό
* Αντισπασμωδικό
* Αντισηπτικό
* Αντιβιοτικό
* Αντικαρκινικό
* Αντιοξειδωτικό
* Αντιδιαβητικό
* Αντιψυχωσικό
* Αντιπολλαπλασιαστικό

Οι ηρεμιστικές ιδιότητες βοηθούν στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Εάν ο πόνος, η φλεγμονή ή η γενική ενόχληση είναι ο ένοχος ή συνεισφέρουν στην αϋπνία σου, μπορεί να έχεις πολλαπλά οφέλη από το μυρσένιο.

Στην κάνναβη και στα σκευάσματα πλήρους φάσματος CBD κάνναβης που περιλαμβάνουν τερπένια, αν ψάχνεις να μειώσεις το άγχος, να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς – αναζήτησε το μυρσένιο ως συστατικό τους.

Το μυρσένιο το βρίσκουμε στα:
* Ευκάλυπτος / Eucalyptus https://en.wikipedia.org/wiki/Eucalyptus
* Λεμονόχορτο / Lemongrass https://en.wikipedia.org/wiki/Cymbopogon
* Μάνγκο / Mangoes https://en.wikipedia.org/wiki/Mango
* Μαϊντανός / Parsley (Petroselinum crispum) https://en.wikipedia.org/wiki/Parsley
* Λυκίσκος / Hops (Humulus lupulus) https://en.wikipedia.org/wiki/Hops
* Κάρδαμο / Cardamom https://en.wikipedia.org/wiki/Cardamom
* Βασιλικός / Basil https://en.wikipedia.org/wiki/Basil 

Οι σπασμοί των μυών μπορεί να είναι ένας λόγος που το σώμα σας πολεμά τον ύπνο. Μπορεί επίσης να είναι επώδυνοι. Το μυρσένιο είναι επίσης γνωστό για την υποβοήθηση στη μείωση / διακοπή των σπασμών.

Στις ποικιλίες κάνναβης που περιέχουν μυρσένιο περιλαμβάνονται:
* White Widow https://www.allbud.com/m…/sativa-dominant-hybrid/white-widow
* Jack Herer https://www.allbud.com/marijuana-strains/sativa/jack-herer
* Pink Kush https://www.allbud.com/mar…/indica-dominant-hybrid/pink-kush
* Himalayan Gold https://www.leafly.com/hybrid/himalayan-gold
* Pure Kush https://www.allbud.com/mar…/indica-dominant-hybrid/pure-kush
* Warlock CBD https://www.leafly.com/hybrid/warlock 

Για να είναι αποτελεσματική μια ποικιλία κάνναβης στο να σε βοηθηθήσει να καταπολεμήσεις την αϋπνία, η συγκέντρωση μυρσενίου πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,5%. Ένα άλλο όφελος από αυτό το ισχυρό τερπένιο είναι ότι βοηθάει τα άλλα τερπένια και κανναβινοειδή να γεφυρώσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Τερπινεόλη (Terpineol)
Η τερπινεόλη προσφέρεται για τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της και για την καταπολέμηση του πόνου, αλλά είναι επίσης ιδανική για να χαλαρώσει το σώμα και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Οι καταπραϋντικές ιδιότητες βοηθούν το μυαλό και το σώμα να χαλαρώσουν, έτσι ώστε ακόμα και το στρες μην σε εμποδίζει από το να κοιμηθείς.

Πρόσθετα οφέλη της τερπινεόλης:
* Γαστροπροστασία
* Αγχολυτικό
* Αντι-σπασμωδικό
* Αντιπολλαπλασιαστικό
* Αντικαρκινικό (ενάντια στους όγκους)

Οι γαστρο-προστατευτικές ιδιότητες μπορεί να βοηθήσουν στην ηρεμία των γαστρεντερικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της συχνής / επίμονης ναυτίας. Οι αγχολυτικές ιδιότητες βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των επιθέσεων άγχους. Οι αντισπαμωδικές βοηθούν στη μείωση της βαρύτητας των επιληπτικών κρίσεων ή ακόμα και της διακοπής τους. Οι αντιπολλαπλασιαστικές και οι αντικαρκινικές (όγκοι) ιδιότητες σημαίνουν ότι η τερπινεόλη μπορεί να είναι ευεργετική και για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η τερπινεόλη βρίσκεται φυσικά σε:
* Λάδι Cajeput / Cajeput oil https://en.wikipedia.org/wiki/Cajeput_oil
* Κωνοφόρα δέντρα
* Ρίγανη / Oregano (Origanum vulgare) https://en.wikipedia.org/wiki/Oregano
* * Φασκόμηλο / Sage (Salvia officinalis) https://en.wikipedia.org/wiki/Salvia_officinalis
* Δεντρολίβανο / Rosemary (Rosmarinus officinalis) https://en.wikipedia.org/wiki/Rosemary
* Φλούδα λεμονιού
* Μαντζουράνα / Marjoram (Origanum majorana) https://en.wikipedia.org/wiki/Marjoram
* Χυμός ευκάλυπτου
* Πασχαλιά / Lilac (Syringa vulgaris) https://en.wikipedia.org/wiki/Syringa_vulgaris
* Λουλούδια φλαμουριάς / Lime flowers (Tilia) https://en.wikipedia.org/wiki/Tilia 

Τα επιδερμικά σκευάσματα που περιλαμβάνουν έλαιο cajeput ή εκχυλίσματα χυμού ευκαλύπτου μπορεί να περιλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες τερπινεόλης. Λειτουργεί καλύτερα με πινένιο, μυρσένιο και λιμονένιο, όσον αφορά τη συνέργεια. Το μυρσένιο μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει περισσότερα από τα τερπένια και τα κανναβινοειδή κατά την κατανάλωση.

Μερικές ποικιλίες κάνναβης πλούσιες σε τερπινεόλη είναι:
* OG Kush https://www.allbud.com/marij…/sativa-dominant-hybrid/og-kush
* White Widow https://www.allbud.com/m…/sativa-dominant-hybrid/white-widow
* Jack Herer https://www.allbud.com/marijuana-strains/sativa/jack-herer
* GSC (Girl Scout Cookies) https://www.allbud.com/…/indica-dominant…/girl-scout-cookies 

Τα υβρίδια που περιλαμβάνουν αυτές τις τέσσερεις ποικιλίες περιέχουν επίσης ποσότητες τερπινεόλης. Το OG Kush και το GSC μπορεί να παράγουν αποτελέσματα couchlock (κλειδώματος στον καναπέ) λόγω των υψηλότερων συγκεντρώσεων του τερπενίου.

Νερολιδόλη (Nerolidol)
Η νερολιδόλη είναι επωφελής για κάτι περισσότερο από το να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις για να κοιμηθείς. Βοηθά επίσης στην αύξηση της ροής του αίματος και διαστέλλει τα τριχοειδή αγγεία του πνεύμονα. Είναι ένα βοήθημα διείσδυσης δέρματος, έτσι για όσους έχουν δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, η ακμή και το έκζεμα, μπορεί να βοηθήσει με το επιδερμικό σκεύασμα ώστε το δέρμα να απορροφήσει περισσότερη φόρμουλα.

Νερολιδόλη μπορούμε να βρούμε σε:
* Πιπερόριζα / Ginger (Zingiber officinale) https://en.wikipedia.org/wiki/Ginger
* Λεβάντα / Lavender (Lavandula) https://en.wikipedia.org/wiki/Lavandula
* Γιασεμί / Jasmine (Jasminum) https://en.wikipedia.org/wiki/Jasmine
* Λεμονόχορτο / Lemongrass https://en.wikipedia.org/wiki/Cymbopogon
* Αρωματώδης Χλόη / Citronella https://en.wikipedia.org/wiki/Citronella_oil 

Η νερολιδόλη είναι μια άλλη πηγή τερπενίου, αλλά δεν είναι συνηθισμένη, εκτός από κάποια επιδερμικά προϊόντα, καλλυντικά και κρέμες.

Όσον αφορά την αϋπνία, η νερολιδόλη έχει καταπραϋντικές ιδιότητες που προκαλούν χαλάρωση, ηρεμία και υπνηλία. Εάν χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερη δόση κάνναβης, μπορεί να αντιμετωπίσεις couchlock επίδραση – που μπορεί να οδηγήσει σε ένα υπνάκο στον καναπέ.

Στα πλεονεκτήματα της νερολιδόλης περιλαμβάνονται:
* Αντιμυκητιασικό
* Αντιενολοσιακό
* Αντιμικροβιακό
* Αντι-έλκους
* Διαδερμικός ενισχυτής

Η αυξητική ιδιότητα της διαδερμικότητας σημαίνει ότι τα επιδερμικά σκευάσματα μπορούν να απορροφηθούν περισσότερο από το δέρμα. Έτσι, εάν χρησιμοποιείς κάνναβη ή πλήρους φάσματος κλωστικής κάνναβης CBD σε ένα επιδερμικό σκεύασμα, το σώμα σου μπορεί να πάρει περισσότερα από τα τερπένια και τα κανναβινοειδή του προϊόντος, αν η νερολιδόλη είναι ένα συστατικό του σκευάσματος.

Για περισσότερο καταπραϋντικό αποτέλεσμα, ο συνδυασμός της νερολιδόλης με την CBD ή την κάνναβη συν μυρσένιο και κανναβινόλη (CBN) μπορεί να είναι ιδανικός. Αυτά τα κανναβινοειδή και τα τερπένια μαζί μπορεί να είναι ένας ισχυρός αντίπαλος της αϋπνίας.

Η νερολιδόλη είναι παρόν σε αυτές τις ποικιλίες κάνναβης:
* Jack Herer https://www.allbud.com/marijuana-strains/sativa/jack-herer
* Skywalker OG https://www.allbud.com/…/indica-dominant-hybrid/skywalker-og
* Island Sweet Skunk https://www.allbud.com/…/sativa-dominant…/island-sweet-skunk 

Οι ποικιλίες που είναι υβρίδια που περιέχουν μια από αυτές τις ποικιλίες θα έχουν μικρότερες συγκεντρώσεις νερολιδόλης.

Κάποιες συμπερασματικές σκέψεις
Δες την περίπτωση να χρησιμοποιήσεις ένα βάμμα με CBD που προέρχεται από κλωστική κάνναβη πλήρους φάσματος συν τα ζωτικά τερπένια που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν χρειάζεται να περιλαμβάνεται τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και έτσι δεν θα υπάρχουν οι ψυχοδραστικές επιδράσεις της, για κάποιους αυτό είναι ζητούμενο, για κάποιους άλλους όχι (εγώ τείνω να θεωρώ ότι η κάνναβη πρέπει να καταναλώνεται ως έχει) όμως και ότι είναι από την κάνναβη και περιέχει φυσικά εκχυλίσματα κάνναβης είναι το ίδιο ενεργά και αποτελεσματικά. 

Καταπραϋντικές και αγχολυτικές επιδράσεις των τερπενίων της κάνναβης
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: PROF of POT, “Sedative and Anxiolytic Effects of Cannabis Terpenes” http://profofpot.com/sedative-anxiolytic-effects-cannabis-…/, at Pharmacology, on July 11, 2017, by Prof of Pot, Featured image credit: Pexels)

Μπορούν τα τερπένια στην κάνναβη να έχουν πραγματικά χαλαρωτικά ή αντι-αγχωτικά αποτελέσματα; Τι συμβαίνει όταν συνδυαστούν με την THC;

Κάθε ιστοσελίδα κάνναβης αγαπά να μιλά για τα “οφέλη για την υγεία” των τερπενίων. Πολλά τερπένια κάνναβης προωθούνται ως ηρεμιστικά, που προάγουν τον ύπνο, καταπολεμούν το στρες και καταπολεμούν το άγχος. Όταν ακούω αυτές τις περιγραφές, μου ακούγονται ως ηρεμιστικές[1].
[1] “Sedative” (Ηρεμιστικό) https://en.wikipedia.org/wiki/Sedative 

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την επιστήμη πίσω από αυτές τις αξιώσεις. Στην πραγματικότητα, ήταν δύσκολο να βρεθεί ακόμη και μια σωστή επισκόπηση των ηρεμιστικών επιδράσεων των τερπενίων στην επιστημονική βιβλιογραφία. Έτσι, συνέταξα αυτόν τον οδηγό για τα ηρεμιστικά και αγχολυτικά (αντι-αγχωτικά) αποτελέσματα των τερπενίων για να κατανοήσουμε την επιστήμη πίσω από το τι κάνουν και πώς λειτουργούν.

Σημείωσε ότι δεν συμπεριλαμβάνω μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των τερπενίων που δοκιμάζονται ως αρωματοθεραπεία. Υπάρχει κάποια ενδιαφέρουσα έρευνα στον τομέα αυτό, αλλά θα το καλύψω σε ένα ξεχωριστό άρθρο. Αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις των τερπενίων που λαμβάνονται εσωτερικά.

Θα επικεντρωθώ πρωτίστως σε μελέτες ζώων και μηχανισμών. Ο λόγος; Υπάρχει στην πραγματικότητα πολύ λίγη έρευνα για τα απομονωμένα τερπένια στους ανθρώπους. Ωστόσο, θα καλύψω τις διαθέσιμες έρευνες σε ένα μελλοντικό άρθρο.

Ποιες είναι οι ιδιότητες των ηρεμιστικών;
Πρέπει να είμαστε λίγο πιο συγκεκριμένοι όταν λέμε ότι ένα τερπένιο έχει ηρεμιστικά ή κατευναστικά αποτελέσματα. Δεν είναι κάθε ηρεμιστικό ακριβώς το ίδιο, αλλά πολλά μοιράζονται μερικές βασικές ιδιότητες που θα περιγράψω εδώ.
* Μειωμένη σωματική δραστηριότητα: Αυτό είναι το πιο κλασικό ηρεμιστικό αποτέλεσμα, παρόμοιο με αυτό που λέμε “couch-lock” (κλείδωμα στον καναπέ) που αναφέρεται για κάποιες ποικιλίες κάνναβης.
* Υπνωτική: Αυτή είναι η ικανότητα να προκαλέσει ύπνο. Τα ηρεμιστικά μπορεί να μειώσουν τόσο το χρόνο για να επέλθει ο ύπνος, όσο και να προκαλέσουν μεγαλύτερη περίοδο ύπνου.
* Αγχολυτική: Πολλά ηρεμιστικά μειώνουν το άγχος.
* Αντιεπιληπτική: Λόγω της αναστολής της νευρωνικής δραστηριότητας, τα ηρεμιστικά μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα ή την ένταση των επιληπτικών κρίσεων.
* Συντονισμός κινήσεων: Τα ηρεμιστικά συνήθως υποβαθμίζουν τον συντονισμό. Ως εκ τούτου, θα δεις αυτή την προειδοποίηση για τα φαρμακευτικά ηρεμιστικά: “Μην οδηγείτε ή μη χρησιμοποιείτε βαριά μηχανήματα”.

Ποια τερπένια της κάνναβης έχουν αναφερθεί να έχουν ηρεμιστικά αποτελέσματα;
Τα τερπένια της κάνναβης βρίσκονται επίσης και στα αιθέρια έλαια πολλών άλλων φυτών. Πολλά από αυτά τα φυτά έχουν παραδοσιακές φαρμακευτικές χρήσεις για εκατοντάδες χρόνια. Ορισμένες από αυτές τις παραδοσιακές φαρμακευτικές χρήσεις περιλαμβάνουν τις ηρεμιστικές ή τις υπνωτικές τους επιδράσεις (βασικά είναι τα πράγματα που θα χρησιμοποιούσαμε ως ένα ηρεμιστικό). Εδώ είναι ένας κατάλογος των τερπενίων που η παραδοσιακή χρήση ή η σύγχρονη έρευνα δείχνουν ότι έχουν ηρεμιστικές ή αγχολυτικές επιδράσεις:
* β-καρυοφυλλένιο
* λιμονένιο
* λιναλοόλη
* μυρσένιο
* α-πινένιο
* φυτόλη
* α-τερπινεόλη
* τερπινολένιο

Σημείωση: Ο κατάλογος αυτός δεν είναι πλήρης, αλλά πιστεύω ότι περιέχει τα πιο σημαντικά. Θα εξετάσω στις παρακάτω ενότητες αν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι αυτά τα τερπένια έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες.

Μυρσένιο, α-πινένιο, φυτόλη, τερπινολένιο και α-τερπινεόλη
Βάζω αυτά τα 5 τερπένια μαζί, επειδή φαίνονται να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο. Όλα έχουν παρόμοιες δραστηριότητες στα τρωκτικά και όλα έχουν έναν παρόμοιο μηχανισμό δράσης μέσω της λειτουργίας του συστήματος GABA (gamma-Aminobutyric acid / γ-αμινοβουτυρικό οξύ)[*].
[*] https://en.wikipedia.org/wiki/Gamma-Aminobutyric_acid 

Κατασταλτική δραστικότητα των GABAergic τερπενίων σε ζώα
Το μυρσένιο είχε ποικίλα ηρεμιστικά αποτελέσματα[2] στα τρωκτικά (100-200 mg/kg ενδοπεριτοναϊκά / i.p.). Καταστέλλει την κινητική δραστηριότητα, προκαλεί ύπνο και μειώνει τον συντονισμό της κίνησης στη δοκιμασία rotarod, αν και δεν παρουσίασε αγχολυτικά αποτελέσματα. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το μυρσένιο (200 mg/kg i.p.) μειώνει την επιληπτική δραστηριότητα[3].
[2] do Vale TG, Furtado EC, Santos JG Jr, Viana GS “Central effects of citral, myrcene and limonene, constituents of essential oil chemotypes from Lippia alba (Mill.) n.e. Brown” (Κεντρικά αποτελέσματα κιτράλης, μυρσενίου και λιμονένιου, συστατικά χημειοτύπων αιθέριου ελαίου από Lippia alba (Mill.) n.e. Brown) Phytomedicine. 2002 Dec;9(8):709-14.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12587690
Περίληψη
“Η κιτράλη, το μυρσένιο και το λιμονένιο (100 και 200mg/kg σωματικού βάρους, i.p.), τα συστατικά των αιθέριων ελαίων από τους χημειοτύπους Lippia alba, μείωσαν όχι μόνο τον αριθμό των διασταυρώσεων αλλά και τους αριθμούς για την εκτροφή και την περιποίηση, όπως μετρήθηκαν από την δοκιμή open-field test σε ποντίκια. Αν και η μυϊκή χαλάρωση που ανιχνεύθηκε με τη δοκιμή ράβδου rota παρατηρήθηκε μόνο στις υψηλότερες δόσεις κιτράλης (200 mg/kg σωματικού βάρους) και μυρσενίου (100 και 200 mg/kg σωματικού βάρους), αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε ακόμη και στη χαμηλότερη δόση του λιμονένιου (50 mg/kg σωματικού βάρους). Επίσης, η κιτράλη και το μυρσένιο (100 και 200 mg/kg σωματικού βάρους) αύξησαν τον χρόνο ύπνου barbiturate σε σύγκριση με τον έλεγχο. Το λιμονένιο ήταν επίσης αποτελεσματικό στην υψηλότερη δόση και παρόλο που η κιτράλη δεν αύξησε την έναρξη του ύπνου, αύξησε τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που είναι ενδεικτικό της ενίσχυσης του χρόνου του ύπνου. Η κιτράλη (100 και 200 mg/kg σωματικού βάρους) αυξήθηκε 2,3 και 3,5 φορές, αντίστοιχα, ο χρόνος ύπνου barbiturate σε ποντικούς. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν για το μυρσένιο και το λιμονένιο στην υψηλότερη δόση (200 mg/kg σωματικού βάρους) η οποία αύξησε τον χρόνο ύπνου περίπου 2,6 φορές. Στον λαβύρινθο elevated-plus maze, δεν ανιχνεύθηκε καμία επίδραση με κιτράλη μέχρι 25 mg/kg σωματικού βάρους, ενώ σε υψηλή δόση μειώθηκε κατά 46% ο αριθμός των εισόδων στους ανοικτούς βραχίονες. Μία μικρότερη αλλά σημαντική επίδραση ανιχνεύθηκε με λιμονένιο (5 mg/kg σωματικού βάρους). Ενώ το μυρσένιο (10 mg/kg σωματικού βάρους) μειώθηκε μόνο κατά 22% ο αριθμός των εισόδων στους ανοικτούς βραχίονες, αυτή η παράμετρος μειώθηκε κατά 48% στην υψηλότερη δόση. Η μελέτη μας έδειξε ότι η κιτράλη, το λιμονένιο και το μυρσένιο παρουσίασαν ηρεμιστικά και κινητικά χαλαρωτικά αποτελέσματα. Μολονότι μόνο στην υψηλότερη δόση, παρήγαγαν επίσης μια ενίσχυση του επαγόμενου από πεντοβαρβιτάλη χρόνου ύπνου σε ποντικούς, ο οποίος ήταν πιο έντονος παρουσία κιτράλης. Επιπλέον, κανένα από αυτά δεν έδειξε αγχολυτικό αποτέλεσμα, αλλά μάλλον ένα ελαφρύ αγχογόνο τύπο επίδρασης στις υψηλότερες δόσεις”.
[3] Viana GS, do Vale TG, Silva CM, Matos FJ “Anticonvulsant activity of essential oils and active principles from chemotypes of Lippia alba (Mill.) N.E. Brown” (Η αντισπασμωδική δράση των αιθέριων ελαίων και δραστικών ουσιών από τους χημειοτύπους του Lippia alba (Mill.) Ν.Ε. Brown) Biol Pharm Bull. 2000 Nov;23(11):1314-7.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11085358
Περίληψη
“Στην παρούσα εργασία μελετήσαμε τα αντισπασμωδικά αποτελέσματα των αιθερίων ελαίων (EOs) από τρεις χημειοτύπους της Lippia alba (Mill.) N.E.Brown (Verbenaceae). Τα ζώα (θηλυκά ελβετικά ποντίκια, 25 g) υποβλήθηκαν σε αγωγή με EOs και 30 ή 60 λεπτά μετά από ενδοπεριτοναϊκή (Ιρ) ή από του στόματος (po) χορήγηση αντίστοιχα με ένεση πεντυλενοτετραζόλης (80 mg/kg, ip). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα EO I (200 και 400 mg/kg), EO II (100, 200 και 400 mg/kg) και EO III (400 mg/kg), ip, έδωσαν αυξημένο χρόνο καθυστέρησης για τον πρώτο σπασμό που σχετίζονται με τους ελέγχους. Η λανθάνουσα κατάσταση θανάτου ήταν μεγαλύτερη στις ομάδες που έλαβαν EO I (50 και 100 mg/kg), EO II (100 και 200 mg/kg) και EO III (200 mg/kg), i.p. Από το στόμα, ενώ δεν αποδείχθηκε καμία επίδραση με EOs σε δόσεις 200 ή 400 mg/kg, παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις της καθυστέρησης σπασμών και λανθάνουσας κατάστασης θανάτου με το EO I στην υψηλότερη δόση (800 mg/kg). Παρομοίως, το ΕΟ ΙΙΙ σε αυτή τη δόση ήταν επίσης αποτελεσματικό όσον αφορά την λανθάνουσα κατάσταση του σπασμού. Τα ζώα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με κιτράλη (100 mg/kg, ενδοπεριτοναϊκά), βήτα-μυρσένιο ή λιμονένιο (200 mg/kg, ενδοπεριτοναϊκά), χημικά συστατικά ΕΟs, παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στην λανθάνουσα κατάσταση του σπασμού και το ποσοστό επιβίωσης σε σύγκριση με τους μάρτυρες. Μετά την από του στόματος χορήγηση, αυτές οι επιδράσεις παρατηρήθηκαν μόνο με υψηλότερη δόση (400 mg/kg). Η συσχέτιση των ΕΟs με τη διαζεπάμη ενίσχυσε σημαντικά τα αποτελέσματά τους, υποδηλώνοντας έναν παρόμοιο μηχανισμό δράσης και υποδεικνύοντας ότι η κιτράλη, το βήτα-μυρσένιο και το λιμονένιο είναι πιθανώς οι δραστικές ενώσεις ΕΟs”.

Το α-πινένιο παρομοίως καταστέλλει την κινητική δράση[4] (0,2-0,4 mg/kg i.p.). Μια άλλη μελέτη έδειξε[4] αύξηση του χρόνου του ύπνου[5] (100 mg / kg από το στόμα). Το α-πινένιο δεν εξασθένησε τον συντονισμό της κίνησης[7], αν και εξετάστηκαν μόνο δόσεις μέχρι 0,17 mg/kg. Η εισπνοή α-πινενίου (η οποία παρήγαγε μετρήσιμες συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο) παρήγαγε αγχολυτικό αποτέλεσμα[8], αν και υψηλότερες συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο συσχετίστηκαν με διεγερτική δράση. Δεν έχω βρει μελέτες που έβλεπαν άμεσα την αντισπασμωδική δράση του α-πινένιου, αλλά πολλά αιθέρια έλαια που έχουν το α-πινένιο ως συστατικό μείωσαν τις επιληπτικές κρίσεις.
[4] Mahnaz Zamyad, Mehdi Abasnejad, Saeed Esmaeili Mahani, Ali Mostafavi “Alpha-Pinene as the Main Component of Ducrosia anethifolia (Boiss) Essential Oil is Responsible for its Effect on Locomotor Activity in Rats” (Το άλφα-πινένιο ως κύρια συνιστώσα του αιθέριου ελαίου Ducrosia anethifolia (Boiss) είναι υπεύθυνο για την επίδρασή το ελαίου στην κινητική δραστηριότητα στους αρουραίους) Avicenna J Neuro Psych Physio. 2016;Inpress(Inpress):e38787.
https://www.researchgate.net/…/305677324_Alpha-Pinene_as_th…
Περίληψη
“Ιστορικό: Η Ducrosia anethifolia (DA) είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ασθενειών. Η DA περιέχει μια σειρά αντιοξειδωτικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένου του άλφα-πινένιου, που της δίνουν ένα ηρεμιστικό και χαλαρωτικό αποτέλεσμα. Παρά τις επιδράσεις αυτές της DA, οι επιδράσεις του αιθέριου ελαίου DA στο άγχος και την κινητική δραστηριότητα σε δοκιμές ανοικτού πεδίου δεν έχουν μελετηθεί ακόμη. Στην παρούσα μελέτη, οι επιδράσεις του αιθερικού ελαίου DA και του κύριου συστατικού του, του άλφα-πινενίου στην κινητική δραστηριότητα και το άγχος μελετήθηκαν χρησιμοποιώντας δοκιμές ανοικτού πεδίου.
Στόχοι: Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η διερεύνηση των επιδράσεων του αιθερικού ελαίου DA και του κύριου συστατικού του, άλφα-πινένιο, στην κινητική δραστηριότητα και τις συμπεριφορές άγχους χρησιμοποιώντας δοκιμασίες ανοικτού πεδίου και της αντιοξειδωτικής του ικανότητας σε αρουραίους Wistar.
Μέθοδοι: Εξήντα τρεις ενήλικες αρσενικοί αρουραίοι Wistar (βάρους 200-250g) χωρίστηκαν σε 9 ομάδες: μάρτυρες, θετικοί μάρτυρες (διαζεπάμη), ομάδες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αιθέριο έλαιο (25, 50, 100, 200 και 500 mg/kg χορηγούμενα ενδοπεριτοναϊκά, (I.p.)) και ομάδες άλφα-πινενίου (0,2 και 0,4 mg/kg, i.p.). Για ακριβώς 30 λεπτά μετά από κάθε ένεση σε όλες τις ομάδες, χρησιμοποιήθηκαν δοκιμές ανοικτού πεδίου για την αξιολόγηση συμπεριφορών όπως η εκτροφή, η διέλευση γραμμών, η τοποθέτηση σε τοίχο, η περιποίηση και η stretched attend posturing. Επιπροσθέτως, οι οξειδωτικές και αντιοξειδωτικές παράμετροι (μαλονιοδιαλδεΰδη [MDA] και καταλάση [ΟΑΤ]) αξιολογήθηκαν στους κροταφικούς λοβούς των αρουραίων.
Αποτελέσματα: Η DA (200 και 500 mg/δόσεις) και το άλφα-πινένιο (δόσεις των 0,2 και 0,4 mg/kg) μείωσαν σημαντικά την κινητική δραστηριότητα, ενώ δόσεις των 25, 50 και 100 mg/kg DA απέτυχαν να επιδείξουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα . Η θεραπεία με DA και άλφα-πινένιο είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των επιπέδων MDA και σημαντική αύξηση της δραστικότητας ΟΑΤ σε σύγκριση με τους μάρτυρες.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι το κύριο συστατικό του DA (άλφα-πινένιο) είναι υπεύθυνο για την ικανότητα του DA να μειώνει την κινητική δραστηριότητα και το άγχος, γεγονός που είναι ενδεικτικό της κατασταλτικής δραστηριότητας του ΚΝΣ. Επιπλέον, είναι πιθανό ότι μερικές από τις επιδράσεις καταστολής και καταστολής της κίνησης του άλφα-πινενίου στο DA οφείλονται στην αντιοξειδωτική ικανότητα αυτής της ουσίας. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και κλινικές αξιολογήσεις για την απομόνωση και αναγνώριση των άλλων ουσιών που είναι υπεύθυνες για αυτές τις δραστηριότητες σε DA”.
[5] Yang H, Woo J, Pae AN, Um MY, Cho NC, Park KD, Yoon M, Kim J, Lee CJ, Cho S “α-Pinene, a Major Constituent of Pine Tree Oils, Enhances Non-Rapid Eye Movement Sleep in Mice through GABAA-benzodiazepine Receptors” (Το α-πινένιο, ένα σημαντικό συστατικό των ελαίων κωνοφόρων δένδρων, ενισχύει τον ύπνο REM στους ποντικούς μέσω υποδοχέων GABAA-βενζοδιαζεπίνης) Mol Pharmacol. 2016 Nov;90(5):530-539.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27573669
Περίληψη
“Το α-πινένιο είναι ένα μείζον μονοτερπένιο των αιθέριων ελαίων της πεύκης[*]. Έχει αναφερθεί ότι το α-πινένιο παρουσιάζει αγχολυτικά και υπνωτικά αποτελέσματα κατά την εισπνεόμενη χορήγηση. Ωστόσο, η υπνωτική επίδραση με την από του στόματος συμπλήρωση και ο μοριακός μηχανισμός του α-πινένιου δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. Συνδυάζοντας in vivo συμπεριφορά ύπνου, ex νίνο ηλεκτροφυσιολογική καταγραφή από φέτες εγκεφάλου και σε silico μοριακή μοντελοποίηση, αποδεικνύουμε ότι το (-)-α-πινένιο παρουσιάζει την ιδιότητα ενίσχυσης ύπνου μέσω μιας άμεσης δέσμευσης στους υποδοχείς GABAA-βενζοδιαζεπίνης (BZD) ένας μερικός διαμορφωτής στη θέση σύνδεσης BZD. Η επίδραση του (-)-α-πινένιου σε προφίλ ύπνου-αφύπνισης αξιολογήθηκε με καταγραφή ηλεκτροεγκεφαλογραφίας και ηλεκτρομυογραφήματος. Ο μοριακός μηχανισμός του (-)-α-πινενίου ερευνήθηκε με μελέτη ηλεκτροφυσιολογίας και μοριακής σύνδεσης. Το (-)-α-πινένιο αύξησε σημαντικά τη διάρκεια του μη REM ύπνου (NREMS) και μείωσε την καθυστέρηση του ύπνου με χορήγηση από το στόμα χωρίς να επηρεάσει τη διάρκεια του REM ύπνου και της δραστηριότητας δέλτα. To (-)-α-πινένιο ενίσχυσε τη μεσολαβούμενη από τον υποδοχέα GABAA συναπτική απόκριση αυξάνοντας τη σταθερά χρόνου αποσύνθεσης των sIPSCs στους πυραμιδικούς νευρώνες CA1 του ιπποκάμπου. Αυτές οι επιδράσεις του (-)-α-πινενίου στον ύπνο και της ανασταλτικής συναπτικής απόκρισης μιμούνται αυτές από την ζολπιδέμη, δρώντας ως ρυθμιστής για τους υποδοχείς GABAA-BZD και ανταγωνίζονται πλήρως από την φλουμαζενίλη, έναν ανταγωνιστή για τον υποδοχέα GABAA-BZD. Το (-)-α-πινένιο βρέθηκε να προσδένεται σε αρωματικά υπολείμματα α1- και -γ2 υπομονάδων υποδοχέων GABAA-BZD στο μοριακό μοντέλο. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το (-)-α-πινένιο ενισχύει την ποσότητα του NREMS χωρίς να επηρεάζει την ένταση NREMS με παράταση της GABAergic συναπτικής μετάδοσης, ενεργώντας ως μερικός διαμορφωτής των GABAA-BZD υποδοχέων και απευθείας σύνδεση με τη θέση δέσμευσης BZD του GABAA υποδοχέα”.
[*] Pine Oil https://en.wikipedia.org/wiki/Pine_oil
….

Η συνέχεια των άρθρων στο αρχείο:
Τερπένια και Αϋπνία.pdf
https://www.facebook.com/download/preview/1923055897991582

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση